Doi pacienţi consideraţi vindecaţi de SIDA au suferit o recidivă a bolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Speranţele medicilor cu privire la un leac contra SIDA au fost spulberate atunci când doi pacienţi consideraţi vindecaţi au suferit o recidivă a bolii FOTO Arhiva
Speranţele medicilor cu privire la un leac contra SIDA au fost spulberate atunci când doi pacienţi consideraţi vindecaţi au suferit o recidivă a bolii FOTO Arhiva

Pentru cei care sunt în căutarea unui leac împotriva SIDA a venit o veste foarte proastă: doi dintre pacienţii „vindecaţi“ au suferit o recidivă a bolii. Oamenii de ştiinţă susţin că se simt inspiraţi, şi nu zdrobiţi de enormitatea acestei veşti.

Veştile despre recidiva bolii celor doi pacienţi suferinzi de SIDA, consideraţi vindecaţi, au fost zdrobitoare pentru comunitatea medicală americană. „Pacienţii din Boston“, după cum erau numiţi, au suferit transplanturi de măduvă osoasă şi păreau a fi scăpat complet de virusul HIV, cel care cauzează SIDA. Însă boala a recidivat, cei doi începând din nou tratamentul cu antiretrovirale, notează „Iol scitech“.

Însă experţii susţin că această dezamăgire poate sta la baza unor avansuri importante în ceea ce priveşte căutarea unui leac pentru SIDA. „Este un pas înapoi pentru pacienţi, desigur, dar un pas mare înainte în domeniul cercetării pentru că acum ştim mai multe“, a declarat Steven Deeks, profesor şi expert în HIV la Universitatea din California, SUA.

Profesorul Deeks împreună cu alţi experţi au declarat că primul mesaj practic al acestei recidive în cazul celor doi pacienţi este că trebuie îmbunătăţite testele făcute să detecteze şi cele mai mici niveluri de HIV prezente în organism. 

„Pacienţii din Boston“

Pe lângă faptul că cei doi bolnavi aveau virusul imunodeficienţei umane (HIV), mai sufereau şi de un tip de cancer de sânge numit „limfom“, pentru care au fost trataţi prin transplant de măduvă. Unul dintre ei a suferit transplantul în 2008, celălalt în 2010. Ei au continuat să ia şi medicamente antiretrovirale, dar la opt luni după fiecare transplant, medicii nu au mai detectat niciun semn de HIV în organismul lor.

În prima parte a anului 2013, amândoi pacienţii au decis să nu mai ia tratamentul pentru SIDA şi păreau complet vindecaţi. Medicii lor, Timothy Henrich şi Daniel Kuritzkes de la Spitalul „Brigham“ din Boston, au anunţat, în cadrul unei conferinţe medicale din luna iulie 2013, că cei doi sunt vindecaţi.

Şi totuşi, în decembrie 2013 a venit vestea că unul dintre bărbaţi a început să dea semne că boala i-a recidivat în luna august, iar cel de-al doilea a recidivat în noiembrie. Doctorul Henrich a spus că revenirea virusului subliniază cât de ingenios poate fi HIV de a găsi locuri de ascuns în organism şi de a scăpa de eforturile de combatere ale sistemului imunitar şi ale tratamentului antiretroviral.

Şi alţi pacienţi au avut noroc

Cu doar un deceniu în urmă, oamenii de ştiinţă nu ar fi îndrăznit să spună că s-a descoperit un tratament. Şi totuşi, în ultima vreme au apărut destule cazuri care ne fac să credem că este doar o problemă de timp până se va descoperi un tratament.

Prima dată a fost cazul faimos al lui Timothy Ray Brown, aşa numit „pacientul din Berlin“, al cărui virus a fost eradicat în 2007 printr-un tratament complex pentru leucemie. Tratamentul lui a implicat distrugerea completă a sistemului imunitar şi un transplant de celule stem din partea unui donator care suferea de o mutaţie genetică rară rezistentă la infecţiile cu HIV.

Însă o abordare atât de elaborată, de scumpă şi de periculoasă nu poate folosită pentru cei aproape 34 de milioane de pacienţi cu HIV din toată lumea. Însă rezultatele în cazul acestui pacient au impulsionat oamenii de ştiinţă să se concentreze pe mutaţia genetică cunoscută sub numele de „CCR5 delta 32“ pentru a dezvolta un posibil tratament.

În luna martie 2012, oamenii de ştiinţă francezi au făcut public cazul a 14 oameni infectaţi cu HIV, cunoscuţi sub numele de „Pacienţii Visconti“, care fuseseră trataţi cu medicamente anti-HIV, dar care apoi au încetat tratamentul. La şapte ani după ce au oprit tratamentul, cei 14 încă nu dădeau niciun semn de virus.

Acest anunţ a venit la doar câteva săptămâni după vestea că un bebeluş din Mississippi care a primit un tratament dur contra HIV timp de 18 luni după naştere, nu mai avea nici urmă de virus la vârsta de doi ani.

„Am învăţat foarte multe şi, cel mai important, este că o cantitate mică-mică de virus poate porni din nou boala“, spune Sharon Lewin, expert în HIV de la Universitatea „Monash“ din Australia. „Trebuie să atacăm din două părţi: să reducem virusul la niveluri foarte mici şi să impulsionăm sistemul imunitar să răspundă. Nu putem face un singur lucru, fără celălalt“, adaugă dr. Lewin pentru „Reuters“.


Citeşte şi:

Cazurile de infectare cu HIV, în scădere pe plan internaţional

Numărul celor infectaţi cu HIV şi al deceselor cauzate de SIDA a scăzut semnificativ, susţine un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

VIDEO Povestea tânărului care trăieşte cu HIV de peste 20 de ani, deşi medicii i-au dat doar cinci luni

În urmă cu mai bine de 20 de ani, un bebeluş pe nume Brryan Jackson, de 11 luni, din St. Louis, a fost injectat cu sânge infectat cu HIV de tatăl lui care nu mai voia să-i plătească pensie alimentară. Astăzi, este student şi vrea să devină preot.

Un nou tratament împotriva SIDA va fi aplicat în Africa

Un program destinat să urmărească măsurarea eficacităţii tratamentelor antiretrovirale şi care va fi administrat pacienţilor bolnavi de SIDA în Africa a fost lansat vineri în Abidjan, Etiopia.

30 de ani de HIV. Povestea unuia dintre primii pacienţi cu SIDA, supravieţuitor timp de 30 de ani

Astăzi se împlinesc 30 de ani de la identificarea virusului imunodeficienţei umane (HIV) de către cercetătorii din cadrul Institutului Pasteur, Franţa. Datorită progreselor obţinute de specialişti, unii dintre primii pacienţi cu HIV/SIDA supravieţuiesc şi astăzi.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA. Proiect pentru instruirea unor pacienţi seropozitivi prin metoda „educaţiei între egali”

De 1 decembrie, Ziua Internaţională de Luptă Împotriva HIV/SIDA, o companie farmaceutică susţine lansarea proiectului realizat de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA din România (UNOPA), prin intermediul căruia şase pacienţi seropozitivi sunt instruiţi şi angajaţi să ofere sprijin pacienţilor cu HIV/SIDA din România.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite