Doi înlocuitori «comozi» pentru pilula contraceptivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Folosirea oricărui tip de contraceptiv trebuie precedată de o consultaţie medicală
Folosirea oricărui tip de contraceptiv trebuie precedată de o consultaţie medicală

Inelul contraceptiv vaginal şi spermicidele pot înlocui cu succes pilula contraceptivă.

Pilula zilnică este una dintre cele mai folosite metode contraceptive de către femeile cu vârste sub 35 de ani. Iar prezervativul este singura metodă contraceptivă care oferă şi protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Din păcate, atât pilula, cât şi prezervativul sunt considerate metode „incomode” de protecţie. În cazul pilulei, există grija permanentă a administrării la timp, iar prezervativul diminuează plăcerea, mai ales în cazul bărbaţilor.

Inelul contraceptiv eliberează cantităţi mici de hormoni

În ultimii ani, inelul contraceptiv vaginal a câştigat tot mai mult teren în faţa metodelor contraceptive uzuale. Acesta este un dispozitiv transparent şi are în compoziţie estrogen şi progesteron, doi hormoni care, în prima fază, sunt absorbiţi de mucoasa vaginală, iar de aici ajung în sânge. Inelul se introduce în vagin în primele zile de ciclu. După trei săptămâni însă trebui îndepărtat, deoarece urmează o pauză de şapte zile.

Inelul prezintă avatajul că cei doi hormoni se eliberează în cantităţi suficient de mici astfel încât să inhibe ovulaţia, fără a tulbura funcţiile organismului. Inelul nu produce disconfort şi înlătură pericolul unei sarcini nedorite.

Spermicidele nu modifică flora vaginală

Femeile care au o relaţie stabilă, dar nu preferă pilula contraceptivă, pot apela la spermicide. De câţiva ani, se comercializează şi la noi contraceptivul cu aplicare locală Pharmatex (cremă, capsule şi ovule) pe bază de clorură de benzalconiu. Această substanţă are acţiune dublă: spermicidă şi antiseptică.

„Studiile făcute in vitro au arătat că acest spermicid este activ pe un număr mare de agenţi infecţioşi responsabili de bolile cu transmitere sexuală, precum: gonococi, chlamidii, herpes virus tip 2, tricomonas vaginalis, stafilococ auriu. În plus, nu produce modificări ale florei vaginale”, explică prof. dr. Ostin C. Mungiu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi.

Acest contraceptiv poate fi folosit şi de femeile trecute de 35 de ani, de fumătoare ori de cele care alăptează. De asemenea, nu are contraindicaţii nici în caz de boli, precum hipertensiune, diabet sau hepatită.

Este bine de ştiut că nu trebuie asociat cu alte medicamente administrate local, precum antifungicele, antiseptice, antiherpetice, deoarece îi pot diminua efectul.

Citeşte şi:

Saliva, un posibil tratament pentru diabet
De ce este bine să mănânci miel

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite