Medicină

articolul anterior articolul urmator

Despre cancer

3
1 Sep 2019 15:59:34
Cătălina Florina Florescu
Imagine: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322334.php
Imagine: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322334.php

Nu este uşor să vorbeşti despre cancer. Cu atât mai mult, nu este uşor să aduci acest subiect pe scenă. Iar când este vorba despre cancerul la sân situaţia se complică. Situaţia devine tragică atunci când încercarea are loc într-o ţară în care lipsa educaţiei solide şi-a lăsat amprenta gravă asupra felului în care se gândeşte şi se lucrează. Situaţia este traumatică când dialogul social îl ignoră pe cel medical şi vice versa.

Dar asta nu înseamnă că nu putem face nimic sau, mai grav, că facem agresând (conştient sau nu) corpul femeii via o încercare nereuşită. Oamenii de cultură au un rol fundamental în orice tip de societate pentru că aceşti oameni pot să îi ajute pe alţii să vadă lucruri ascunse, să înţeleagă realităţi dincolo de prima cortină, şi astfel să se poată lua o decizie de a acţiona astfel încât să simţim că înaintăm şi nu că rămânem cu mult în urmă. 

De aceea am scris acest text pentru că cei care fac teatru şi aduc în discuţie boala trebuie să o facă astfel încât corpul femeii să nu mai fie atacat, ci iubit, protejat, iar femeia diagnosticată să fie singura care să aleagă. Numai aşa putem să reacţionăm educat împotriva misoginismului.  

Publicat in LiterNet: https://agenda.liternet.ro/articol/23842/Catalina-Florescu/Despre-cancer-Anatomie-20-la-Undercloud-2019.html

PS: Şi ca absolut side note, trăind românitatea din afară, le pot zice franc alt adevăr compatrioţilor mei: resursele de empatie şi ajutoarele din străinătate sunt pe terminate pentru că au trecut 30 de ani (nu 30 de secunde!) de când a căzut comunismul. Nimănui din afară nu îi pasă că suntem proşti. De aceea, nu ne putem plânge. Putem să vedem ce e în jur, să citim, să fim în realitatea lui 2019. Gata cu văicăreala şi sindromul veşnicului neînţeles că nu ne bagă nimeni în seamă -- acest auto-intenţionat complex de inferioritate din care nu vrem să ieşim.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Sacha Durand
1.09.2019, 17:32:20

In Romania,aceste probleme se rezolva de monica tatoiu cu borcanele ei de miere !

-1 (1 vot)
Sacha Durand
2.09.2019, 13:26:50

Aceasta sarlatanca de la latrine isi facea propaganda aacum ceva timp fara sa fie deranjata in "biznis"ul ei murdar si batandu-si joc de oameni bolnavi si in suferinta ! Nimeni nu s-a auto-sesizat sa-i bareze drumul ! Cu toate "organismele" ce s-au suprapus unele peste altele ca un munte de clatite !.....E adevarat ca sunt din aceeasi gasca si mai au si chestiuni de "constitutionalitate".....P.S. Aveati dreptate la inceputul articolului : nu e usor sa vorbesti de aceasta boala in Romania ! Noi vorbim de rachete si alte petarde,ne imbrancim si ne calcam inpicioare pe la moaste,pe la can-can-uri si manele !

Ilisie Ioan
2.09.2019, 15:09:53

Stăpînirea îndoapă populimea cu alimente industriale foarte ieftine, dar pline de otrăvuri=cancer.

Modifică Setările