Durerile de cap, tratate cu o telecomandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Telecomanda  transmite un semnal radio dispozitivului implantat sub obrazul pacienţilor FOTO news.yahoo.com
Telecomanda  transmite un semnal radio dispozitivului implantat sub obrazul pacienţilor FOTO news.yahoo.com

O companie de biotehnologie din California a creat un dispozitiv care ar putea veni în ajutorul celor care suferă de migrene şi dureri de cap de tip cluster.  Potrivit Yahoo! News, pacienţii care vor beneficia de această tehnologie îşi vor trata durerile cu ajutorul unei telecomenzi.

Compania Autonomic Tehnologies Inc., creatoarea dispozitivului care se implantează sub obraz, a condus deja câteva teste, încununate cu succes, pe pacienţi din Europa care suferă de dureri de cap cluster, potrivit unui anunţ al companiei.

Durerile de cap de tip cluster sunt dureri de cap severe care se manifestă  „în grupuri”. Bolnavii simt o durere profundă într-o parte a capului şi majoritatea suferinzilor nu-şi pot duce la bun sfârşit sarcinile de zi cu zi. Durerile apar odată la câteva luni şi pot dura chiar şi o lună întreagă. Boala este una ereditară şi nu există medicamente care să poată preveni durerile de cap. Dispozitivul lansat de compania din California ar putea alina suferinţele a milioane de oameni din întreaga lume.

Tehnologia este testată în Europa şi pe pacienţii cu migrene, iar compania plănuieşte să o ofere spre testare şi în SUA.

În timpul testelor, 67% dintre pacienţii care suferă de dureri de cap de tip cluster au scăpat de simptome în primele 15 minute. Ţinând cont că unii pacienţi pot simţi durerile ore sau chiar zile la rând, efectul dispozitivului este de apreciat.

„Este incredibil”, este de părere chirurgul Frank Papay, doctorul care a dezvoltat procedura de implantare a dispzitivului. „Puteam obsera cu ochiul liber schimbările aduse de această tehnologie. Îi vedeam cum se relaxează”, a declarat doctorul.

Dispozitivul, care stimulează electricitatea, a luat naştere după o cercetare a Clinicii din Cleaveland care viza stimularea profundă a creierului  ca metodă de tratare a bolii Parkinson. Tehnologia face parte dintr-un nou val de terapii care propune folosirea impulsurilor electrice pentru tratare a diverse afecţiuni.

Cum funcţionează

Dispozitul de dimensiunea unei migdale este implantat într-un grup de nervi numit ganglionul sfenopalatin, localizat sub căile nazale şi orbite.



„Sunt multe teorii referitoare la motivele pentru care avem dureri de cap, însă nimeni nu ştie exact cauzele. Creierul doar percepe durerea, nu are receptori de durere. Când avem o durere de cap, nu avem o durere de creier ci, probabil, durerea vine de la învelişul creierului sau de la nervii care înconjoară acest înveliş”, a explicat doctorul Fran Papay.

implant dureri de cap FOTO yahoonews

Dispozitul are o prelungire mică care se aşază pe nervi. Când pacienţii simt că urmează să aibă o durere de cap, ei trebuie să-şi apropie o telecomandă de zona implantului. Aceasta va transmite un semnal radio dispozitivului, lucru care va duce la stimularea celulelor nervoase prin crearea unui impuls electric.

Testele au dovedit că tratamentul nu numai că face durerile de cap să dispară, dar le şi reduce frecvenţa.
Tehnologia nu este, totuşi, văzută cu ochi buni de către toată lumea. Doctorul Seymour Diamon, preşedintele executiv al Fundaţiei naţionale pentru dureri de cap din SUA, fondator al clinicii Diamond din Chicago, nu a fost convins de testele efectuate până acum.

Acesta a sugerat ca tehnologia să fie testată în momentele de durere acută în cazul pacienţilor cu dureri de tip cluster. Cu toate astea, doctorul  este de părere că dispzitivul are putea vindeca cu succes migrenele.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite