Două afecţiuni despre care în mod greşit se crede că ar justifica nerespectarea obligaţiei de a purta mască de protecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Adevărul
Imagine: Adevărul

Hipertensiune arterială primară şi rinita alergică – două dintre afecţiunile despre care în mod eronat se crede că ar justifică nerespectarea obligaţiei de a purta masca de protecţie - nu se află pe lista „patologiilor care afectează capacitatea de oxigenare”.

„De obicei, bolile care afectează capacitatea de oxigenare sunt bolile care dau insuficientă respiratorie cronic severă şi aici, toate bolile respiratorii pot să ajungă în faza asta în care au un deficit mare de oxigenare. Nu putem vorbi de hipertensiune arterială", a explicat profesorul Florin Mihaltan pentru Ziare.com.

Masca de protecţie, recomandată în cazul rinitei alergice

În ceea ce priveşte rinită alergică purtarea măştii este chiar recomandată,  susţine medicul de familie Daciana Toma, secretarul general al Societăţii Naţionale de Medicină de Familie (SNMF).

„Masca ajută în rinită, cel mai important este să te păzeşti de alergeni”, a explicat specialistul. 

Doctorul a punctat că, potrivit legislaţiei în vigoare, medicul de familie poate elibera strict o adeverinţă cu afecţiunile de care suferă un pacient, acea hârtie fiind utilă pentru medicul de medicină muncii, cel care face, de fapt, evaluarea, şi ia decizia finală cu privire la exceptarea unui pacient de la portul măştii.

Astfel de cazuri nu prea au existat, nici asemenea solicitări, arată un medic de medcina muncii. 

„Nu am avut astfel de cerinţe. Ar trebui să fie ceva foarte bine documentat, un diagnostic foarte bine pus la punct, pentru a pune o asemenea parafa. Este important să înţelegem că masca ne protejează", a punctat specialistul.

Pe de altă parte, Colegiul Medicilor este singurul for avizat să verifice validitatea unei adeverinţe medicale din care reiese că o persoană suferă de o afecţiune pentru care este justificată excepţia de la regulă purtării măştii de protecţie.

„Vorbim de un document medico-legal, în care este pus la îndoială ceea ce a scris un doctor, sub parafa. Singurul care poate să evalueze ce s-a întâmplat acolo este Colegiul Medicilor. DSP-ul poate fi sesizat pe motiv că nu au fost respectate rigorile de sănătate publică şi legile ţării, dar în niciun caz pentru conţinutul adeverinţei de la medicul de familie", a spus medicul de familie.

Orice diagnostic are nevoie de confirmări

Potrivit acestuia, un medic de familie ridică o prezumţie, dar un diagnostic precum cel de rinită alergică necesită confirmări. 

„Într-o rinită, de exemplu, indiferent de care e, obligatoriu trebuie făcut examen ORL, trebuie făcută o spirometrie pentru că rinită se asociază de foarte multe ori cu astm bronşic, analize de sânge, trebuie să vezi ce e. Orice diagnostic trebuie documentat”, a completat reprezentantul SNMF.

Referitor la specialiştii de medicină muncii, aceştia nu au vreun fel de colaborare cu medicii de familie, ci sunt ataşaţi unui loc de muncă. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite