De ce apar dureri de stomac dimineaţa. „Atenţie la cele care debutează brusc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
c

Ai dureri de stomac dimineaţa? În mod normal, nu ar trebui să fie un lucru îngrijorător dacă nu ai observat şi alte semne care să te pună pe gânduri. Durerile de stomac pot avea multe cauze, inclusiv pancreatite, colici biliare sau urgenţe medicale, aşa cum sunt infarctul sau apendicita.

Durerile de stomac resimţite dimineaţa pot avea legătură cu creşterea acidităţii gastrice. Apar mai ales dacă ai obiceiul să fumezi şi să bei cafea pe stomacul gol.

dd

”La modul general, în unităţile de primiri urgenţe 10% din prezentări sunt reprezentate de pacienţii cu dureri abdominale, iar 25% dintre aceştia necesită spitalizare, fie pentru  că este vorba despre o urgenţă medico-chirurgicală, pentru stabilirea unui diagnostic, sau pentru tratament simptomatic sau specific în cadrul unei anumite boli.”

- Prof. Dr. Ion Dina, medic primar gastroenterologie şi medicină internă la Intermedicas


Potrivit medicului gastroenterolog, cauzele durerii resimţite în regiunea epigastrică, care reprezintă aria de proiecţie a stomacului, sunt numeroase şi nu întodeauna au legatură cu patologia gastrică sau duodenală.

Iată potenţiale cauze:

Durerile de stomac, semn al infarctului

Unele dintre aceste dureri sunt de cauză parietală, iar altele sunt dureri iradiate din sfera biliară sau pancreatică, mai ales dacă aceste dureri iradiază în umărul drept, aşa cum se întâmpla în colica biliară, sau  în spate, ca în pancreatite.

„Uneori chiar şi durerile coronariene pot să fie resimţite în zona epigastrică, aşa cum se întâmplă în infarctul inferior de miocard,” atrage atenţia prof. dr. Dina.

Medicul mai menţionează că nu toate durerile localizate la acest nivel sunt de cauză organică: ulcere gastrice şi duodenale sau afecţiuni neoplazice.

De multe ori, aceste dureri sunt produse de tulburări funcţionale dispeptice: dispepsia non ulceroasă “non-ulcer dyspepsia”, tulburări de evacuare gastrică sau  gastropareză,  întâlnită frecvent la pacienţii cu diabet zaharat. 

Alte simptome îngrijorătoare

Este necesar ca aceste dureri să fie analizate şi interpretate corect de către medic, iar examenul clinic să fie completat cu unele explorări paraclinice, ecografice sau endoscopice.

„Explorarea suplimentară este cu atât mai necesară cu cât sunt semnalate unele semne de alarmă care sunt întâlnite în afecţiunile neoplazice şi care mimează dispepsia functională.”

Prof. dr. Ion Dina

Medicul atenţionează că pot fi considerate elemente de gravitate următoarele:

  • slăbirea în greutate,
  • sângerarile digestive,
  • anemia,
  • disfagia (dificulatea la înghiţitul alimentelor),
  • vârsta peste 45 de ani şi sexul masculin.

În prezenţa acestora, este necesară de regulă explorarea endoscopică.

Continuarea articolului, aici

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite