Din ce cauze apare obezitatea la copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alimentaţia deficitară în sarcină, mâncarea de tip fast-food şi sedentarismul determină acumularea excesivă de kilograme în cazul celor mici.Un studiu recent arată că 3,5% din copii sunt obezi, iar numărul lor este în creştere. În timp, obezitatea pune în pericol viaţa copilului, atenţionează medicii.

Predispoziţia către obezitate se creează încă din viaţa intrauterină. Specialiştii consideră că epidemia de obezitate este în strânsă legătură cu alimentaţia din timpul sarcinii. Prin urmare, răsfăţul culinar nesănătos al celor mai multe gravide condamnă copilul încă de dinainte de a se naşte la un comportament alimentar greşit.

De aceea, în timpul sarcinii se recomandă o dietă bazată îndeosebi pe fructe şi pe legume, carne de pui şi peşte şi pe ouă, dar fără excese.
„Gravidele trebuie să devină conştiente de faptul că organizarea circuitelor neuronale, inclusiv a celor care controlează comportamentele alimentare ale viitorului copil, se constituie în perioada intrauterină", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Potrivit specialistului, preadipocitele, din care vor deriva celulele grase (adipocitele), apar în luna a patra de sarcină, iar numărul lor creşte în ritm accelerat până în ultima lună de gravidie. Astfel, în primii doi ani de viaţă, ţesutul adipos este influenţat atât de numărul, cât şi de dimensiunea adipocitelor. De aceea, în acest interval de timp, alimentaţia copiilor trebuie alcătuită cu grijă.

Aceasta deoarece, la vârsta adolescenţei, numărul adipocitelor înregistrează o nouă creştere şi o supradimensionare, iar acest lucru duce la aşa-numita obezitate hiperplastică-hipertrofică. Aceasta este foarte gravă şi dificil de tratat spre deosebire de forma simplă hipertrofică (se tratează prin ajustarea stilului de viaţă).

De câţiva ani, consumul de alimente de tip fast-food a crescut şi în România, iar cei mai fideli clienţi sunt adolescenţii. Datele statistice arată că doi adolescenţi din cinci preferă să mănânce astfel de alimente de cel puţin trei ori pe săptămână.

De asemenea, mulţi părinţi au transformat alimentele de tip fast-food într-o recompensă pentru copii, obişnuindu-i astfel încă de foarte mici cu o alimentaţie nesănătoasă şi dezechilibrată din punct de vedere nutriţional. Inevitabil, apare dependenţa care atrage după ea un surplus de kilograme.

Sedentarismul are efecte fizice și psihice

O treime din copiii cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani sunt sedentari, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Deşi la copii sedentarismul este considerat a treia cauză de obezitate după factorul genetic şi după alimentaţia dezechilibrată, medicii spun că este cel mai periculos.

Cu toate acestea, efectele sale sunt foarte puţin conştientizate. De asemenea, noi studii arată că rata mortalităţii cauzată de afecţiunile provocate de sedentarism este mai mare decât cea cauzată de fumat. În plus, la adolescenţi, sedentarismul a fost asociat şi cu tulburări de comportament, pentru că majoritatea petrece mult timp în faţa calculatorului.

"Organizarea circuitelor neuronale, inclusiv a celor care controlează comportamentele alimentare, se constituie în perioada intrauterină."
Gheorghe Mencinicopschi
directorul Institutului
de Cercetări Alimentare

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite