Din ce cauze apar colitele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Balonarea şi crampele abdominale, conspitaţia sau diareea, arsurile gastrice şi vărsăturile pot fi simptome ale inflamaţiei colonului, adică ale colitei.

Principala cauză a inflamării colonului sunt toxiinfecţiile alimentare. Acestea se instalează în urma consumului de alimente contaminate cu Salmonella, E. coli, Shigella sau cu Campylobacter. Astfel apar scaunele moi cu firişoare de sânge, iar principala consecinţă este deshidratarea. Colita infecţioasă nu apare însă doar în urma ingerării alimentelor contaminate, ci şi ca o consecinţă a administrării unor antibiotice care distrug flora microbiană benefică din colon. Rezultă multiplicarea bacteriilor „rele".

Frecventă la vârste înaintate

Colonul necesită un aport constant şi abundent de sânge cu oxigen. Pe măsură ce o persoană înaintează în vârstă, vasele de sânge se îngustează şi fluxul sangvin care irigă colonul scade, ceea ce poate duce la colită ischemică. Îngustarea vaselor apare şi mai devreme în caz de diabet, de hipertensiune, în cazul celor care au un nivel crescut al colesterolului şi care fumează.

Inflamaţiile la nivelul colonului mai pot apărea ca o consecinţă a consumului exagerat al unor categorii de nutrienţi (carbohidraţi, proteine etc.), dar şi a mestecării insuficiente a alimentelor. Astfel, consumul excesiv de carbohidraţi şi de crudităţi, pe fondul unei tulburări a pancreasului (care procesează aceşti nutrienţi), irită colonul şi determină creşterea nivelului substanţelor cu rol de fermentare. Această afecţiune poartă numele de colită de fermentaţie. Dacă se consumă în exces proteine (carne, fasole etc.), se instalează colita de putrefacţie.

Specialistul nostru

Dr. Marian Zota
medic specialist gastroenterolog, competenţe în ecografie

În general, omul din popor numeşte „colită" aproape orice deranj pe care îl resimte la nivel digestiv, de la durere, balonare, disconfort abdominal, până la tulburări de tranzit. Acestea necesită, impropriu spus în prevenţie, o viaţă sănătoasă, adică mese regulate, evitarea abuzurilor alimentare şi a obiceiurilor vicioase (fumat, consum excesiv de alcool, droguri etc.), cu activitate fizică, cu satisfacţie în manifestările sociale ale individului (familie, serviciu, status financiar). Tara psihică este factor-cheie şi, în caz de dezechilibre în acest sens, se recomadă apelarea la un psiholog pentru controlul diverselor situaţii.

Favorizant

Sindromul de colon iritabil este o afecţiune care, în timp, duce la colită.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite