Medicină

articolul anterior articolul urmator

De ce femeile au un risc mai mare de atac cerebral decât bărbaţii

0
8 Feb 2014 13:49:44
Autor: Andrada Floria
Durerile bruşte de cap apărute după vârsta de 40 de ani pot semnala un atac cerebral FOTO Shutterstock
Durerile bruşte de cap apărute după vârsta de 40 de ani pot semnala un atac cerebral FOTO Shutterstock

Deşi accidentul vascular cerebral este la fel de periculos şi pentru bărbaţi, şi pentru femei, în cazul persoanelor de sex feminin problema este mai subtilă şi are cauze total diferite faţă de atacul cerebral al bărbaţilor. De aceea, ele au nevoie de recomandări şi de îngrijiri speciale, subliniază specialiştii.

Bărbaţii sunt diferiţi din punct de vedere fiziologic de femei, aşadar recomandările pentru prevenţia accidentului vascular cerebral nu pot fi comune pentru cele două sexe. Vorbim despre factori reproductivi şi despre factori de risc mai comuni sau mai puternici în rândul femeilor decât al bărbaţilor“, a semnalat prof. dr. Virginia Howard, coautoare a unui nou Ghid pentru Prevenţia Accidentului Vascular Cerebral pentru Femei în SUA. 

Potrivit noului Ghid, există riscuri care le vizează exclusiv pe femei şi care pot fi controlate:

  • Femeilor ar trebui să le fie bine măsurată tensiunea arterială înainte de a le fi prescrise pilule contraceptive, fiindcă acestea cresc tensiunea în cazul unora dintre femei.
     
  • Femeile cu un istoric de hipertensiune arterială înainte de a rămâne însărcinate ar trebui să primească aspirină în doze mici şi/sau suplimente cu calciu pentru a fi redus riscul de preeclampsie (creştere a presiunii sângelui, care poate duce la naştere prematură).
     
  • Femeile care au suferit de preeclampsie au un risc dublu de a face accident vascular cererbal şi de patru ori mai mare de a avea hipertensiune arterială mai târziu în viaţă. Aşadar, preeclampsia ar trebui recunoscută de medici ca un factor de risc care nu ţine doar de perioada sarcinii. Iar cumularea acestui factor de risc cu alţii, cum sunt fumatul, nivelul crescut al colesterolului şi obezitatea sunt mari semnale de alarmă.
     
  • Gravidele cu hipertensiune moderală (150-159 mmHg/100-109 mmHg) are trebui atent monitorizate pe tot parcursul sarcinii, iar cele cu hipertensiune foarte mare (160/110 mmHg sau peste) ar trebui trecute direct pe tratamente antihipertensiv.


„Oamenii cred că accidentul vascular cerebral este doar o problemă asociată bătrâneţii. Dar atacul cerebral începe să-şi «planteze seminţele» mult mai devreme“, spune specialista.


Citeşte şi:

Atenţie la simptomele atacului cerebral!

România ocupă locul al doilea la nivel mondial în ceea ce priveşte rata de deces din cauza accidentului vascular cerebral, atrag atenţia specialiştii. Iată care sunt principalele semnale de alarmă!

Dovada ştiinţifică pentru care femeile pot face mai multe lucruri simultan, în timp ce bărbaţii le fac pe rând

Un studiu de pionierat arată, pentru prima dată, diferenţele dintre conexiunile cerebrale ale femeilor, dar şi ale bărbaţilor, care explică unele stereotipuri legate de comportamentul acestora.

Cât de mult diferă creierul celor două sexe

Conexiunile din creierul bărbaţilor sunt total diferite de cele din creierul femeilor. Aşa se explică, de exemplu, de ce bărbaţii învaţă mai repede să schieze, pe când femeile au, de regulă, o memorie mai vastă.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările