Durerea de cap provocată de sinuzită. Cum se manifestă şi de ce este confundată cu migrena

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durere cap

Durerea de cap provocată de sinuzită nu este atât de frecventă, cât ne-am aştepta. De fapt, multe persoane confundă acest tip de durere de cap cu migrena.

Durerea de cap provocată de sinuzită apare atunci când pasajele sinusale din spatele ochilor, nasului, obrajilor şi frunţii sunt înfundate. O durere de cap sinusală poate fi simţită pe una sau pe ambele părţi ale capului.

”Durerea de cap, în cazul sinuzitei, este cu caracter de presiune, în special, în zona feţei şi este agravată de aplecare. Durerea se poate însoţi de rinoree purulentă, congestie nazală sau a feţei, febră, oboseală, presiune la nivelul urechilor, tulburare a mirosului sau respiraţie urât mirositoare.”

Bogdan Pană, medic neurolog

În funcţie de sinusul afectat, durerea poate să fie localizată:

  • în zona dinţilor sau a obrazului (sinus maxilar),
  • în zona frunţii (sinus frontal),
  • în spatele ochilor şi în partea de sus a nasului (sinus etmoidal),
  • în spatele ochilor şi în varful capului,
  • în spatele capului (sinus sfenoidal).

Durerea de cap provocată de sinuzită, simptome

Durerile de cap, în acest caz, sunt însoţite de simptomele inflamaţiei sinusurilor. Aceste pot include:

  • Agravarea durerii de cap atunci când te apleci înainte;
  • Scurgeri nazale verzui sau galbene;
  • O presiune incomodă în spatele frunţii.

Uneori, o durere de cap sinusală poate da, de asemenea, o senzaţie de oboseală sau o durere în maxilarul superior. Pot apărea roşeaţă şi umflături ale obrajilor, nasului sau frunţii.

Cefalee sinusală versus migrena

”Durerea de cap cauzată de sinuzită este mult mai rară decât am putea crede. Conform mai multor studii, aproape 90% dintre pacienţii autodiagnosticaţi cu sinuzită suferind, de fapt, de migrenă,” precizează medicul neurolog Bogdan Pană.

Dacă nu aveţi niciunul dintre simptomele care apar, în mod specific, cu o durere de cap sinusală, este posibil să suferiţi de migrenă. Migrenele sunt tratate diferit de durerea de cap provocată de sinuzită. Dacă aveţi simptome precum greaţă, ameţeli sau sensibilitate la lumină, cel mai probabil e să fie vorba o migrenă şi nu de o durere de cap sinusală.

Ce declanşează durerile de cap de tip sinusal

Durerile de cap de tip sinusal sunt, cel mai adesea, un simptom al sinuzitei, caz în care sinusul se inflamează, din cauza alergiilor sau a altor factori declanşatori, cum ar fi o infecţie.

Durerile de cap sinusale pot rezulta şi în urma alergiilor sezoniere care durează o perioadă lungă de timp. Aceasta se numeşte rinită sau febra fânului. Infecţiile sinusale şi blocajele sinusale pot declanşa, de asemenea, dureri de cap ale de tip sinusal.

Cum ameliorăm durerea de cap provocată de sinuzită

”O sinuzită care nu este complicată o putem trata cu analgezice obişnuite (paracetamol, ibuprofen), irigaţii nazale cu soluţii saline sau decongestionante intranazale şi antihistaminice. Este foarte importantă hidratarea corectă, pentru că aceasta poate să fluidifice mucozităţile,” ne sfătuieşte dr. Pană.

În cazuri mai complicate, este bine să ne adresăm medicului, care poate să prescrie tratament antibiotic, sau intervenţie chirurgicală.

Dacă o infecţie sinusală vă provoacă este cauza durerii de cap, medicul poate prescrie antihistaminice, mucolitice (medicamente care elimină mucusul) şi decongestionante.

E bine de precizat că antibioticele nu sunt indicate, cu excepţia cazului în care vă confruntaţi cu complicaţii date de sinuzită, cauzate de o infecţie bacteriană.

În cazul în care alergiile sunt cele care vă provoacă dureri de cap sinusale, medicul vă poate prescrie antihistaminice sau corticosteroizi.

Continuarea articolului, aici

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite