Adevărul Live. Despre cele mai frecvente greşeli în tratarea herniei inghinale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În multe dintre cazurile de hernie inghinală, după intervenţia chirurgicală apare durerea cronică. De ce se întâmplă acest lucru, cum poate fi prevenit acest risc şi cum ne alegem chirurgul potrivit aflăm de la col. dr. Florin Gavrilaş, medic chirurg expert în tratarea herniilor, la Adevărul Live.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live  

Ce este hernia inghinală şi care este diferenţa faţă de eventraţie?
Herniile sunt zone slabe în peretele abdominal. Hernia inghinală este, de departe, cea mai frecventă hernie pentru că bărbaţii au un canal inghinal prin care testicolul coboară în viaţa intrauterină până în scrot pe aceste traseu de tip tunel, zonă slabă prin care cavitatea abdominală poate să iasă.

Eventraţia este hernia incizională – o operaţie veche pe abdomen care se slăbeşte la nivelul cicatricii şi apare o mărire de volum reductibilă.

Vă propun să vorbim despre hernia inghinală şi am să argumentez riscurile folosirii plaselor.

Cum îşi dă seama un bărbat că are această afecţiune?

Apare o umflătură nedureroasă, depresibilă, moale, reductibilă, în zone standard – zona ombilicală sau zona inghinală. Acestă umflătură este o hernie inghinală necomplicată.

Dacă începe să doară, dacă pacientul nu şi-o mai poate împinge înapoi este o hernie complicată care are nevoie de intervenţie chirugicală de urgenţă.

La herniile necomplicate, cea mai simplă soluţie este să o lăsăm în pace.

A doua este să o operăm – să întărim peretele şi operaţii cu plasă. Operaţia de a pune plasă este infinit mai simplă decât o operaţie tisulară.  Operaţia tisulară poate fi grevată de o recidivă mai mare decât cea cu plasă.  După montarea plasei poate apărea durerea cronică postoperatorie.

Conform ghidurilor medicale, 10-12% din pacienţi ajung la durere cronică. Între 0,5 şi 6% din cei operaţi cu plasă au asemenea dureri că devin asociali.

Hernia inghinală apare şi la tineri, precum şi la persoanele în vârstă.

Până la urmă care este beneficiul plasei?

În România, sunt 33.000 de operaţii de hernii de tot felul, pe an. Dintre ele, eu estimez că 25-27.000 sunt de hernie inghinală.

Noi am crezut multă vreme că plasa e un panaceu. Nu e aşa. Plasa e departe de a fi inertă şi cuminte. Plasa poate să de o groză de complicaţii severe. De la infecţie până la migrare, pănă la fistulizare, până la recidivă şi până la durera cronică de care povestim.

Tratamentul sindromului dureros cronic este o mare necunoscută pe plan mondail. Un posibil mijloc terapeutic este să tăiem nervul lezat din plagă. Nervii sunt senzitivi, dacă tăiem nu se întâmplă nimic, nu e motor, dar noi n-o să ştim în manualitatea de plagă dacă am lezat nervul microscopic.

O plasă pusă laparoscopic este aproape imposibil de scos în totalitate. Dacă după plasa pusă laparoscopic apare şi durerea, lucrurile se complică infinit.

Care ar fi atunci soluţia?

Rata de recidivă a herniei este mai mică sau egală cu rata de apariţie a durerii cronice. Iar dacă o recidivă o putem rezolva, în faţa durerii cronice suntem legaţi la mâini.

În America, a apărut un registru de extragere a plaselor. Doar ele, în sine, analizate spun foarte multe lucruri.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite