Medicină

articolul anterior articolul urmator

De la creier la organele sexuale, corpul uman se micşorează odată cu trecerea anilor

0
27 Sep 2011 16:30:39
Autor: adevarul
Transformările corpului uman FOTO: Reuters
Transformările corpului uman FOTO: Reuters

Se ştie deja că, pe măsură ce îmbătrânim, scădem în înălţime. Dar ceea ce puţini conştientizează e că, odată cu vârsta, pierdem nu numai centimetri din lungimea corpului, ci ni se mişcorează şi inima, oasele feţei, creierul şi organele sexuale.

O analiză efectuată în Statele Unite ale Americii arată că organismul uman, atât pe plan intern, cât şi extern, se micşorează odată cu trecerea anilor. De aici rezultă şi o parte din problemele de sănătate ale senectuţii.

Medicul american Louise Atkinson a cercetat regresul dimensiunilor corporale, scrie "The Daily Mail".

Coloana vertebrală

După vârsta de 40 de ani, odată cu trecerea fiecărui deceniu, majoritatea oamenilor pierde aproximativ un centimetru din înălţime. Studiul lui Atkinson arată că bărbaţii în vârstă de 80 de ani sunt cu cinci centimetri mai scunzi decât erau în tinereţe. Micşorarea este şi mai avansată la femei, la 80 de ani fiind cu aproape opt centimetri mai mici de înălţime decât la 30.

Fenomenul este mai accentuat la femei din cauza reducerii nivelului de estrogen din corp odată cu trecerea în menopauză. Acest hormon contribuie, de-a lungul vieţii, la protejarea oaselor atât la bărbaţi, cât şi la femei.


Faţa

Cercetătorii au descoperit că nu numai tonusul muscular al chipului se modifică odată cu trecere anilor, ci şi oasele feţei. Mandibula este cea care suferă cele mai mari modificări, mai ales dacă individul pierde şi câţiva dinţi. Specialiştii susţin că scheletul capului se micşorează mai repede la femei. Procesul de reducţie la ele începe pe la 40 de ani, în timp ce la bărbaţi, 10-15 ani mai târziu.

Vezica

La 25 de ani, vezica unei persoane are o capacitate de două ceşti. Când ajunge la 65 de ani, mărimea vezicii ajunge la doar o singură ceaşcă.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările