De ce vrea medicul să îţi scoată dinţii?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai frecvente şi, totodată, controversate probleme legate de tratamentul ortodontic, cu care toţi medicii specializaţi în ortodonţie se confruntă în tratamentul adulţilor, este extracţia dinţilor. În anumite situaţii, aceşti dinţi, deşi sănătoşi, trebuie eliminaţi pentru ca tratamentul ortodontic să aibă succes.

De cele mai multe ori pacienţii devin sceptici, anxioşi, ba chiar îşi pierd încrederea în medic şi renunţă la tratamentul ortodontic. Nimic mai greşit!

În cazul tratamentului ortodontic la adulţi, unde spaţierea nu se poate face mecanic, la fel ca în cazul copiilor, medicul ortodont trebuie să gândească anomalia dentară a pacientului în mod integrat, să analizeze toţi factorii care influenţează această decizie- durata tratamentului, eficienţa tratamentului, starea dinţilor, cooperarea pacientului şi costul tratamentulu. De cele mai multe ori, păstrarea pe arcadă a dinţilor care sunt de extras poate duce la un tratament de durată mai mare augmentând atât costurile cât şi discomfortul pacientului.

Anxietatea pacienţilor vine din faptul că, în majoritatea cazurilor sunt extraşi dinţi perfect sănătoşi fiind sacrificaţi pentru corectarea unor anomalii mult mai mari.Dacă vreţi, pentru o mai bună înţelegere a deciziei de extragere a unuia sau mai multor dinţi stă chiar în definiţia cuvântului “sacrificiu” care înseamnă renunţarea la ceva bun pentru a obţine ceva şi mai bun, adică alinierea danturii şi zâmbetul dorit.

În contra-partidă, cel mai utilizat contra-argument al pacienţilor este că dinţii sunt sănătoşi sau că extracţiile vor duce la afectarea dinţilor rămaşi pe arcadă, însă ceea ce nu ştiu pacienţii este ca tocmai înghesuirea excesivă va conduce la afectarea şi în final pierderea dinţilor sănătoşi.

Problemele ortodontice care impun extracţia dentară la adulţi sunt înghesuirea dentară care împiedică pacienţii să cureţe corespunzător dinţii, muşcătura adâncă, protruzia dinţilor sau asimetria.

Tratamentul înghesuirilor dentare severe sau al protruziei dentare nu poate fi realizat fără extracţii dentare. De asemenea, se recurge la extracţie pentru o aşezare cât mai naturală şi estetică a buzelor sau pentru a se evita alte intervenţii chirugicale.

În concluzie, indiferent de motivele pentru care aveţi nevoie de extracţie dentară în vederea tratamentului ortodontic, cel mai important este să alegeţi un plan de tratament personalizat, aşa cum este cel din cadrul procedurilor de ortodonţie personalizată. Acesta presupune asistarea medicului ortodont de către un software specializat şi folosirea bracketilor individualizaţi pentru fiecare dinte de pe arcadă, astfel încât îndreptarea dinţilor să se producă mai rapid.

Pentru un zâmbet sănătos şi frumos,

Dr. Silvia Covrig, medic specialist Ortodonţie Digitală şi Parodontologie

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite