Medicină

articolul anterior articolul urmator

Durerea de pancreas. Ce probleme grave de sănătate poate an​unţa

4
20 Feb 2021 10:45:01
Autor: SmartLiving.ro

Durerea de pancreas reprezintă un semnal de alarmă care poate anunţa pancreatita, un abces sau chiar temutul cancer pancreatic. Dacă în cazul primei afecţiuni, durerea apare, în special, după consumul anumitor alimente, în cazul cancerului, durerea e însoţită de sete şi poftă de mâncare excesive, printre altele.

Cancerul pancreatic este extreme de agresiv, având cea mai mică rată de supravieţuire. Boala este dificil de diagnosticat şi de tratat şi produce metastaze la nivelul ficatului. E lesne de înţeles de ce orice simptom care are legătură cu pancreasul impune un consult medical cât mai rapid.

Durerea de pancreas poate anunţa pancreatita şi cancerul

„Pancreasul, organ anexat duodenului, este organul cu rol secretor dublu (secretă atât sucul gastric, cât şi insulină şi glucagon) situat în cavitatea abdominală şi cunoscut şi ca <glanda salivară a abdomenului>, datorită asemănării sale cu glandele salivare,” explică dr. George Sireţeanu, medic specialist chirurgie generală, specializat în chirurgia obezităţii.

Atunci când apar dureri localizate la nivelul epigastrului, iradiate spre hipocondrul drept şi stâng, de regulă există o afecţiune la nivelul pancreasului. Acestea pot fi, potrivit chirurgului, următoarele:

  • Pancreatită acută sau cronică;
  • Abces pancreatic;
  • Fibroză chistică , o afecţiune genetică ce provoacă leziuni grave plămânilor, sistemului digestiv şi altor organe din corp. Boala afectează celulele care produc mucus, transpiraţie şi sucuri digestive, făcându-le să devină groase şi lipicioase; aşa că, în loc să acţioneze ca lubrifianţi, secreţiile înfundă tuburile, canalele şi căile de trecere, în special în plămâni şi pancreas;
  • Neoplasm de pancreas,
  • Ampulom vaterian (o tumoră malignă rară care se dezvoltă în zona în care calea biliară se uneşte cu canalul pancreatic),
  • Vipom (tumoră malignă a celulelor pancreatice),
  • Insulinom (tumoră a pancreasului endocrin).

Cauza, identificată după tipul de durere

Fiecare dintre afecţiunile enumerate mai sus conduce la apariţia unui anumit tip de durere, putând fi mai uşor de identificat prin alăturarea altor simptome specifice.

„În cazul pancreatitei acute, durerea de intensitate moderată apare după consumul de alimente colecistokinetice (cafea, ciocolata, grasimi, ou) sau după consumul de alcool în exces, urmând ca la aproximativ 30 de minute de la debut, să se transforme într-o durere insuportabilă, ce iradiază în hipocondrul drept, în cel stâng şi spre posterior. Există chiar posibilitatea, în unele cazuri, ca tranzitul intestinal să fie întrerupt, să apară greaţa, vărsăturile şi inapetenţa,” punctează dr. Sireţeanu.

Pancreatita acută este o afecţiune persistentă, ce afectează organul progresiv (poate duce la apariţia fibrozei pancreatice) şi perturbă, conform medicului, atât funcţia endocrină cât şi exocrina a pancreasului. Durerea specifică acestei afecţiuni se ameliorează spontan, însă are recidive frecvente, caracterizate drept adevărate crize dureroase.

Continuarea articolului, aici

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

miron miron
20.02.2021, 17:52:13

In acest caz, un medic bun cu un ecograf performant, plus analize iti cam spune boala de la pancreas. Alcoolul si grasimea e moartea pancreasului.

0 (2 voturi)
Ludwig
20.02.2021, 18:07:07

Eu am avut in familie o doamna de 70 de ani, inalta , slaba, nu afumat, alcool deloc, toata viata cumpatata. A murit de cancer pancreatic la 6 luni de la diagnostic. Nu exista metoda de screening pentru cancerul pancreatic, poate doar RMN-ul foarte scump si inaccesibil pentru toti. Cu ecograful vezi tumora de la 1-2 cm in sus cand deja e ff tarziuca ai metastaze, la nivelul de mici celule canceroase nu ai cum sa vezi. In ziua de azi toti medici fac un curs de eco si cicastiu sa faca ecografie. Fals! RAdiologii sunt asi in asa ceva, restul unt praf...

+1 (1 vot)
Ludwig
20.02.2021, 18:09:28

E adevarat ca alcoolul poate determina aparitia pancreatitei la cei ce beau pe stomacul gol in special tarie, dar tot asa si o bucata de canacior sau salam poate determina boala. Citeam de un medic ce a operat propriia fiica ce la 17 ani a facut pancreatita de la o bucatica de carnacior prajit. Pietrele la fiere mai determina pancreatita caci pleaca si blocheaza canalul coledoct.

+1 (1 vot)
miron miron
20.02.2021, 20:42:39

Sigur, nu-i obligatoriu sa faci pancriatita de la alcool sau grăsimi, acestea doar predomina in boala. Sant si alte cauze, insa țin de medicul specialist care face investigatii.

+1 (1 vot)
Modifică Setările