De ce copiii născuţi vara sunt mai sănătoşi decât cei care vin pe lume iarna?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştiaţi că data naşterii poate avea o influenţă asupra stării de sănătate din copilărie până la maturitate? Cercetătorii în biomedicină de la Universitatea din Cambridge au publicat, în revista „Helyion“, un studiu privind sănătatea copiilor în funcţie de luna în care s-au născut.

Potrivit cercetătorilor britanici, anotimpul în care ne naştem are un impact asupra înălţimii şi stării de sănătate la vârsta adultă. Ceea ce influenţează aceşti parametri este aportul de vitamina D în perioada sarcinii. Se ştie că vitamina D este sintetizată în piele sub acţiunea expunerii la soare. Or, vara beneficiem de cea mai mare expunere la soare.

Cercetătorii au analizat, pentru 450.000 de persoane din Marea Britanie, data naşterii în raport cu greutatea la naştere, vârsta pubertăţii, înălţimea la vârsta adultă şi indicele de masă corporală. Rezultatul: persoanele născute în iunie, iulie şi august au o medie a înălţimii mai mare decât ceilalţi.

Fetele născute vara, ferite de pubertate precoce

„Luna în care ne naştem determină înălţimea şi sănătatea noastră pe tot parcursul vieţii. Surpriza a fost să constatăm că luna de naştere influenţează şi apariţia pubertăţii“, susţin autorii studiului. Astfel, fetele născute în perioada estivală au mai puţine riscuri de dezvolta pubertate precoce, ele având prima menstruaţie la o vârstă mai avansată decât cele născute în sezonul rece. Avantajul celor născute vara este că pubertatea mai tardivă diminuează riscul bolilor cardiovasculare şi al cancerelor hormono-dependente.

„Copiii care se nasc în lunile iunie, iulie şi august au o greutate mai mare şi se dezvoltă mai bine. Mai mult, fetele născute în aceste luni ating vârsta pubertăţii mai târziu, ceea ce are o influenţă pozitivă asupra sănătăţii. Este pentru prima dată când reuşim să dovedim o corelaţie între apariţia pubertăţii şi lunile de naştere“, a subliniat John Perry, coordonatorul studiului.

Cercetătorii au mai constatat că vara se nasc mai mult băieţi decât fete. „Statistic, vara se nasc mai mulţi băieţi, iar mamele au dezvoltat un conţinut ridicat de vitamina D în uter, dar avem nevoie de mai multe cercetări pentru a dovedi acest lucru fără echivoc“, afirmă dr. Perry. Potrivit cercetătorului, expunerea la soare este în mod special profitabilă pe parcursul ultimului trimestru de sarcină. În această perioadă, cantitatea de vitamina D are un impact pozitiv asupra copilului care urmează să se nască, efect care se menţine până la pubertate, vârsta atingerii maturităţii sexuale.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite