Medicină

articolul anterior articolul urmator

EMA a aprobat cel de-al şaselea vaccin anti-COVID. Acesta funcţionează după o tehnologie mai tradiţională decât cea a ARN mesager

2
23 Jun 2022 20:58:07
Autor: Lizeta Oprea

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat joi cel de-al şaselea vaccin anticovid recomandat adulţilor în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE). Acesta aparţine companiei francezo-austriece în domeniul biotehnologiei Valneva, relatează AFP.

„EMA a recomandat acordarea unei autorizaţii de punere pe piaţă a vaccinului” Valneva destinat persoanelor ”cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani”, anunţă într-un comuncat agenţia.

Societatea Valneva, cu sediul la Nantes, dezvoltă un vaccin cu virus inactivat - o tehnologie mai tradiţională decât cea a ARN mesager.

Acesta este de altfel unul dintre argumentele laboratorului, care estimează că acest vaccin ar putea convinge persoane încă nevaccinate să se vaccineze.

„În urma unei evaluări aprofundate, Comitetul Medicamentelor de Uz Uman (CHMP) al EMA a conchis prin consens că datele cu privire la vaccin sunt solide şi răspund criteriilor UE în domeniile eficienţei, siguranţei şi calităţii”, precizează reprezentanţii EMA.

Valneva s-a confruntat cu o serie de probleme în prvinţa acestui vaccin.În seprembrie 2021, Guvernul britanic, care i-a dat o comandă de 100 de milioane de doze, şi-a reziliat contractul, o dezamăgire pentru întreprindere, care i-a doborât cursul la bursă.

În mai, UE, care avea un acord de 60 de milioane de doze până în 2023, a anunţat că vrea să rezilieze comanda, în contextul unei importante producţii mondiale.

Valneva a propus, în schimb, un plan, într-o încercare de remediere a situaţiei în mod acceptabil, pe care Comisia Europeană (CE) urmezază să-l analizeze.

Într-un nou episod al acestui foileton, vineri, compania a îndemnat la mai multe comenzi din partea statelor membre UE, pentru a putea menţine acest contract.

Alte cinci vaccinuri anticovid au fost aprobate în UE - vaccnurile cu ARN mesager ale alianţeiamericano-germane Pfizer-BioNTech, companiei americane Moderna, ale laboratorului brtitanic AstraZeneca şi concurentului american al acestuia Johnson & Johnson, pe bază de vector viral, şi vaccinul Novavax.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ivan Constantin
24.06.2022, 04:41:26

nu ma vaccinez.

0 (2 voturi)
Constantine Constantine
24.06.2022, 07:51:49

Tante Urssula isi freaca deja palmele.Marfa e destula.Un comision intr-o banca elvetiana si ne vom trezi iar cu 100 milioane de doze.

-1 (1 vot)
Modifică Setările