De ce nu mai avem poftă de mâncare atunci când suntem bolnavi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pierderea apetitului în timpul unei răceli poate ajuta organismul să se recupereze FOTO Arhivă
Pierderea apetitului în timpul unei răceli poate ajuta organismul să se recupereze FOTO Arhivă

Pierderea apetitului atunci când eşti bolnav nu este un lucru neobişnuit. Însă de ce ni se întâmplă asta? Experţii spun că nici dieta şi nici hrănitul cu forţa nu ne vor ajuta să ne recuperăm mai repede.

Pierderea apetitului este un simptom cunoscut al unor boli. Această lipsă a poftei de mâncare îi ajută chiar şi pe doctori să diferenţieze gripa de o răceală serioasă. Totuşi, cum ne asigurăm că mâncăm îndeajuns pentru a ne „alimenta“ recuperarea, se întreabă „Huffington Post“.

Când suntem bolnavi, organismul nostru asigură un răspuns inflamator destul de complex. Ca parte a acestui răspuns, producem nişte substanţe numite «citochine», care dau o grămadă de efecte, inclusiv o scăderea apetitului. În funcţie de ce boală suferi, un rol important îl pot juca şi schimbările hormonale“, conform doctorului Donald D. Hensrud, directorul Departamentului de Prevenţie şi Medicină Aerospaţială de la Clinica „Mayo“ din SUA.

Lipsa apetitului poate scădea tensiunea asupra sistemului imunitar, prin economisirea energiei, astfel dându-ţi ocazia de a te lupta mai eficient cu boala. „Digerarea mâncării consumă energie, aşa că, dacă nu suntem ocupaţi cu digestia, energia se concentrează pe vindecare“, continuă dr. Hensrud.

Pe termen scurt, o scădere a apetitului poate fi benefică, însă lipsa poftei de mâncare în cazul unor boli lungi, cum ar fi anumite tipuri de cancer, poate conduce la o pierdere în greutate periculoasă.

În timpul unei simple răceli, mirosul şi gustul îţi sunt afectate, aşa că, atunci când mâncarea nu miroase sau nu are gustul delicios pe care îl avea, te vei simţi, pur şi simplu, mult mai puţin dispus să mănânci.

Pierderea apetitului poate descuraja anumite virusuri să-şi mărească numărul. „Dacă mănânci mai puţin poţi scădea cantitatea unor substanţe din organism cu care se hrănesc virusurile“, adaugă dr. Hensrud. Acelaşi lucru este valabil şi pentru bacterii, care nu vor mai găsi la fel de multă glucoză şi fier în sânge pentru a se hrăni. „Acest răspuns complex este o măsură preventivă luată de organism pe termen scurt, care poate ajuta vindecarea şi recuperarea“, continuă specialistul.

Însă, asta nu înseamnă că nu trebuie să mănânci. Să încerci special să „înfometezi“ boala şi astfel să îţi supui propriul organism riscului de a nu avea suficiente calorii pentru a funcţiona poate, de fapt, să împiedice procesul vindecării. Experţii recomandă să consulţi neapărat un medic, să-ţi asculţi organismul şi să mănânci atunci când ţi-e foame, pe lângă odihna şi lichidele necesare atunci când suferi de o simplă răceală.


Citeşte şi:

Cele mai răspândite mituri despre răceală

Concepţiile greşite cu privire la boli ne pot afecta sănătatea. Specialiştii se chinuie, prin studii, prin cercetări ample şi prin dezvoltarea a tot felul de leacuri, să ne convingă să dăm uitării preconcepţiile pe care le avem despre răceală, de exemplu.

Prof. dr. Ion Fulga, profesor de farmacologie: „În răceală, medicamentele nu tratează nimic!“

Specialistul care a elaborat prima Lege a Medicamentului din România şi care a înfiinţat Agenţia Naţională a Medicamentului, prof. dr. Ion Fulga, ne spune cum ar trebui să ne folosim de aceste „unelte“ pentru a ne transforma din bolnavi în sănătoşi şi nu invers.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite