Medicină

articolul anterior articolul urmator

Expert german în imunologie: „Varianta Omicron a coronavirusului ar fi apărut pentru prima dată la un pacient cu HIV”

0
29 Nov 2021 14:57:44
Autor: Maria Ţaga
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Numărul surprinzător al mutaţiilor prezente la varianta Omicron a coronavirusului ar putea semnala faptul că aceasta a apărut prima dată la un pacient cu HIV sau cu o altă formă de imunodeficienţă, a declarat un important expert german în imunologie.

Carsten Watzl, secretar general al Societăţii Germane pentru Imunologie, a spus că acest lucru este atât posibil, cât şi probabil, citând constatări similare care au fost publicate în alte cazuri, potrivit Agerpres. 

Virusul se poate replica timp de mai multe săptămâni la persoanele cu sisteme imunitare slăbite, a precizat Watzl.

„În timpul acestui proces, pot exista mutaţii izolate repetate, care pot să nu îi ofere virusului niciun avantaj, dar care ar putea totuşi să continue să se înmulţească ca urmare a eşecului sistemului imunitar de a le controla”, a explicat specialistul, transmite aceeaşi sursă. 

Acest lucru ar putea duce la mutaţii suplimentare care, în combinaţie, ar putea reprezenta un avantaj pentru virus, mai mai adăugat Watzl.

Comparativ cu tulpina originală a coronavirusului, care a apărut pentru prima dată în Wuhan, China, Omicron prezintă un număr neobişnuit de mare - aproximativ 30 - de modificări la nivelul aminoacizilor doar în proteina spike (proteina S).

Despre unele dintre mutaţii se cunoaşte că sunt asociate cu o transmisibilitate mai ridicată şi cu o evaziune imună mai mare, însă Watzl a subliniat că încă nu este clar ce efect va avea această combinaţie specială de mutaţii.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările