Adevărul Live: De ce apare şi cum se tratează tiroidita autoimună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce apare şi cum se tratează tiroidita autoimună / Corina Neamţu - FOTO Eduard Enea
De ce apare şi cum se tratează tiroidita autoimună / Corina Neamţu - FOTO Eduard Enea

Tiroidita cronică autoimună – cunoscută şi ca tiroidită Hashimoto – este una dintre cele mai frecvente boli endocrine, afectând până la 10% din populaţie. Prevalenţa ei este mult mai mare la femei, comparativ cu bărbaţii, într-un raport de 7 la 1.

Urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

În ultimii ani, în România cel puţin, numărul bolilor tiroidiene a cunoscut o creştere spectaculoasă. Astfel, dacă în 2010 se înregistrau circa 35.500 de cazuri noi, în 2016, au fost diagnosticate de trei ori mai multe, aproximativ 83.500, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică din 2017.

Inclusiv  numărul cazurilor noi de tiroidită autoimună a crescut. Asta pentru că pe de o parte diagnosticarea este mai bună, dar, pe de altă parte, este urmarea stilului nostru de viaţă – ne expunem la diverse noxe, la stres, la alergeni alimentari – factori care suprasolicită glanda tiroidă şi o dereglează. Nu în ultimul rând, moştenirea genetică are un rol important în declanşarea afecţiunilor tiroidiene.

Despre care sunt simptomele tiroiditei autoimune şi cum schimbă ea viaţa pacientului cu această afecţiune, cât şi despre tratamentul potrivit instituit la momentul potrivit discutăm cu dr. Corina Neamţu, medic primar endocrinologie, doctor în ştiinţe medicale, de la Spitalul Clinic Sanador.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite