Epidemiolog american: Primele semnale ale răcelii, gripei şi COVID-19 tind să fie foarte similare. Cum diferenţiem simptomele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Durerile în gât, nasul înfundat şi durerile musculare pot fi cauzate de o simplă răceala, gripă, sau chiar de COVID-19. Simptome similare pot creea o oarecare dificultate atunci când trebuie să distingem aceste boli.

Numărul cazurile de COVID-19 a crescut pe măsură ce varianta Omicron s-a răspândit, dar numărul de spitalizări pare să rămână relativ scăzut. Pentru cei vaccinaţi, informaţiile disponibile în acest moment arată că infectarea cu noua variantă ar provoca simptome mai puţin severe, a afirmat s dr. Abdul El-Sayed, epidemiolog şi fost director executiv al Departamentului de Sănătate din Detroit, SUA, potrivit CNN.

El spune că administrarea unei doze de vaccin anti-COVID-19 este ca şi cum ţi-ai avertiza sistemul tău imunitar „să fie atent”. „. Aşadar, capacitatea de a identifica, ţinti şi distruge virusurile este mult mai mare de fiecare dată când facem o nouă doză booster a vaccinului”, a spus El-Sayed. „Este logic că simptomele pe care le ai sunt mai blânde dacă ai fost vaccinat.” 

Asta nu înseamnă că infecţiile nu trebuiesc luate în serios, mai ales că trebuie luat în consideratre riscul de copleşire a sistemelor sanitare. „Doar pentru că riscul per individ de a întâmpina cazuri severe de boală este mai mic, asta nu înseamnă că Omicron nu reprezintă un risc real la nivelul societăţii”, a spus epidemiologul. „Chiar şi o proporţie mică dintr-un număr foarte mare poate fi, la rândul ei, un număr mare.” 

Multe infectări cu coronavirus ar putea să se manifeste precum o răceală sau o gripă. Cel mai bun mod de a şti cu siguranţă  de ce suferim este să facem un test, a spus şi dr. Sarah Ash Combs, doctor la un spital pentru copii din SUA. 

„În afară de un test, este foarte complicat să le putem diferenţia în acest moment”, a mai spus dr. Combs, „Trebuie să tratăm simptomele de răceală” ca şi când ar fi de COVID-19.

Primele semnale ale răcelii, gripei şi COVID-19 tind să fie foarte similare, potrivit doctorului El-Sayed. Atât COVID-19, cât şi gripa provoacă des simptome precum febră, oboseală, dureri musculare, dureri de gât, dificultăţi de respiraţie, stări de vomă şi diaree, potrivit Centrului de Prevenire şi Control al Bolilor din SUA (CDC). 

Infectările cu COVID-19 se pot deosebi, însă, prin apariţia durerilor de cap şi a tusei seci. Pierderea gustului şi a mirosului, semnele cele mai clare ale COVID-19 la începutul pandemiei, au devenit acum mai rare decât în cazul fostelor tulpini, a explicat dr. El-Sayed. 

„Persoanele care simt dureri serioase în piept, în special pentru cei a căror tuse seacă s-a înrăutăţit, trebuie să primească asistenţă medicală”, a avertizat doctorul. 

Cel mai important factor de luat în considerare este dacă am fost expuşi în ultima perioadă riscului de a ne infecta.

„Dacă începeţi să simţiţi oricare dintre aceste simptomele, trebuie să vă întrebaţi: a fost cineva confirmat cu COVID-19 dintre persoanele cu care am intrat în contact? Trebuie, poate, să mă izolez şi să fac un test rapid”, a sfătuit el.

Chiar dacă nu resimţiţi încă simptome, poate fi cel mai bine să fiţi precaut dacă aţi fost în preajma unei persoane care a fost testată pozitiv pentru Covid-19. 

„Cred că merită să menţinem o suspiciune ridicată că ar putea fi Covid, având în vedere că varianta Omicron se răspândeşte ca un incendiu în pădure”, a adăugat El-Sayed.

În această perioadă, este cel mai sigur să tratezi cu atenţie toate simptomele răcelii, a spus Combs. De multe ori este bine ca atunci când ai suspiciunea că ai putea fi infectat cu Covid-19 să faci un test, a mai spus El-Sayed.

Totuşi la cei care au fost expuşi coronavirusului şi care nu au simptome, există posibilitatea ca virusul să nu fie încă destul de dezvoltat încât să apară în urma testării cu un test rapid. Astfel că cel mai bine este să aşteptăm cinci zile după expunere înainte de a face testul şi să rămânem vigilenţi în această perioadă.

„Doar pentru că ai test negativ, nu înseamnă că nu ai Covid”, spune dr. El-Sayed. 

„Cea mai bună abordare este să facem test şi apoi să mai facem un test peste 12 sau 24 de ore, iar dacă obţii două rezultate negative, poţi să fii mai sigur că nu e COVID-19”. 

Fie că este vorba de Covid-19 sau de o răceală comună, este întotdeauna o idee bună să te izolezi în timp ce te lupţi cu o boală virală, a spus el. Iar acest lucru a devenit şi mai important de când a crescut şi riscul de răspândire mai rapidă a Covid-19. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite