Diabetolog: „Ciuperca unghiei afectează cel puţin o treime din pacienţii cu diabet!” Cum poate fi tratată, fără antifungice şi chirurgie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unghiile pot dezvălui lucruri importante despre starea de sănătate. Modificările care ţin de textura, grosimea sau culoarea acestora pot semnala prezenţa unor afecţiuni şi infecţii în corp, aşa cum este şi onicomicoza, cunoscută drept „ciuperca unghiei”.

Onicomicoza este afecţiune frecventă a unghiilor, la nivel mondial estimându-se că între 2% şi 18% din populaţie o dezvoltă, la un moment dat în viaţă. Persoanele care suferă de diabet reprezintă o categorie predispusă la dezvoltarea ciupercii unghiei: cel puţin o treime dintre diabetici se confruntă cu această condiţie, alături de alte categorii de pacienţi cu imunitate scăzută. Dr. Julieta Cristescu, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice în cadrul Bio-Medica International, povesteşte mai multe despre acest subiect, dar şi despre modalitaţile noi de tratament.

Fungii, principalul vinovat pentru apariţia infecţiilor de la nivelul unghiilor

Dacă unghiile s-au îngălbenit, fără să se fi produs o schimbare în ritualul de îngrijire şi fără să survină un accident, cel mai adesea, este primul semn că în organism s-a produs un dezechilibru. Fungii  - ciupercile - reprezintă, în majoritatea cazurilor, principalul vinovat pentru apariţia infecţiilor de la nivelul unghiilor. În cazul persoanelor care suferă de diabet, unghiile capătă în general o nuanţă gălbuie şi chiar modificări ale grosimii ei. Adeseori, această modificare de culoare are legătură cu metabolizarea  - descompunerea - glucozei şi cu efectul său asupra colagenului din unghii. Acest tip de îngălbenire poate fi un simptom normal al diabetului şi nu are nevoie neapărat de tratament, dar este un semnal de alarmă pentru dezvoltarea în continuare a unor căi de metabolizare, altele decât cele normale, astfel încât intensificarea îngălbenirii poate fi semnul unei infecţii fungice a unghiilor.

„Persoanele cu diabet sunt mai susceptibile decât cele cu valori normale ale glicemiei să dezvolte onicomicoză. Infecţia fungică se manifestă cel mai des la nivelul unghiilor de la picioare, deoarece acestea cresc mai încet decât cele de la mâini, timpul şi dezechilibrul glicemic favorizând proliferarea fungilor. Afecţiunea se recunoaşte prin modificările de la nivelul unghiilor: se îngălbenesc, se îngroaşă şi se pot desprinde de patul unghial”, explică dr. Julieta Cristescu.

Factori de risc pentru onicomicoză sunt transpiraţia abundentă; ciuperca este contagioasă şi se poate răspândi într-un mediu umed şi cald, cum ar fi piscinele şi ştrandurile, vestiarele sălilor de sport, bazinele de înot, în lipsa unei încălţăminte adecvate, care nu respectă normele de igienă; coexistenta psoriazisului; purtarea de şosete şi pantofi pe timp îndelungat, fără a alterna aceeaşi încălţăminte, zile la rând; probleme ale circulaţiei sângelui  - atât de frecvente la pacientul cu diabet, mai ales în condiţiile unui indecvat control glicemic; sistem imunitar scăzut, frecvent la pacienţii cu diabet.

Piciorul pacientului cu diabet trebuie îngrijit în mod deosebit, existând permanent pericolul de extindere a leziunii unghiei la nivelul părţilor moi cu agravare, uneori surprinzătoare în timp şi extindere, pe fondul unor complicaţii vasculare şi neuropate, ce pot complica lucrurile până la necesitatea amputaţiei.

„Dar nu e mai bine să se prevină asemenea evoluţii? Este nevoie de observaţie şi control şi, deci, se poate recomanda tratamentul cu o cremă sau un lac de unghii care se aplică pe unghiile infectate. Dezavantajul acestei variante este că unghiile de la picioare cresc foarte lent şi poate dura chiar şi un an ca infecţia să treacă, prin această metodă”, explică medicul diabetolog.

O altă opţiune este prescrierea de către medic a unui medicament antifungic oral. Combinarea unui medicament oral cu unul local, de tipul celui menţionat mai sus, poate creşte şansa de vindecare a infecţiei. După dispariţia infecţiei, se recomandă utilizarea unei substanţe antifungice pe unghii, pentru a elimina riscul ca infecţia să recidiveze.

ciuperca unghii

Cum ajută tratamentul cu laser

Tehnologia oferă, în prezent, o modalitate mult mai eficace şi confortabilă de tratament: laserul. Acesta este destinat exclusiv tratării infecţiei fungice a unghiilor şi foloseşte două lungimi de undă diferite, fiind recomandat şi în tratarea infecţiei subunghiale: „Prima lungime de undă a laserului stimulează funcţia imună a organismului, ajutându-l să lupte cu agenţii patogeni, accelerează rejuvenarea celulară şi intensificarea vascularizaţiei, favorizând creşterea accelerată a unei unghii sănătoase. A doua lungime de undă are efect puternic antimicrobian, antibacterian şi antifungic. Un mare avantaj al tratamentului cu laserul este faptul că organismul nu dezvoltă rezistenţă la tratamentul antimicrobian, dar şi faptul că nu interferează cu alte substanţe sau medicamente şi nu determină toxicitate hepatică”, detaliază dr. Julieta Cristescu.

Şedinţele laser durează câteva minute pentru fiecare picior, iar procedura nu prezintă niciun fel de risc şi nici dureri. În funcţie de severitatea infecţiei, medicul poate recomanda repetarea şedinţelor. „Poate fi nevoie de un plan de tratament constând în mai multe şedinţe, iar recuperarea depinde, de asemenea, de gravitatea infecţiei”, mai spune medicul diabetolog. O programare la medicul diabetolog pentru evaluare poate individualiza planul de tratament.

Complicaţii provocate de ciuperca unghiei

Netratată, onicomicoza se poate extinde treptat de la o unghie la alta, putând infecta şi pielea adiacentă. Există mai multe feluri de infecţii fungice ale unghiilor, dintre care cel mai frecvent tip  - peste 90% din cazuri - este cel cu Dermatophytes - onicomicoză subunghială distală. Dacă nu sunt luate măsurile necesare pentru eradicarea infecţiei, onicomicoza poate avea efecte adverse grave în cazul persoanelor cu diabet şi cu un sistem imunitar scăzut, precum copiii şi vârstnicii. În cazurile grave, poate fi afectat ţesutul osos, iar prin diseminare sangvină, pot fi afectate alte organe, precum inima, creierul, plămânii.

Măsuri de prevenţie în cazul diabeticilor

Persoanelor cu diabet le este recomandat să-şi verifice adesea unghiile pentru a descoperi dacă există tăieturi, răni sau alte semne îngrijorătoare. Adoptarea unor obiceiuri sănătoase ajută la prevenirea şi gestionarea efectelor neplăcute ale diabetului. Dr. Julieta Cristescu recomandă o dietă sănătoasă; o bună menţinere a igienei unghiilor, prin tăierea lor corectă, periodic; păstrarea pantofilor curaţi şi schimbarea lor zilnică; purtarea şosetelor curate, de culoare deschisă, din bumbac; mişcarea practicată în mod constant, verificarea periodică a nivelului glicemiei şi respactarea întocmai tratamentul prescris de medicul diabetolog.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite