Medicină

articolul anterior articolul urmator

Donarea de organe, act de iubire

18
21 Sep 2014 12:54:10
Eugen Tănăsescu
"Dacă crezi în donarea de organe, atunci arat-o. Ai inimă"
"Dacă crezi în donarea de organe, atunci arat-o. Ai inimă"

Evanghelia acestei Duminici ne vorbeşte despre pierderea şi câştigarea sufletului. Donarea de organe se încadrează perfect în această tematică: mulţi îşi pierd sufletul încercând să-şi salveze trupul. În schimb, oferirea unei părticele din trupul nostru, pentru aproapele aflat în suferinţă, ne poate salva sufletul.

Recentul proiect al Ministerului Sănătăţii stabileşte noi reguli în privinţa donării de organe. Oarecum senzaţionalist, presa a relatat că familia nu va mai putea decide asupra donării, în cazul în care donatorul şi-a exprimat clar dorinţa de a dona, prin înscrierea într-un Registru Naţional al Donatorilor de Organe.

Presa a ratat însă abordarea adevăratei problematici a donării de organe: îndreptarea unei mari nedreptăţi, numită acordul prezumat. Mai precis, fiecare cetăţean era văzut ca un posibil donator şi se prezuma că era de acord să i se preleveze organele, din oficiu, dacă, în timpul vieţii, nu îşi exprima clar opoziţia. Chestiunea ajunsese să provoace şi un dezacord al Bisericii Ortodoxe, printr-o luare de atitudine a Sfântului Sinod.

Astfel, ajungem la o rezolvare mult mai corectă a unei tematici din zona bioeticii, despre care am mai scris: donarea de organe trebuie să fie un act liber, conştient, decis în deplină cunoştinţă de cauză şi care trebuie să pornească nu dintr-un spirit mercantil, ci din iubirea jertfelnică faţă de aproapele.

Şi Hristos vorbeşte, în Evanghelia acestei Duminici, de cei care îşi pot câştiga sufletul (adică mântui, salva, desăvârşi) prin paradoxala pierdere a lui. Dar nu o pierdere oarecare, ci una “pentru Mine şi pentru Evanghelie”. Adică pentru iubire: iubire de Dumnezeu şi, în egală măsură, iubire de aproapele.

Iar iubirii nu poţi să-i faci opoziţie, pentru că nu există nicio argumentaţie sustenabilă. Dimpotrivă, iubirea poate rezolva toate problemele şi crizele lumii (inclusiv cea a lipsei de organe) deoarece ele sunt cauzate tocmai de lipsa iubirii. „Că ce-i foloseşte omului să câştige lumea întreagă şi să-şi păgubească sufletul?

De aceea, nu pot înţelege explicaţiile aşa-zis teologice ale unor creştini (închipuiţi) care nu pot înţelege beneficiile personale, sociale şi spirituale ale donării de organe, începând cu banala transfuzie de sânge şi terminând cu donări ale unor organe sau ţesuturi mai complexe. Cum poţi pretinde că creştinismul interzice donarea sau transplantul, câtă vreme Însuşi Dumnezeu îşi dăruieşte propriul Trup şi Sânge spre viaţa şi mântuirea noastră?

Pe de altă parte, mă aştept ca şi noi, slujitorii sfintelor altare, să reflectăm mai profund la donaţia de Trup şi transplantul de Sânge pe care Hristos le oferă lumii întregi, prin mâinile noastre. Una dintre modalităţile prin care putem să-I urmăm cu adevărat ar fi ca şi noi să dăruim aproapelui, “la plinirea vremii” (la momentul potrivit), părticica de trup sau sânge ce-i pot salva viaţa.

Aşa vom fi modele, propovăduind nu doar cu cuvântul, ci şi cu fapta. Şi se va împlini îndemnul evanghelic: “Mai mare iubire decât aceasta nimeni nu are: să-şi pună cineva viaţa pentru prietenii săi.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

x cogito ergo sum
21.09.2014, 13:36:52

Insusi Dumnezeu isi daruieste propriul Trup si Sange spre mantuirea noastra ???? DUMNEZEU ESTE DUH zice Isus la Ioan 4:24 Ori Duhul nu poate avea trup de carne si sange .Aaa ca Isus a venit pe pamant luand trup omenesc prin nasterea dintr-o fecioara asta e alta poveste . Dar Insusi Dumnezeu sa aiba trup si sange asta niciodata in vecii vecilor .Ar fi o blasfemie .

-1 (5 voturi)
Radu Mircea
21.09.2014, 15:58:08

Desi se intimpla mai rar , azi trebuie sa fiu de acord cu Tanasescu . Donarea de organe este un act de o profunda umanitate si de un altruism care in ultima vreme este pe cale de disparitie . Totus dom' Eugen , nu intindeti coarda prea mult si sa va trageti spuza pe turta dvs. comparind donarea de singe si organe cu ''' daruirea propriului trup si singe spre viata si mintuirea noastra''' .N-am auzit pina acum de niciun om salvat de trupul dumnezeului tau , dar cunosc o multime de oameni care s-au facut pulbere din transfuzii indelungate cu singele domnului . E adevarat , transfuzii pe cale bucala ca inca n-au inebunit sa-si bage vin in vene .

-4 (8 voturi)
Paun Al
21.09.2014, 15:05:13

Orice donatie facuta pentru a face bine aproapelui este o manifestare a iubirii . Mai ales cand ajungem in situatia in care cea ce donam sa nu ne mai foloseasca . Cu atat mai de pretuit sunt gesturile de iubire in care o persoana renunta la un organ ( un rinichi , o bucata de ficat )... pentru a-si salva aproapele . Nu o sa fiu avocatul saducheilor , care l-au intrebat pe IIsus ... "a cui sotie va fi " sa va intreb ...a cui va fi imima donata ...la inviere ? Iar din raspunsul Lui : " Vă rătăciţi neştiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu. Căci la înviere, nici nu se însoară, nici nu se mărită, ci sunt ca îngerii lui Dumnezeu în cer." sa intelega si clerul ca trupul dupa moarte nu mai este important ... si nici daca va fi ingropat , sau incinerat....

+1 (3 voturi)
Paun Al
21.09.2014, 15:06:58

.a cui va fi inima donata

+1 (1 vot)
Azazel of Hell
21.09.2014, 17:14:49

Citez din parintele: "îndreptarea unei mari nedreptăţi, numită acordul prezumat". Bineinteles ca este o mare nedreptate cand nu-i convine parintelui. Sau bisericii. Daca este in interesele bisericii, acodrul prezumat este ideal. Dubla masura. Unul din fundamentele gandirii crestino-habotnice. Daca va intrebati care este situatia paralela, iat-o: Potrivit legii romane (si opiniei bisericii) este PREZUMAT acordul fiecarui parinte ca scoala sa ii indoctrineze religios copilul. Citez din nou din parintele (o adevarata sursa de inspiratie cretina): "Mai precis, fiecare cetăţean era (ESTE) văzut ca un posibil donator (UN PARINTE CRE[S]TIN şi se prezuma că era de acord să i se preleveze organele (SA II FIE INDOCTRINATA PROGENITURA), din oficiu, dacă, în timpul vieţii, nu îşi exprima clar opoziţia." Ciudat, impotriva acestui acord prezumat nu am vazut nicio luare de pozitie a sinodului, bor srl, etc.

-3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările