De ce mă dor sânii? 9 cauze posibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„De ce mă dor sânii?“. Aproape 70% dintre femei se confruntă ocazional cu dureri de sâni FOTO Arhiva Adevărul
„De ce mă dor sânii?“. Aproape 70% dintre femei se confruntă ocazional cu dureri de sâni FOTO Arhiva Adevărul

Disconfortul resimţit la nivelul sânilor nu este un fenomen tocmai rar. Studiile arată că aproape 70% din femei se confruntă ocazional cu dureri la nivelul sânilor, fără a şi exact care ar putea fi motivele acestei sensibilităţi. Încercăm să răspundem la frecventa întrebare: „De ce mă dor sânii?“.

Durerea de sâni sau mastalagia cum este numită aceasta în termeni medicali este un lucru frecvent întâlnit în rândul femeilor de vârste diferite. Potrivit specialiştilor în obstetrică-ginecologie, de multe ori suferinţa este asociată fluctuaţiilor hormonale, ceea ce nu exlude însă şi alte cauze, printre care şi cancerul de sân. În consecinţă,  multe femei se îngrijorează atunci când au parte de dureri în această zonă sensibilă, temându-se să nu fie vorba de un simptom al temutei boli.

Pentru a nu confunda lucrurile, e important să se facă o delimitare între cele două tipuri de dureri mamare: ciclice şi nonciclice. Primele apar o dată pe lună, fiind legate de ciclul menstrual lunar. Celelalte, fie ele permanente sau temporare, nu au vreo legătură cu ciclul menstrual. 

Se estimează că durerile ciclice de sâni afectează peste 40% dintre femei, cu precădere pe cele aflate în a treia decadă a vieţii. Aproximativ 8% dintre aceste femei vor avea dureri severe care vor da peste cap activităţile lor de zi cu zi. Durerile nonclicle sunt, în schimb, mai rare şi apar, de regulă, la femeile cu vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani. În această din urmă categorie intră şi cele provocate de tumorile mailigne. 

De fapt, mai puţin de un sfert din femeile care au tumori maligne acuză dureri mamare. Totuşi, orice formaţiune descoperită trebuie investigată la medic printr-o ecografie mamară (până la 40 de ani), mamografie (după 40 de ani) sau biopsie, în funcţie de indicaţia specialistului. Acestea sunt singurele moduri de a deosebi un nodul inofensiv de o tumoare malignă. 

Aşadar, principalele cauze ale durerilor de sâni sunt:

De ce mă dor sânii? Menstruaţia, sarcina şi menopauza, printre principalele cauze

Menstruaţia şi sarcina tind să fie cele mai frecvente cauze ale durerilor de sâni, ca urmare a modificării concentraţiei de progesteron şi estrogen, doi hormoni care guvernează viaţa femeilor.  La capătul celălalt al perioadei fertile, menopauza, caracterizată de o reducere a nivelului de estrogen, atrage şi ea dureri de sâni. Specialiştii susţin că durerile mamare dispar odată cu sfârşitul menopauzei.

Anticoncepţionalele pot răspunde uneori la întrebarea „De ce mă dor sânii?“

Femeile care iau pilule contraceptive se plâng adesea de dureri de sâni. În cazul în care apar, e indicat să fie consultat un medic ginecolog, care poate recomanda schimbarea tratamentului.

De ce mă dor sânii? Sutienul nepotrivit, mastoza chistică şi mastita, printre motive

Sânii foarte mari

Posesoarele unui bust generos poate acuza dureri de sâni din cauza greutăţii sânilor. Acest tip de disconfort este, de obicei, însoţit de dureri de gât, umeri şi spate.

Un sutien nepotrivit

Când vine vorba de dureri de sân, trebuie avută în vedere posibilitatea ca acestea să fie provocate de purtarea unui sutien prea strâns sau cu o croială inadecvată.

Mastoza chistică

Este o afecţiune mamară caracterizată prin apariţia chisturilor la unul sau la ambii sâni. Aceşti au o consistenţă moale şi pot să cauzeze senzaţie de disconfort, durere şi tensiune la nivelul sânilor, simptome care sunt mai intense în perioada menstruaţiei.

Mastita

Durerile de sâni apărute în cazul femeilor care alăptează constituie un semnal de alarmă al mastitei. Este vorba de o infecţie a ţesutului mamar, însoţită de înroşirea şi inflamarea sânilor. Deşi se asociază, în general, cu alăptarea, mastita poate surveni, ce-i drept destul de rar, şi înfara lactaţiei.

De ce mă dor sânii? Administrarea unor medicamente

Sensibilitatea sânilor poate creşte şi în timpul administrării unor medicamente antidepresive. 

Consumul crescut de cofeină

Abuzul de cafea, cola sau ciocolata poate sta, uneori, la originea disconfortului resimţit la nivelul sânilor. Se întâmplă din pricina cofeinei care provoacă o dilatare importantă a vaselor de sânge, care poate duce la un anumit de sensibilitate.

Costocondrita

Denumită şi sindrom Tietze, costocondrita apare atunci când există o inflamaţie a articulaţiilor  care uneşte coastele superioare la nivelul sternului. Această afecţiune determină durere localizată, care poate iridia la nivelul sânilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite