Medicină

articolul anterior articolul urmator

Cum te fereşti de înţepătura tigrului platanului. „Protecţia ar trebui începută prin deparazitarea zonelor verzi în care insecta se înmulţeşte“

1
19 Jun 2019 15:47:24
Autor: Daniela Serb
Zonele verzi unde nu s-a făcut deparazitarea îi expun pe oameni înţepăturilor de insecte
Zonele verzi unde nu s-a făcut deparazitarea îi expun pe oameni înţepăturilor de insecte

Grădinile de vară, terasele amenajate cu plante sau parcurile sunt tot atâtea locuri pe care obişnuim să le frecventăm când temperaturile cresc dincolo de 30 de grade Celsius şi vrem puţină răcoare. Zonele verzi sunt preferate însă şi de insecte, iar înţepătura lor poate cauza neplăceri mai ales persoanelor alergice.

Tigrul platanului este o specie de insectă din familia ploşniţelor şi are dimensiuni foarte mici – între doi şi patru milimetri. Este transparent, dar poate fi identificată după petele negre care-i conferă o textură de „animal print“. În mediiile urbane, înţepătura acestei insecte este îndreptată împotriva omului, însă nu este periculoasă, ci doar neplăcută, dau asigurări specialiştii.

Dar, deşi înţepătura în sine poate să nu fie periculoasă, insecta poate fi purtătoarea unor virusuri sau a unor bacterii dăunătoare omului. Un studiu publicat de JAMA Dematology dezvăluie un caz în care urme de sânge uman au fost găsite în sistemul digestiv al acestei insecte , potrivit drleventercentre.com.

Apare în medii cu temperature mai mari de 30 de grade Celsius

Insecta apare mai ales atunci când temperaturile trec de 30 de grade Celsius, iar în urma înţepăturii apar pe piele pete mici, roşii, însoţite de senzaţii de mâncărime şi de durere. Leziunile nu sunt însă la fel de mari precum cele lăsate de ţânţari sau de păianjeni.

Pentru că este o insectă de dimensiuni reduse poate fi luată cu uşurinţă pe haine sau în păr, astfel că este indicat ca înainte de a ajunge acasă să ne scuturăm îmbrăcămintea. O altă metodă de protecţie este să purtăm haine lungi care să ne acopere braţele, picioarele, umerii sau gâtul.

Protecţia ar trebui începută prin deparazitarea zonelor verzi în care insecta se înmulţeşte. Sprayul repelent antiţânţari poate fi utilizat în caz de înţepătură, iar compresa rece calmează mâncărimea. În farmacii se găsesc soluţii care calmează mâncărimea şi erupţia”, explică dr. Mihaela Leventer.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
20.06.2019, 12:18:16

Cum te fereşti de înţepătura tigrului platanului? Sa porti cu tine in permanenta leul stejarului!