Endometrioza, boala „tăcută“ care dă infertilitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infertilitatea cauzată de endometrioză se poate trata numai laparoscopic
Infertilitatea cauzată de endometrioză se poate trata numai laparoscopic

Considerată cea mai controversată boală ginecologică, ea afectează aproximativ 15% din femeile aflate la vârsta procreării, potrivit datelor statistice.

Cavitatea uterină este căptuşită cu o mucoasă care poartă numele de endometru. Atunci când, dintr-un motiv sau altul, acest ţesut migrează extrauterin se stabileşte diagnosticul de endometrioză. Ţesutul endometric se poate dezvolta anormal în vecinătatea cavităţii uterine (de exemplu, pe ovare, vezica urinară ori peritoneu - interiorul abdomenului), dar poate apărea şi la nivelul plămânilor ori în apropierea ţesutului miocardic. Endometrul joacă un rol esenţial în procesul de procreare, deoarece, în timpul ciclului menstrual, creşte în diametru şi astfel corpul este pregătit pentru o eventuală sarcină. De aceea, endometrioza este frecvent incriminată de apariţia infertilităţii.

Din ce cauze apare

În prezent, nu se cunosc cu precizie cauzele apariţiei endometriozei. Însă există câteva teorii prin care s-a încercat explicarea originii acestei boli. Cea mai veche dintre ele susţine că endometrioza s-ar dezvolta din resturile unor structuri embrionare din care, în mod normal, se formează uterul şi trompele uterine.

O altă teorie este cea aşa-numită a inducţiei şi susţine că endometrioza rezultă din diferenţierea celulelor ce alcătuiesc peritoneul. Aceste celule devin active sub influenţa resturilor de endometru care ajung în cavitatea peritoneală. Cea de-a treia teorie este cea a transplantului şi a implantării ţesutului endometrial pe suprafaţa peritoneală. Cu alte cuvinte, în timpul menstruaţiei, în cavitatea peritoneală ajunge ţesut endometrial (menstruaţie retrogradă) care, în timp, se depune pe suprafaţa peritoneală şi duce la endometrioză.

Dintre cele trei teorii, cea mai plauzibilă este cea de-a treia, deoarece menstruaţia retrogradă se manifestă în peste 90% din cazuri. Cu toate acestea, se pare că endometrioza survine numai la femeile care au o vulnerabilitate imunologică sau hormonală. Aşa se face că, pe fondul acestor disfuncţii, ţesutul endometrial refulat aderă şi se dezvoltă în afara cavităţii uterine. 

Durerile pot fi insuportabile

Dacă o femeie dezvoltă endometrioză, dar nu doreşte să aibă copii, este posibil să nu afle niciodată că are această boală, deoarece, în majoritatea cazurilor, ea este asimptomatică. Din păcate, atunci când se manifestă, principalul simptom este durerea abdominală insuportabilă. Cel mai frecvent, durerea survine în timpul menstruaţiei ori al actului sexual.

S-a mai constatat că printre simptomele care apar frecvent se numără şi stările de balonare, constipaţia ori diareea. În plus, la majoritatea femeilor cu endometrioză, menstruaţia durează mai mult decât în mod normal (circa şapte-zece zile).

De ce împiedică procrearea

Circa 40% din femeile infertile sunt diagnosticate cu endometrioză. Cu toate acestea, nu se cunoaşte exact motivul pentru care boala împiedică dezvoltarea unei sarcini. Pe de o parte, se vehiculează ideea potrivit căreia ţesutul endometrial din zona pelviană secretă nişte substanţe care interferează cu producţia de hormoni.

Pe de altă parte, sunt voci medicale care spun că un anumit tip de celule din fluidul peritoneal au capacitatea de a distruge spermatozoizii sau ovulele şi astfel se creează premisele apariţiei infertilităţii. O altă idee frecvent vehiculată face referire la faptul că infertilitatea are drept cauză leziunile pe care ţesutul endometrial anormal le lasă la nivelul organelor pelviene.

Se recomandă analgezice

Endometrioza nu se vindecă, însă există tratamente care îi încetinesc evoluţia. În principal, se recomandă analgezice şi antiinflamatoare care calmează durerea. De asemenea, boala poate fi stopată din evoluţie prin administrarea unui tratament hormonal cu rolul de a bloca activitatea ovarelor. În astfel de situaţii, se recomandă pilule contraceptive, care se iau fără întrerupere. De asemenea, medicul poate recomanda şi medicamente care induc aşa-numita menopauză artificială.

Laparoscopia, soluţia

În general, în arsenalul investigaţiilor menite să identifice cauza infertilităţii se numără laparoscopia. Această procedură chirurgicală minim invazivă permite observarea şi îndepărtarea cu uşurinţă a bucăţilor de endometru de la nivelul organelor pelviene.

Metoda constă într-o incizie de circa un centimetru la nivelul abdomenului şi în introducerea unui videoscop (cameră video sub forma unui tub de 30 cm şi cu diametrul de un centimetru, la care este ataşată o sursă de lumină rece). În acelaşi timp, se realizează alte două-trei incizii, la fel de mici, prin care se introduc pensele şi foarfecele. Laparoscopia este varianta nedureroasă a chirurgiei clasice şi se pretează atât pentru tratarea organelor din abdomenul superior, cât şi pentru tratarea celor din abdomenul
inferior şi din pelvis (de exemplu, ovare).

40% din femeile  infertile descoperă că suferă de endometrioză.

Opinia specialistului

Alexandra Crişan,
medic primar  obstetrică-ginecologie

Indiscutabil, la ora actuală, endometrioza reprezintă una dintre cauzele apariţiei infertilităţii la femei. În ciuda acestui fapt, încă nu s-a descoperit modul în care boala afectează fertilitatea. Se bănuieşte că, pe de o parte, sunt implicaţi factori hormonali, iar pe de altă parte, sunt incriminate mecanismele anatomice. Mai exact, ţesutul endometric care se dezvoltă anormal blochează trompele şi afectează ovarele. Din fericire, există soluţii la îndemână pentru redarea fertilităţii. Femeile pot opta între tratamentul medicamentos şi/sau cel chirurgical. În primă instanţă, se recomandă tratamentul medicamentos, care cuprinde antiinflamatoare nesteroidiene, medicamente antiestrogenice, contraceptive orale şi progestative. Dacă persoana în cauză nu răspunde la tratamentul medicamentos, se instituie tratamentul chirurgical/laparoscopic. Dacă nici aceste metode nu dau rezultate, se poate opta pentru fertilizarea in vitro.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite