De ce apare cancerul de sân

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancerul de sân poate fi tratat cu succes dacă este descoperit în fază incipientă
Cancerul de sân poate fi tratat cu succes dacă este descoperit în fază incipientă

Medicii specialişti au identificat până acum anumiţi factori de risc, dintre care unii pot fi modificaţi, în timp ce alţii, nu.

Unele femei care au factori de risc nu vor ajunge să facă niciodată boala, în timp ce altele care nu au niciun astfel de factori ajungă să dezvolte cancer mamar, se arată în Ghidul ESMO – European Society for Medical Oncology. Motivele exacte pentru care apare cancerul de sân nu sunt pe deplin lămurite.

Pentru a se dezvolta, majoritatea cancerelor de sân au nevoie de estrogen. Fără acest hormon ele se opresc din creştere sau cresc mai încet. Din acest motiv, cu puţine excepţii, factorii de risc în cancerul de sân sunt legaţi de estrogen.

Vârsta este primul factor de risc în acest tip de cancer. Cu cât femeile avansează în vârstă, cu atât creşte riscul de apariţie a cancerului mamar.

Genele moştenite de la mamă sau de la tată sunt un alt factor. Persoanele care au avut în familie rude cu cancer de sân – mama, tata, sora, fiica, fratele - şi care aveau sub 45 de ani la momentul diagnosticului sunt mai predispuse de a suferi de cancer de sân. Când mai multe persoane din aceeaşi familie au avut cancer de sân sau ovarian trebuie suspectată o predispoziţie genetică.

Genele BRCA1 şi BRCA2 sunt cele două gene implicate în formele familiale de cancer de sân. Riscul unei persoane cu mutaţia BRC1 de a face cancer de sân este de 80-85%, iar riscul ca ambii sâni să fie afectaţi este de 60%. Riscul de mortalitate poate fi redus prin operaţie profilactică, înaintea căreia este nevoie de consiliere psihologică şi evaluare genetică atentă.

Istoricul personal de cancer de sân. Persoanele care au avut deja cancer de sân au un risc mai crescut de a suferi din nou de această boală, în altă regiune a sânului sau la celălalt sân.

Expunerea la estrogen şi progesteron. Persoanele cărora le-a venit menstruaţia înainte de vârsta de 12 ani şi s-a încheiat după 55 de ani au un risc mai mare. De asemenea, cele care nu au născut sau au născut primul copil după vârsta de 30 de ani.

Istoricul de boli benigne ale sânului. Riscul este foarte mare pentru femeile cu hiperplazie lobulară atipică – afecţiune în care există mai multe celule decât ar fi normal la nivelul lobulilor mamari, iar celulele arată displazii la microscop – sau cu hiperplazie ductală atipică – mai multe celule decât normalul în mucoasa ductelor mamare, displazice.

Factori geografici şi sociali. Femeile din ţările occidentale şi cu un nivel de educaţie mai ridicat au un risc mai mare.

Folosirea medicamentelor cu estrogen şi progesteron. Contraceptivele orale, mai ales înainte de prima sarcină cresc riscul. Dacă o femeie nu a mai luat timp de 10 ani pilule contraceptive, riscul de a face cancer mamar de la acest medicament nu mai există. Terapia de substituţie hormonală după menopauză este riscantă, mai ales dacă se utilizează combinaţii de estrogen şi progesteron. Terapia exclusiv cu estrogen e mai puţin periculoasă. În cazul utilizatoarelor care au întrerupt terapia cu substituţie de hormoni cu cel puţin cinci ani în urmă, riscul nu e mai mare decât la o persoană care nu a făcut deloc terapie.

Radioterapia sânului în copilărie sau adolescenţă. Persoanele care au fost tratate prin radioterapie în special pentru limfoame în anii copilăriei sau ai adolescenţei au un risc mai mare la maturitate de a face cancer mamar.

Obezitatea şi supraponderalitatea cresc riscul, mai ales după menopauză, din cauza producţiei de estrogen din ţesuturile adipoase.

Consumul de alcool şi fumatul. Nu se cunosc exact mecanismele responsabile de această situaţie.

Din păcate, factorii cu cea mai mare influenţă în riscul de a dezvolta cancer de sân – vârsta, genele, istoricul de familie, afecţiunile benigne – nu pot fi modificaţi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite