Depresie? Hormonul sexual masculin ar putea fi de vină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depresia masculină şi apetitul sexual scăzut pot fi semne ale problemelor cu testosteronul FOTO: Shutterstock
Depresia masculină şi apetitul sexual scăzut pot fi semne ale problemelor cu testosteronul FOTO: Shutterstock

Testosteronul, hormonul masculinităţii, dirijează multe dintre aspectele vieţii bărbaţilor, de la protecţia cardiovasculară la o viaţă sexuală împlinită, desigur. Dar şi starea de spirit a bărbaţilor depinde într-o bună măsură de nivelul de testosteron.

Nu mai puţin de 40% din bărbaţii de peste 35 de ani au probleme cu nivelul testosteronului, hormonul sexual masculin, arată statisticile. Iar la 60 de ani, proporţia creşte la un bărbat din cinci. Aceasta este una dintre explicaţiile faptului că starea de sănătate se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă, spun specialiştii.

Testosteronul este un element esenţial pentru sănătatea bărbaţilor. Există câteva semne însă care ar trebui să-i trimită pe aceştia la medic pentru depistarea eventualelor tulburări ale nivelului testosteronului.

Depresia

Un studiu din 2008 arăta că există o strânsă legătură între nivelul testosteronului şi depresia masculină. De altfel, nivelul de testosteron face diferenţe majore între bărbaţi după o anumită vârstă, din acest punct de vedere. Mai precis, cei care au probleme cu hormonul sexual masculin au un risc cu 271% mai mare de a suferi de depresie decât bărbaţii de aceeaşi vârstă care au testosteronul între valorile normale.

„Testosteronul ar putea fi responsabil cu menţinerea la parametri optimi a serotoninei (hormonul stării de bine), ceea ce ar explica efectul antidepresiv al hormonului masculin“, este de părere cercetătorul Osvaldo P. Almeida, de la un centru australian pentru controlul sănătăţii şi al îmbătrânirii.

Lipsa apetitului sexual

Mai ales în cazul bărbaţilor mai tineri, libidoul scăzut este un semn destul de clar al unui nivel redus de testosteron. Explicaţia este că atunci când testosteronul circulant este prea puţin, nu se mai activează la nivelul creierului receptorii care produc oxid nitric, substanţa fără de care dorinţa sexuală nu se poate materializa.

Studiile arată că, în timp ce legătura dintre testosteron şi libido este clară, cea dintre nivelul redus al testosteronului şi disfuncţiile erectile nu a putut fi demonstrată ştiinţific. Aşadar, nu lipsa „masculinităţii“, a „bărbăţiei“ este de vină pentru problemele de erecţie, ci, mai degrabă unele cauze medicale pot fi incriminate. Problemele de circulaţie sangvină la nivelul organelor genitale masculine, de exemplu.

Fertilitatea redusă

O problemă a nivelului redus de testosteron în cazul tinerilor este şi scăderea considerabilă a fertilităţii. De fapt, atunci când testosteronul este prea puţin în organismul bărbatului, scade dramatic numărul spermatozoizilor. În unele cazuri, se poate ajunge la o valoare sub 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru de lichid seminal.

Care sunt cauzele

La bărbaţii de peste 50 de ani, explicaţia este evidentă: odată cu înaintarea în vârstă, hormonii sexuali se împuţinează.

La tineri, însă, cauza poate fi hipogonadismul primar sau secundar, explică specialiştii. Hipogonadismul primar apare din cauza unor probleme testiculare, iar cel secundar are la bază afectarea creierului, cu precădere a glandei hipofize sau a hipotalamusului, care nu mai produc suficient hormon luteinizant. La rândul lui, acesta ar trebui să „dicteze“ testiculelor să producă testosteron.

Motivele instalării hipogonadismului primar sunt:

  • necoborârea unui testicul;
  • oreionul;
  • loviturile testiculare;
  • chimioterapia sau radiaţiile;
  • anumite anomalii congenitale.
Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite