Medicină

articolul anterior articolul urmator

Doza „booster” sporeşte cu până la 95% protecţia împotriva riscului de deces cauzat de Omicron pentru persoanele de peste 50 de ani

2
28 Jan 2022 12:30:27
Autor: Cristina Morozan
La vaccinul Moderna, eficacitatea împotriva riscului de spitalizare a fost de 90-95% , până la 9 săptămâni de la administrarea dozei „booster”.  Foto pixabay
La vaccinul Moderna, eficacitatea împotriva riscului de spitalizare a fost de 90-95% , până la 9 săptămâni de la administrarea dozei „booster”.  Foto pixabay

Dozele „booster” ale vaccinurilor anti-COVID-19 sporesc cu până la 95% protecţia împotriva riscului de deces cauzat de varianta Omicron la persoanele cu vârste de peste 50 de ani, a anunţat, joi, Agenţia pentru Siguranţă Sanitară din Marea Britanie (UKHSA).

Potrivit reprezentanţilor UKHSA, la aproximativ şase luni după administrarea dozei a doua a oricărui vaccin anti-COVID-19, protecţia împotriva riscului de deces cauzat de Omicron a fost de circa 60% în rândul persoanelor de peste 50 de ani. Totuşi această protecţie a crescut cu până la aproximativ 95% la două săptămâni după administrarea unei doze „booster”, conform Reuters.

 
UKHSA a adăugat că datele medicale au continuat să arate niveluri înalte de protecţie oferite de dozele „booster” şi împotriva riscului de spitalizare. Eficacitatea împotriva riscului de spitalizare a fost de aproximativ 90% pentru vaccinul Pfizer-BioNTech, scăzând la 75% la 10-14 săptămâni de la administrarea dozei „booster”. 
 
La vaccinul Moderna, eficacitatea împotriva riscului de spitalizare a fost de 90-95% , până la 9 săptămâni de la administrarea dozei „booster”. 
 
"Dovezile sunt clare - vaccinul contribuie la protejarea noastră a tuturor împotriva efectelor COVID-19, iar dozele „booster” oferă niveluri ridicate de protecţie împotriva riscurilor de spitalizare şi de deces pentru cei mai vulnerabili membri ai societăţii noastre”, a declarat Mary Ramsay, şeful departamentului de Imunizare din cadrul UKHSA.
 
UKHSA a publicat, de asemenea, o analiză preliminară privind eficacitatea vaccinurilor împotriva unei sub-variante Omicron, denumită BA.2, care s-a răspândit recent în Marea Britanie şi în Danemarca, constatând un nivel similar de protecţie împotriva formelor simptomatice de COVID-19. 
 
"După două doze, eficacitatea era de 9% şi 13% pentru BA.1 şi BA.2, după 25 de săptămâni”, a spus UKHSA.
 
„Aceasta a crescut la 63% pentru BA.1 şi la 70% pentru BA.2, la două săptămâni după administrarea dozei „booster””, a mai spus UKHSA.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Spintecatorul Jack
28.01.2022, 12:49:18

''„booster” sporeşte cu până la 95% '' Mda . De la 0,85% protectie ''urcam'' la 1,75%. Fantastic.

-15 (17 voturi)
Amdo Odma
28.01.2022, 15:02:56

Va pierdeti timpul cu articolele astea. Cine nu vrea sa se vaccineze nu se va vaccina.

0 (2 voturi)
Modifică Setările