Medicină

articolul anterior articolul urmator

Dr. Ionuţ Crivăţu, atenţionări pentru cei care circulă cu trotineta sau bicicleta. Ce traume pot rezulta în urma căderii

0
11 Aug 2021 12:17:34
Autor: George-Andrei Cristescu
Ionuţ Crivăţu, medic specialist Ortopedie şi Traumatologie
Ionuţ Crivăţu, medic specialist Ortopedie şi Traumatologie

România are din ce în ce mai mulţi adepţi ai trotinetelor şi bicicletelor. Fie că găsesc acest mijloc de transport drept o bună metodă pentru a scăpa de aglomeraţia din trafic sau o formă de protecţie a mediul, de multe ori pierd din vedere riscurile la care se supun în cazul în care nu sunt atenţi sau nu poartă echipament special de protecţie.

Dr. Ionuţ Crivăţu, medic specialist Ortopedie şi Traumatologie, spune că cele mai frecvente leziuni întalnite în cabinet, la pacienţii care se prezintă după ce au suferit accidentări cu bicicleta sau trotineta, sunt cele la nivelul membrelor superioare. În funcţie de gravitatea accidentului aceştia se confruntă cu simple escoriaţii, contuzii, până la entorse, luxaţii sau fracturi.

 „Traumele în urma căzăturilor sunt variate. Frecvent apar pacienţi tineri care acuză durere şi impotenţă funcţională la nivelul umărului. De regulă se efectuează un examen clinic şi radiologic al pacientului, în urma căruia se stabileşte diagnosticul şi tratamerntul. Majoritatea acestor fracturi pot fi tratate conservator, adică nu este nevoie de operaţie, dar pentru asta ţinem cont de mai multe criterii, cum ar fi tipul fracturii, deplasarea fragmentelor, ş.a.ş.m.d. Trebuie ales tratamentul adecvat pentru că în urma acestor tipuri de leziuni pot rezulta dizabilităţi destul de grave, resimţite pe termen lung. Aici ne referim la cele funcţionale care pot limita activitatea fizică. De exemplu, o fractură care nu este redusă corect anatomic poate scurta sau modifica aspectul membrului afectat. 

Acordarea primului ajutor

În cazul accidentării, prima manevră presupune imobilizarea segmentului afectat cu atele speciale, însă trebuie avut grija să nu provocăm leziuni suplimentare. Atela trebuie să cuprindă articulaţiile vecine segmentului fracturat şi să fie suficient de ferm aplicată, dar fără să comprime circulaţia. Este important ca primul ajutor să fie acordat de către personal medical calificat, apoi pacientul trebuie transportat la cel mai apropiat serviciu de Ortopedie pentru diagnostic şi tratament de specialitate.

Intervenţii posibile

„Există tratamentul conservator sau ortopedic care presupune imobilizarea cu ajutorul aparatelor gipsate sau ortezelor şi, desigur, tratamentul chirurgical care presupune reducerea deschisă sau sângerândă a focarului de fractură, urmată de fixarea acesteia cu diverse tipuri de implant, în aşa fel încât pacientul să poata fi mobilizat cât mai rapid şi să înceapă recuperarea medicală. De regulă necesită internare cazurile cu leziuni importante, spre exemplu fractura cu deplasare care are indicaţie chirurgicală“, explică medicul.

Recuperarea

După orice tip de imobilizare, mai ales atunci când este vorba de o intervenţie chirurgicală, pacientul are nevoie de un program de recuperare medicală specializată care presupune reabilitarea şi restabilirea capacităţilor funcţionale precum şi calitatea vieţii, astfel încât acesta să revină la activităţile anterioare cât mai rapid. Se pot efectua diverse proceduri cu ajutorul fizio şi kinetoterapiei. Recomandarea este ca acestea să se facă în centre specializate, care dispun de specialişti în recuperare medicală.

Atenţionări din partea medicului

„Făcând o recapitulare a cazurilor întâlnite în cabint, pot spune că accidentele de trotinete şi biciclete survin de cele mai multe ori pe fondul neatenţiei, a consumului de alcool sau chiar substanţe psihotrope. Pentru cei care folosesc astfel de mijloace de transport este indicat în primul rând să aibă echipament de protecţie de tip cască, cotiere, genunchiere şi să fie cât mai atenţi în jurul lor“, spune Dr. Ionuţ Crivăţu, care face apel la calm şi toleranţă în trafic. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările