articolul anterior articolul urmator

De ce apare cancerul de sân

8
16 Apr 2018 06:16:10
Autor: Daniela Serb
Cancerul de sân poate fi tratat cu succes dacă este descoperit în fază incipientă
Cancerul de sân poate fi tratat cu succes dacă este descoperit în fază incipientă

8 Comentarii

MHP Jack
16.04.2018, 11:07:46

Comentariu considerat abuziv.

Radu Cristescu
16.04.2018, 13:43:23

De ce femeile occidentale si cele educate au un factor mai mare de risc de cancer de san ? Ca o parere personala consider ca deodorantele folosite prin pulverizare direct pe pielea de sub brat, cu scopul de a evita mirosul neplacut al transpiratiei, poate fi un mare risc de cancer. Pielea de sub brat este foarte fina si chimicalele (chiar atestate ca n-ar fi cancerigene), pot patrunde rapid sub piele, afectarea glandelor sudoripare si pana la afectarea glandelor mamare, nu-i decat un pas. Femeile occidentale si cele educate, avand un nivel de trai mai ridicat, isi pot permite cumpararea de deodorante si sa le foloseasca chiar de mai multe ori pe zi. Deodorantele, pulverizate direct pe piele, cred ca sunt o adevarata otrava potential cangerigena, la fel ca multe alte chimicale cu care ne-a blagoslovit civilizatia. Parerea mea, n-o catalogati ca adevar. Probabil ca maine, poimaine, vom afla ca deodorantele chiar protejeaza contra cancerului de san. Tot ceea ce este posibil in aceasta lume.

+3 (3 voturi)
catalin toader
16.04.2018, 14:04:19

Tot ca un profan, imi permit sa-mi dau si eu cu parerea! In momentul de fata, nu cred ca stie cineva de ce unii oameni fac cancer, in timp ce altii nu (tot ca un nestiutor, spun ca este cea mai individualizata boala). Mie mi se pare ca esecul de a gasi o metoda universala si accesibila, sub aspect financiar; in diagnosticul cancerului, este cel mai sever esec al omenirii. Depaseste, cel putin sub aspectul numarului de victime, si cele doua mari maceluri mondiale, si incalzirea globala, si epuizarea resurselor. Mi se pare incredibil ca am fost in stare sa trimitem oameni pe Luna (in curand, pe Marte), dar nu suntem in stare sa diagnosticam la timp boala de care va muri un om din trei. E vorba de modul in care omenirea isi aloca resursele, dar nu numai de asta.

+2 (2 voturi)
Sorin Ionascu
16.04.2018, 15:08:50

Sunt multe balareli in articolul de mai sus. Sunt si cateva lucruri adevarate insa. ceea ce trebuie inteles e faptul ca nu exista un singur tip de cancer de san, ci mai multe, fiecare avand cateva subtipuri diferite. Fiind o boala foarte frecventa, este intens cercetata si permanent se afla lucruri noi, dar mai e mult pana sa se descopere cum apare efectiv boala si ce ii favorizeaza evolutia. Se stie ca la baza oricarui cancer stau mutatii genetice care nu se repara si se transmit prin diviziune celulara, dar cum apar ele si de ce nu se pot repara sau de ce aceste celule nu sunt atacate si distruse de sistemul imunitar ramane o enigma. In cancerul de san dependenta hormonala e prezenta in circa 70% din cazuri, care sunt cel mai usor de tratat si care raspund cel mai bine, dar si ele pot avea particularitati individuale. Celelalte au alte mecanisme de aparitie si evolutie si alte scheme de tratament, cu rezultate foarte diferite. Componenta genetica e prezenta in 15-20% din cazuri, iar prezenta genei inseamna risc de boala nu de 80% ci cam de 30-40%; aceeasi gena poate fi corelata si cu unele tipuri de cancer ovarian. Cu exceptia unor forme care sunt agresive prin definitie si care, oricat ar fi de bine tratate, tot prost merg, pentru restul e extrem de important sa fie descoperite si tratate cat mai devreme si cat mai corect, in functie de tip/subtip si stadiu. Cancerul de san este unul din acele tipuri de boala care, chiar daca raspunde excelent la tratament cu supravietuire de lunga durata, poate sa reapara dupa intervale variabile de timp, de la cateva luni pana la 50 de ani. Din acest motiv nu exista vindecare reala, ci doar remisiune de durata.

+2 (2 voturi)
catalin toader
16.04.2018, 15:55:37

Sunteti documentat, probabil ca aveti lucrati sau aveti tangenta cu domeniul. Dn nefericire, eu am inavatat ce inseamna ca unul dintre oamenii apropiati tie sa se trezeasca cu un asemenea diagnostic in Romania ,tara al carui sistem sanitar a fost plasat de pacienti ca fiind ultimul din Europa. Cum am termen de comparatie, nu pot decat sa confirm acest lucru. Nu doresc nimanui sa aiba de aface cu acest sistem.

+3 (3 voturi)