Medicină

articolul anterior articolul urmator

De ce este necesară măsurarea densităţii osoase

0
9 Jan 2018 16:30:42
Autor: Alexandra Tudor
Singura metodă prin care se poate determina dacă o persoană suferă sau 
nu de o scădere a masei osoase care duce la osteoporoză este măsurarea 
densităţii osoase.
Singura metodă prin care se poate determina dacă o persoană suferă sau nu de o scădere a masei osoase care duce la osteoporoză este măsurarea densităţii osoase.

Persoanele cu au factori de risc care predispun la osteoporoză trebuie să facă periodic anumite investigaţii medicale.  Depistată din timp, boala poate fi controlată mai bine.

Specialiştii afirmă că rata morbidităţii şi a mortalităţii este semnificativ redusă la persoanele care depistează precoce osteoporoza şi iau măsurile terapeutice care se impun. Femeile cu vârsta peste 50 de ani şi bărbaţii care au peste 65 de ani, cei care au avut fracturi de fragilitate, persoanele care au scăzut cu 3-4 cm faţă de înălţimea avută în tinereţe, cei care au urmat tratament cu cortizon peste 3 luni ar trebui să îşi evalueze riscul de a face boala.

Cum se depistează osteoporoza

Singura metodă prin care se poate determina dacă o persoană suferă sau nu de o scădere a masei osoase care duce la osteoporoză este măsurarea densistăţii osoase. Există mai multe teste pentru evaluarea acesteia.

În 1994, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a propus un ghid de diagnostic al osteoporozei bazat pe măsurarea densităţii minerale osoase prin absorbţiometrie duală cu raze X (DXA) sau osteodensitometrie. Aceasta foloseşte radiaţia X de energie joasă, depistând pierderea de masă osoasă. Se examinează mai ales coloana vertebrală şi şoldul, care sunt reprezentative pentru întregul schelet.

Testul constă în scanarea propriu-zisă a zonei, care durează câteva minute, persoana examinată stând în poziţie culcată. Este o metodă nedureroasă, neivazivă, de maximă acurateţe, presupunând iradiere minimă.

Află pe Clicksanatate.ro în ce constă tratamentul osteoporozei!

Uleiul perfect pentru îngrijrea părului

Ce obiceiuri de îngrijire favorizează apariţia ridurilor

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările