De ce este cancerul o boală atât de răspândită?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
celula cancer

Milioane de persoane sunt diagnosticate în fiecare an, la nivel global, cu cancer. Şi nu mai este vorba doar despre o singură boală, sunt peste 200 de tipuri de cancer, fiecare cu simptomele sale, cu metode de diagnosticare şi tratament diferite. În plus, Institutul Britanic de Cercetare a Cancerului susţine că mai mult de una din trei persoane va dezvolta de-a lungul vieţii o formă sau alta de cancer.

Aşadar, de ce este cancerul o maladie atât de răspândită şi de ce este atât de greu de tratat? Sunt întrebări la care vom încerca să răspundem, pe înţelesul tuturor, în rândurile care urmează.

Ce este cancerul?

Cancerul se declanşează în momentul în care celulele din corpul nostru încep să se reproducă haotic, formând celule noi, anormale. Astfel de celule duc, la rândul lor, la apariţia unor formaţiuni cunoscute sub numele de tumori. Dacă celulele din tumori nu se pot răspândi în organism, tumora este una benignă. Ea nu este canceroasă şi poate fi înlăturată cu uşurinţă. Însă dacă celulele sunt capabile să invadeze ţesuturile şi organele sănătoase, ori dacă se răspândesc prin sistemul limfatic sau cel sangvin ducând la dezvoltarea altor tumori, atunci tumora este canceroasă (sau malignă), iar în lipsa unui tratament prompt ea duce la moartea pacientului.

Ce anume duce la apariţia cancerului?

Fiecare celulă din corpul nostru conţine ADN, ADN care, la rândul său, conţine codul nostru genetic şi care oferă instrucţiunile pentru acţiunile fiecărei celule în parte. Dacă acest ADN este afectat, celulele din organismul nostru încep să acţioneze haotic. Este un fapt cunoscut acela că „mutaţiile” (deteriorarea ADN-ului) au loc cu regularitate în organismul oricărei persoane dar, de cele mai multe ori, celulele recunosc astfel de mutaţii „reparând” ADN-ul sau, mai simplu, autodistrugându-se. Însă există şi cazuri când mutaţiile afectează tocmai acest mecanism de autoapărare, iar celulele afectate nu se mai autodistrug. În schimb, ele încep să urmeze instrucţiuni anormale, reproducându-se şi dând naştere din ce în ce mai multor celule mutante. Acesta este momentul în care apare cancerul.

Citeşte continuarea articolului în care afli de ce cancerul este o boală atât de răspândită pe Ştiinţă&Tehnică!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite