De ce îţi sare inima din piept? Şase motive pentru care îşi iese din ritm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai des întâlnit tip de aritmie este fibrilaţia atrială care afectează milioane de oameni FOTO Shutterstock
Cel mai des întâlnit tip de aritmie este fibrilaţia atrială care afectează milioane de oameni FOTO Shutterstock

Inima se bazează pe impulsurile electrice pentru a bate într-un ritm constant. Problemele cu impulsurile electrice pot cauza aritmii, adică un ritm anormal. Impulsurile defecte pot face inima să bată prea încet, prea repede sau într-un mod dezorganizat, haotic. Unele dintre aceste aritmii pot fi foarte periculoase dacă nu sunt tratate, iar altele pot fi doar un efect enervant, dar care nu îţi pun viaţa în pericol.

„Everyday Health“ a realizat o listă cu şase motive din cauza cărora inima îşi poate ieşi din ritmul constant pe care trebuie să-l aibă.

1. Fibrilaţia atrială 

Cel mai des întâlnit tip de aritmie este fibrilaţia atrială care afectează milioane de oameni. Fibrilaţia atrială are loc atunci când camerele superioare ale inimii, atriile, încep să bată rapid şi neregulat. Tulburarea în sine nu ameninţă viaţa, dar creşte riscul de atac de cord prin permiterea adunării şi coagulării sângelui în atrii, crescând riscul de infarct chiar şi de cinci ori, explică Hugh Calkins, preşedintele Societăţii Ritmului Cardiac şi directorul Laboratorului de Electrofiziologie Clinică din cadrul spitalului american „Johns Hopkins“. 

Riscul de fibrilaţie atrială este mai scăzut înaintea vârstei de 50 de ani, dar creşte o dată cu această vârstă. Anticoagulantele şi medicamentele pentru restabilirea ritmului cardiac sunt de ajutor. În anumite cazuri, poate fi recomandată o intervenţie specială denumită „ablaţie“, care va leza special partea defectă a inimii pentru a o împiedica să transmită semnalele defecte.  

2. Tahicardia

Tahicardia are loc atunci când inima începe, brusc, să bată foarte repede. Dacă se întâmplă ca urmare a unor exerciţii fizice, a agitaţiei sau a febrei, nu este o cauză de îngrijorare şi nu este nevoie de tratament. Însă un tip de aritmie numit „tahicardie supraventriculară paroxistică“ este mai periculoasă. Se creează o bătaie suplimentară din cauza semnalelor electrice, bătaie care se mută din camerele superioare ale inimii către cele inferioare. Această bătaie tinde să se întoarcă de unde a plecat, mişcându-se ca într-o buclă prin camerele inimii.   Această afecţiune poate cauza un stop cardiac dacă afectează camerele inferioare ale cordului, dar este vindecabilă prin ablaţie. Tahicardia este foarte des întâlnită în cazul copiilor şi tinerilor, şi femeile sunt mult mai înclinate să sufere de pe urma ei decât bărbaţii. 

3. Fibrilaţia ventriculară 

Cel mai letal tip de aritmie este fibrilaţia ventriculară. Aceasta are loc atunci când camerele inferioare ale inimii, ventriculele, încep să tremure în loc să pompeze normal. Din cauză că aceste camere duc aproape tot greul sistemului circulator, fibrilaţia ventriculată cauzează aproape o oprire totală a fluxului sanguin. „Dacă inima nu este pornită în timp util, şi aici vorbim de câteva minute, atunci pacientul va muri“, specifică Gordon Tomaselli, profesor şi director al Departamentului de Cardiologie din cadrul spitalului Johns Hopkins. 

De fibrilaţie ventriculară pot suferi, de regulă, cei care au o problemă cardiacă anterioară. Cei supuşi riscului pot fi trataţi fie medicamentos, fie prin implantarea unui defibrilator care va electrocuta inima dacă îşi încetează bătăile, forţând-o astfel să îşi reia ritmul. 

4. Palpitaţiile 

Majoritatea ritmurilor cardiace neregulate implică o bătaie în plus sau în minus. Aceste tipuri de aritmii sunt inofensive şi nu dau naştere niciunui simptom. Oamenii care simt într-adevăr ceva, raportează un fel de „fluturare“ în piept sau sentimentul că inima a sărit o bătaie. Palpitaţiile inimii se pot întâmpla oricui, de cele mai multe ori natural, şi nu este nevoie de niciun tratament. Totuşi, aceste bătăi premature pot fi şi rezultatul unei boli de inimă, a stresului, a agitaţiei sau a excesului de cafeină şi nicotină. În aceste cazuri, trebuie neapărat să consulţi un cardiolog despre bolile de inimă şi despre schimbarea modului de viaţă. 

5. Bradicardia

Bradicardia este un tip de aritmie care, pentru mulţi oameni, nu reprezintă nimic grav. Adică, ritmul inimii este mai încet decât normal, mai puţin de 60 de bătăi pe minut în cazul adulţilor. Tinerii şi cei care sunt într-o formă fizică foarte bună pot suferi de bradicardie tocmai pentru că sunt într-o formă fizică bună şi, pentru ei, nu este nici periculoasă, nici nu cauzează simptome. Însă de bradicardie pot suferi şi cei care au avut înainte un atac de cord sau care au o glandă tiroidă hipoactivă, sau bătrânii care au un ritm cardiac scăzut. În aceste cazuri, medicamentele sau un pacemaker implantat sunt necesare.  

Bradicardia poate avea loc şi din cauza unui dezechilibru nutriţional. Dacă acesta este motivul, medicul poate recomanda un supliment alimentar. Această tulburare mai poate fi şi un efect advers al medicamentelor iar, în acest caz, medicul trebuie să ajusteze reţeta. 

6. Sindromul Q-T lung sau alte probleme de semnal electric 

Mai există încă un număr important de tulburări cauzate de problemele sistemului electric al inimii. Sindromul Q-T lung, de exemplu, o tulburare ereditară care afectează, de obicei, copii sau tinerii adulţi, încetineşte semnalul care face ca ventriculele să se contracte. Fluctuaţia atrială are loc atunci când un singur semnal electric circulă rapid în interiorul atriumului, cauzând un ritm foarte rapid, dar constant. Blocajul cardiac implică semnale electrice slabe sau neregulate care ajung în camere inferioare ale inimii, cauzând inima să bată mai încet.

Aceste tulburări sunt riscante şi pot conduce la infarct. Tratamentul poate implica medicamente, ablaţie sau implantarea unui dispozitiv care să corecteze neregularităţile, cum ar fi un pacemaker sau un defibrilator. 


Citeşte şi:

VIDEO „Nu există gardă fără cel puţin un tânăr de 30 de ani cu infarct“

Medicul cardiolog Oana Năstase, de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu“, a venit la Adevărul Live să răspundă, timp de o oră, tuturor curiozităţilor despre sănătatea inimii.

Cât de sănătoasă e inima copilului tău? Defectele nedescoperite la naştere, o luptă pe viaţă şi pe moarte la maturitate

Un bebeluş dintr-o mie se naşte cu o malformaţie congenitală cardiacă, gravă sau mai puţin gravă. De foarte multe ori, pacienţii descoperă prea târziu aceste boli, chiar ajungându-se la maturitate cu o problemă care putea fi rezolvată cu uşurinţă în copilărie, dar care s-a agravat de-a lungul timpului, transformându-se într-o situaţie de viaţă şi de moarte.

Ce pot ascunde durerile în piept? Diagnosticul, dificil şi pentru medici

Cum bolile de inimă sunt printre cei mai insidioşi ucigaşi la nivel mondial, durerile în piept nu pot trece neobservate. Dar se întâmplă, în multe cazuri, ca ele să fie greşit diagnosticate, ba chiar persoane cu o afecţiune cardiacă să fie trimise acasă cu diagnosticul „atac de panică“.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite