Lentilele de contact decorative rănesc ochii. Cum trebuie alese pentru a evita problemele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi lentilele de contact cosmetice trebuie prescrise de un medic oftalmolog sau de un optician FOTO Facebook/FourEyez.com
Şi lentilele de contact cosmetice trebuie prescrise de un medic oftalmolog sau de un optician FOTO Facebook/FourEyez.com

Lentilele cosmetice, de culori nenaturale, se găsesc foarte uşor pe internet şi se obţin fără prescripţie medicală. Iar riscurile asupra ochilor sunt mari, atrag atenţia specialiştii.


Infecţiile corneei sunt de 12,5 ori mai frecvente în cazul folosirii lentilelor de contact cosmetice, decorative, cum sunt cele utilizate tot mai frecvent de Halloween, arată o statistică a Asociaţiei de Optometrie din Canada. De altfel, şi autoritatea americană pentru controlul alimentelor şi medicamentelor (Food and Drug Administration – FDA) a atras atenţia recent asupra riscului sporit de infecţii în urma purtării nepotrivite a unor lentile de contact cumpărate din locuri nesigure în perioada Halloweenului.

„În România, lipsa de informare a noilor purtători de lentile de contact este masivă. Internetul este plin cu poveşti despre persoane care au folosit lentile decorative ca parte a costumaţiei de Halloween şi au rămas cu răni grave. Mulţi ajung direct la Urgenţe după purtarea unor lentile de acest tip, chiar după numai câteva ore de la inserare“, atrage atenţia Alexandru Alecu, managerul site-ului de comercializare a lentilelor de contact videt.ro.

Trebuie prescrise de un medic

Mulţi dintre cei care le achiziţionează nu primesc niciun fel de instrucţiuni despre cum să aibă grijă de ele sau despre cum să le introducă.

„Recomand comercializarea lentilelor de contact doar în baza prescripţiei medicului oftalmolog. Lentilele de contact care sunt folosite doar în scop cosmetic, pentru schimbarea culorii naturale a irisului, nu sunt incluse in categoria dispozitivelor medicale în mod legal în România. Vă asigur însă că ele pot genera aceleaşi probleme ca şi cele cu dioptrii, dacă nu sunt prescrise de către un medic oftalmolog sau dacă nu este respectat regimul de purtare şi de întreţinere. Cele mai frecvente probleme legate de alegerea greşită a lentilelor sunt: un disconfort semnificativ, cauzat de incompatibilitatea cu parametrii individuali (raza de curbura, diametrul) şi ulceraţiile corneene. Problemele legate de nerespectarea regimului de întreţinere şi a timpilor de purtare sunt inflamaţiile corneene, iritaţiile şi conjunctivitele“, subliniază medicul primar oftalmolog Crina Tănăsescu, de la Eba Optics Boutique din Bucureşti.

FOTO: Shutterstock

lentile contact

Sfaturi pentru evitarea problemelor cu lentilele de contact:

  • Ca să prezinte încredere, ambalajul lentilelor trebuie să fie certificat de Comunitatea Europeană. Ar fi bine să evitaţi produsele aduse din ţări asiatice, sfătuiesc medicii oftalmologi, deoarece vopseaua poate fi de calitate slabă şi se poate transfera pe cornee.  
  • Este necesar un consult oftalmologic. Lentilele de contact, fie medicale, fie doar decorative, sunt, în definitiv, dispozitive medicale.  
  • Ochiul fiecăruia dintre noi este unic, prin urmare, lentilele nu sunt universale, fiind realizate pe dimensiuni. Principalii lor parametri sunt raza de curbură şi diametrul lentilei.  
  • Pentru o adaptare corectă şi un confort sporit, geometria lentilei şi materialele folosite sunt importante. Probând diferite lentile, se poate observa la microscop care dintre acestea se potriveşte mai bine pacientului, iar acesta poate decide care sunt mai confortabile.  
  • Lentilele de contact se poartă fie zilnic (până la 8-12 ore pe zi, nu se poate dormi cu ele), fie continuu (se pot păstra pe ochi şi în timpul somnului) pentru o anumită perioadă (6 zile şi nopţi sau o lună). Timpul de purtare este influenţat de materialul de fabricaţie al lentilei şi, implicit, de cantitatea de oxigen ce ajunge la ochi prin lentilă. Materialele de tipul hidrogelului transmit oxigenul prin apa din compoziţie (gradul de transmitere este mai redus şi, de aceea, nu se pot purta timp mai îndelungat sau în timpul somnului). Materialele din silicon-hidrogel au o transmisibilitate mult mai bună a oxigenului, ceea ce le face să poată fi utilizate şi în timpul somnului.  
  • Respectă perioada de inlocuire. Lentilele de contact sunt fabricate din materiale degradabile. O dată scoase din amabalajul lor, lentilele iau contact cu mediul înconjurător şi cu bacteriile din acesta. Pe durata folosirii, materialul se degradează, iar pe lentilă se pot forma depuneri proteice care afectează sănătatea ochilor. În urma testelor efectuate în laboratoare, se ajunge la perioada sigură de purtare a lentilelor.  
  • Dezinfectează-le şi păstrează-le în soluţii speciale. Lentilele de contact trebuie întreţinute cu soluţiile speciale şi nu cu apă, deoarece apa nu dezinfectează şi, mai mult, poate conţine bacterii.  
  • Spală-te bine pe mâini înainte de aplicarea şi de scoaterea lentilelor. Pentru a evita transmiterea bacteriilor de pe mâini pe lentile şi apoi pe ochi se recomandă spălarea riguroasă a mâinilor. Uscarea se face fie cu un uscător electric, fie cu prosoape de hârtie, în aşa fel încât să nu se transmită microfibre pe lentile.
Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite