De ce apare artroza, boala care anunţă vremea rea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artroza şoldului este una dintre cele mai invalidante tipuri de reumatism la vârstnici

Artroza este o boală care survine, din cauza vârstei înaintate, la aproape jumătate din persoanele peste 50 de ani, iar durerile de artroză sunt uneori mai eficiente în a prezice vremea decât buletinele meteo.

Evoluţia e de vină

Trecerea omului de la poziţia patrupedă la cea bipedă, de-a lungul a câteva milioane de ani, a fost suportată cu greu de organism. Deoarece mersul în două picioare a presupus schimbarea centrului de greutate şi, implicit, suprasolicitarea muşchilor şi articulaţiilor şoldului şi picioarelor.

Apoi, omul a început să folosească încălţăminte atipică pentru structura normală a piciorului, care i-a afectat şi mai mult aparatul locomotor. Iar omul modern, sedentar şi supraponderal, a ajuns să nu-şi mai folosească aproape deloc musculatura picioarelor şi a şoldului, aceasta fiind principala cauză a instalării artrozei.

Cartilajele se distrug odată cu vârsta

Articulaţia şoldului este una dintre cele mai importante, pentru că asigură stabilitatea corpului în poziţie verticală. Odată cu înaintarea în vârstă şi creşterea în greutate, cartilajul de la nivelul articulaţiei coxofemurale (a şoldului) îmbătrâneşte, se deshidratează şi se distruge treptat.

În momentul în care cartilajul, care asigură o mişcare naturală a articulaţiei, este afectat, se instalează durerea de şold şi, prin urmare, coxartroza.

Se manifestă târziu, dar începe în tinereţe

Coxartroza, la fel ca şi celelalte tipuri de artroză, se instalează în timp. Astfel, chiar dacă simptomele clare ale acestei suferinţe apar doar după 50 de ani, degenerarea cartilajului de la nivelul articulaţiei coxofemurale poate începe din tinereţe, chiar înainte de 30 de ani.

Cel mai mare risc de a face artroză îl au persoanele supraponderale sau obeze, ale căror articulaţii sunt nevoite să suporte o greutate prea mare, şi care nu fac exerciţii fizice, deci nu pun în mişcare musculatura menită să mai ia din presiunea pusă pe articulaţii.

Potrivit statisticilor, femeile sunt de două ori mai predispuse la această afecţiune decât bărbaţii, cu atât mai mult dacă au avut cazuri de artroză în familie.

Tratamentul întârzie evoluţia

Potrivit specialiştilor, durerile cauzate de artroză sunt principala cauză de prezentare la medic după 50 de ani. Persoanele care ajung din timp la doctor, când afectarea articulaţiei nu este gravă, beneficiază cel mai mult de tratament, deoarece, în cazul lor, afecţiunea poate fi remediată în fază incipientă.

Cu cât distrugerea articulaţiei este mai avansată, cu atât este mai dificil de tratat, în cazurile cronice fiind necesară intervenţia chirurgicală şi aplicarea unei proteze.

Tratamentul artrozei are drept scop, într-o primă fază, calmarea durerilor, care se face, în special, prin administrarea de medicamente analgezice, dintre care cel mai frecvent recomandat este paracetamolul. Pentru reducerea inflamaţiei de la nivelul articulaţiei, medicul specialist prescrie antiinflamatoare nonsteroidiene (diclofenac, piroxicam, ibuprofen), însă acest tratament se realizează pe intervale scurte, deoarece poate deveni toxic pentru stomac.

Deşi nu există un tratament care să vindece această afecţiune, unele medicamente, cum sunt cele pe bază de glucozamin sulfat, îi pot încetini evoluţia. Potrivit studiilor realizate în ultimii ani, tratamenul hormonal aplicat femeilor ajunse la menopauză ar putea, de asemenea, să prevină distrugerea cartilajului care duce la instalarea artrozei.


Citeşte şi:

Bilanţ: Ce s-a întâmplat în corpul tău în decurs de un an

Inventarul de sfârşit de an pentru corpul nostru înseamnă, în general, cam un rid în plus, între 20.000 şi 40.000 de fire de păr pierdute, mai puţină masă musculară şi mai multă grăsime.

Durerile de genunchi indică mai bine cum va fi vremea decât prognoza meteo

Legătura dintre condiţiile meteorologice şi durerile fizice resimţite de o parte dintre noi este una dintre cele mai vechi controverse ale lumii medicale. Oamenii de ştiinţă au descoperit, însă, recent, că bunicile noastre aveau dreptate: schimbarea vremii chiar influenţează starea articulaţiilor.

Daniela Opriş, reumatolog: „Meteosensibilitatea este un reper mai bun decât prognoza meteo“

Reumaticii simt în articulaţii schimbarea anotimpului şi, mai ales, modificarea presiunii atmosferice. Meteosensibilitatea nu are o bază ştiinţifică foarte clară, dar este totuşi o realitate, spune medicul reumatolog Daniela Opriş, care lucrează la Centrul de Cercetare în Patologia şi Tratamentul Bolilor Reumatice (RCRD) din cadrul Spitalului Clinic „Sf. Maria“ din Bucureşti. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite