Medicină

articolul anterior articolul urmator

De ce testele de anticorpi sunt deocamdată irelevante pentru a determina în ce măsură suntem protejaţi de coronavirus

9
11 Oct 2021 07:55:00
Autor: George-Andrei Cristescu
Test rapid de saliva coronavirus FOTO Shutterstock
Test rapid de saliva coronavirus FOTO Shutterstock

Oamenii care, în urma vaccinării sau a trecerii prin boală, îşi fac anticorpii şi în funcţie de rezultat se hotărăsc dacă mai fac sau nu doza a treia de vaccin nu procedează corect, spune Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID. El a explicat la Digi24 de ce deocamdată măsurarea anticorpilor nu este un criteriu fiabil pentru doza booster.

„Ceea ce ne lipseşte în momentul acesta este o standardizare a metodelor de determinare a acestor anticorpi. Sunt mai multe tipuri de metode care se folosesc, metode comerciale disponibile în laboratoare. Ele nu sunt standardizate, deci nu pot fi comparate rezultatele. Din ceea ce ştim, pe metodele evaluate în studii, foarte probabil că în perioada imediat următoare se va defini acea valoare-prag a anticorpilor de la care ştim că persoana respectivă are un nivel crescut de protecţie, undeva la peste 85 la sută, şi un nivel de la care ştim că nu este protejată această persoană. De ce trebuie să avem această valoare definită? Tocmai pentru că la un moment dat, vaccinurile vor fi comparate între ele ca eficacitate, ca eficienţă, şi, de asemenea, ca durată a protecţiei”, a spus Valeriu Gheorghiţă.
 
„În momentul acesta, se consideră o valoare-limită, o valoare-prag, de la care ştim că persoana respectivă are un nivel suficient de ridicat de protecţie,   undeva peste 170 de unităţi arbitrare pe mililitru, dar repet, testele nu sunt standardizate. Noi ceea ce determinăm prin testele obişnuite sunt anticorpii care se leagă de proteina spike, dar acei anticorpi nu înseamnă neapărat anticorpi neutralizanţi. Noi determinăm practic o valoare a anticorpilor care se leagă de acea proteină, dar nu înseamnă că avem neapărat anticorpii protectori, neutralizanţi, cei care blochează intrarea virusului în celulă”, a arătat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

h cristi
11.10.2021, 20:21:52

De ce sunt complici cu cei care fac astfel de teste? Am trecut prin boala iar la ceva timp am facut testele si am platit 240 lei pentru toata familia (3 persoane), ca sa aflu ca datele nu sunt omologate!!! Este o inselatorie girata de sistemul medical tocmai pentru ca, in sistemul privat, lucreaza multi dintre cei care lureaza la stat - si nu este conflict de interese! Daca inmultiti nr. de teste cu suma de 80 lei/test veti descoperi ca e vorba de bani frumosi...pentru ei!

+4 (4 voturi)
d4v1de 1sa
12.10.2021, 09:25:18

Un articol foarte bun, care arata ca -de fapt- habar n-au de nimic si ca "stiinta" lor este ZERO.

-7 (17 voturi)
d4v1de 1sa
12.10.2021, 09:26:48

...adica doar propaganda agresiva si bazata doar pe bla-bla-bla.

-8 (16 voturi)
Silvester Romanul
12.10.2021, 10:18:39

Cum se face ca cei care nu au declarat la DSP cand au fost bolnavi COVID19, dar pot demostra acum ca au anticorpi, nu sunt luati in seama pt. certificatul verde? Pai e mai importanta sanatatea, libertatea, logica si moralitatea sau doar sa fie folosite cele 120 mil. de doze de vaccin? :O

-7 (15 voturi)
Ţepeş
12.10.2021, 11:08:09

Din articol reiese că nu e sigur că ai anticorpii care să te protejeze de covid, chiar dacă testul confirmă că ai anticorpi. Interesant. Atunci ce valoare are hârtia care atestă că ai anticorpi și poți participa la tot felul de activități?

-10 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările