Durerea în piept: cum deosebeşti angina pectorală de infarctul miocardic?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O durere în piept trezeşte inevitabil un sentiment de anxietate şi duce cu gândul la pericolul numărul 1 pentru inimă – infarctul. Cum facem diferenţa între diferite tipuri de dureri în piept? Ce este angina pectorală? Când apare infarctul? Care sunt simptomele specifice?

O durere intensă, apăsătoare, însoţită de nelinişte profundă poate fi cauzată de o problemă cardiacă. Chiar dacă este un simplu simptom care nu pune viaţa în pericol, durerea în piept trebuie tratată cu seriozitate. Această durere poate iradia către alte părţi ale corpului, precum umărul, braţul stâng, gâtul, maxilarul sau stomacul. O durere mai puţin intensă poate evoca probleme respiratorii (plămâni) sau musculo-scheletice (stern, coaste).  

Severitatea durerii toracice este un indicator important care va orienta intervenţia medicală sau decizia de a solicita ajutor de specialitate.

Infarctul miocardic

Infarctul miocardic este o criză cardiacă definită prin moartea (necroza) brutală a celulelor de la nivelul unei regiuni a muşchiului cardiac  ca urmare a lipsei de oxigen. Criza poate surveni în orice moment şi se produce când o arteră coronară este astupată de un cheag de sânge, împiedicând oxigenul să ajună la inimă. Factorii de risc majori sunt: fumatul, excesul de colesterol, sedentarismul, obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială, vârsta.

Angina pectorală

Angina pectorală se manifestă prin durere în piept, care apare adesea din cauza efortului fizic şi dispare în stare de rapus. Aceasta este trăsătura principală a crizei de angină pectorală. Criza apare din cauza unei lipse de oxigen determinate de îngustarea unei artere coronare, care are rolul de a hrăni cu sânge muşchiul cardiac. O criză de angină durează între trei şi cinci minute. Persoanele care suferă de angină pectorală primesc un tratament adecvat (anticoagulante, statine, nitraţi). Dacă durerea nu cedează după administrarea de nitroglicerină sau dacă se agravează în stare de rapus, se impune o consultaţie medicală de urgenţă.

Simptome

Angina pectorală Durere în piept Durerea apare mai ales în timpul unui efort fizic intens Durerea dispare în stare de rapus Infarct miocardic Durere în piept care iradiază spre umăr, braţ, gât, maxilar sau stomac Durerea apare spontan şi nu cedează în repaus Este însoţită de dificultăţi respiratorii, transpiraţii reci, ameţeli, greaţă, frică

Ce trebuie să faci?

În cazul pacientului care suferă de angină pectorală, acesta trebuie să ia medicamentele prescrise de medic în caz de criză şi să se odihnească. Dacă durerea nu se calmează în cinci minute după administrarea medicamentelor, se  poate administra a doua doză. Dacă şi după aceea durerea persistă sau revine, sunaţi la 112 pentru ajutorul de urgenţă.

Dacă suspectaţi un atac de cord, sunaţi imediat la Salvare şi aşezaţi victima într-o poziţie confortabilă pentru a calma presiunea asupra inimii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite