Medicină

articolul anterior articolul urmator

De ce să nu te duci la serviciu dacă ai răcit

0
26 Sep 2013 13:01:27
Autor: Ana Stan
Foloseşte o batistă de unică folosinţă când strănuţi sau tuşeşti pentru a nu-i îmbolnăvi şi pe alţii FOTO Shutterstock
Foloseşte o batistă de unică folosinţă când strănuţi sau tuşeşti pentru a nu-i îmbolnăvi şi pe alţii FOTO Shutterstock

Un adult răceşte cam de două-trei ori pe an, fiecare răceală ţinând aproximativ o săptămână, uneori mai mult. Să stai acasă atunci când eşti bolnav înseamnă să-ţi risipeşti zilele de concediu, sau măcar parte din ele. Dar, deşi e tentant să te duci la serviciu atunci când eşti bolnav (fie că ai un termen-limită, fie că vrei să-ţi mai păstrezi din zilele de concediu, fie că eşti dependent de muncă), e mai bine să stai acasă.

 
Poţi să îmbolnăveşti şi alţi oameni
 
Microbii se pot transmite prin contactul direct cu o persoană bolnavă sau, pur şi simplu, strângându-i mâna, vorbind la telefonul fix al biroului, apăsând butonul de la lift şi clanţele. Anumite virusuri pot trăi pe piele sau pe alte suprafeţe chiar şi opt ore şi continuă să-i infecteze şi pe alţii, notează CNN.
 
Mai mult, virusurile se împrăştie la doi metri atunci când strănuţi sau tuşeşti. În prima parte a bolii eşti cel mai contagios, aşa că mai bine stai acasă, mai ales dacă lucrezi înconjurat de mulţi oameni. Este important să nu te duci la serviciu dacă lucrezi cu copii sau cu oameni bătrâni, deoarece ei au sistemul imunitar mai slab. O simplă răceală pentru tine se poate manifesta mult mai rău la copii sau la vârstnici.
 
Vei fi mai puţin productiv
 
Este greu de estimat cum poate răceala să influenţeze o persoană din punct de vedere financiar şi fizic. Bineînţeles că vei produce mai mulţi bani bolnav la muncă decât bolnav acasă, dar nu vei fi la fel de activ sau de eficient când eşti răcit.
 
Recuperarea va dura mai mult
 
Forţarea organismului bolnav, mai ales în primele faze ale bolii, prelungeşte boala. Studiile au demonstrat că lipsa somnului poate slăbi sistemul imunitar şi te poate face mai predispus la răceală sau gripă. Pe de altă parte, somnul poate impulsiona celulele sau anticorpii care se luptă cu boala, aşa că te vei vindeca mai repede. Mai bine stai acasă şi odihneşte-te.
 
Dacă trebuie să te duci la serviciu, măcar protejează-i pe ceilalţi
 
Într-o lume ideală, cu toţii am putea să stăm acasă atunci când suntem răciţi. Dar, dacă nu este posibil, măcar încearcă să lucrezi de-acasă pentru a nu împrăştia microbii.
 
În cazul în care chiar trebuie să te duci la serviciu, încearcă să păstrezi distanţa faţă de ceilalţi, spală-te des pe mâini, dezinfectează-le când poţi şi acoperă-ţi gura când tuşeşti sau strănuţi cu o batistă de unică folosinţă. Dezinfectează obiectele pe care le atingi cum ar fi receptorul telefonului, clanţele sau tastatura computerului şi nu mai da cu împrumut pixuri sau alte obiecte.
 

Citeşte şi:
 
Cum să-ţi protejezi copiii în sezonul rece
 
Cele mai rele şi mai înspăimântătoare răceli le are copilul tău. Când îl auzi cum se chinuie să respire prin nasul înfundat sau când te trezeşti în miez de noapte şi copilul are deja febră mare, simţi că ai face orice pentru a-l vedea vindecat. Acum, că s-a răcit vremea, copiii sunt şi mai predispuşi la infecţii. Am intrat în anotimpul gripei.
 
Antibioticele devin ineficiente. Consumul excesiv de medicamente duce omenirea înapoi cu 100 de ani
 
Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a emis o avertizare neobişnuită în care se spune că „era antibioticelor ineficiente a început“. Aproape două milioane de americani dezvoltă infecţii rezistente la antibiotice, iar 23.000 de oameni mor în fiecare an din cauza tratamentelor cu antibiotice care nu-şi fac efectul.
 
VIDEO Un strănut poate îmbolnăvi toate persoanele de pe o rază de doi metri
 
Bolile respiratorii virale, cum sunt banalele răceli sau gripa se transmit cel mai uşor prin strănut. Fiecare picătură de salivă eliberează mii de celule virale care circulă cu o viteză de peste 100 de metri pe oră.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările