De ce sunt preferaţi şoarecii în testele pe animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rozătoarele pe care încercăm atât de mult să le îndepărtăm din preajma noastră reprezintă un factor important în procesul de îmbunătăţire a vieţilor noastre, pentru că de zeci de ani ei sunt folosiţi pentru a desluşi mistere medicale complexe şi pentru a dezvolta noi tratamente.

Publicaţia „Health“ a încercat să afle ce ne pot spune şoarecii despre bolile specifice oamenilor.

Orice medicament sau tratament necesită ani de testare pe animale înainte de a fi testat pe oameni. Unul dintre motive este că ar fi foarte greu să convingi mii de oameni să se ofere voluntar să încerce un nou medicament, fără a şti cât de sigur este.

Între 20 şi 30 de milioane de şoricei sunt folosiţi anual numai în Statele Unite pentru cercetări biologice şi medicale. Instituţiile de cercetare au ajuns să se bazeze pe ei în studiile lor. Spre exemplu, centrul medical John Hopkins din statul american Maryland alocă milioane de dolari din bugetul său anual pentru a îngriji aproape 200.000 de şoareci.

De ce şoareci?

Deşi pare greu de crezut, oamenii şi şoarecii se aseamănă din multe privinţe.

Genomul şoricelului este similar cu cel al omului în proporţie de 95%, iar sistemul imunitar este aproape identic cu al nostru. Aceste similitudini ajută la imitarea bolilor umane la şoareci şi la verificarea reacţiilor la anumite tratamente, fără efectuarea de teste pe oameni.

Rozătoarele prezintă şi avantajul unei perioade scurte de reproducere. Femelele sunt gestante între 19 şi 21 de zile, iar durată de viaţă a unui şoarece este între unu şi doi ani.

Asta înseamnă că sunt uşor, rapid şi avantajos de înmulţit, iar cercetătorii pot vedea rezultatele tratamentelor mult mai rapid decât ar fi posibil la oameni sau la alte mamifere.

În studiile pe şoareci legate de cancer, se testează dacă tumorile se micşorează în urma anumitor tratamente, iar astfel de cercetări se pot realiza şi pentru alte boli.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite