„Explozia“ de soare ne aprinde dorinţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile crescute şi lumina puternică acţionează ca nişte reale afrodiziace. În plus, starea noastră de spirit ne face mai dispuşi să ne exprimăm sexualitatea. Nu doar impactul vizual dat de îmbrăcămintea mai sumară stimulează libidoul în sezonul cald, ci şi anumite modificări hormonale date de condiţiile de mediu, spun specialiştii.

Faptul că temperaturile ridicate ne determină să ne dezvelim mai mult trupul este, desigur, un stimulent, dar nu este principalul motiv pentru care vara avem un libido mai ridicat, spun specialiştii.

Suntem mai puţin stresaţi

Fiindcă cea mai mare parte a concediului după 12 luni de muncă stresantă este concentrată vara, putem spune că în sezonul cald suntem mai relaxaţi decât în restul anului. Nivelul hormonilor de stres, factori importanţi care inhibă dorinţa sexuală, este mai scăzut în această perioadă. Prin urmare, avem mai multă dispoziţie pentru a ne exprima sexualitatea.

„Factorii de stres, neîmplinirile şi situaţiile tensionate de la serviciu pot fi factori care influenţează în sens negativ disponibilitatea noastră sexuală, la fel cum evenimentele fericite şi momentele relaxante, mai ales dacă sunt aşteptate multă vreme pot avea efectul opus", confirmă psihologul Lena Rusti de la Clinica Mentarex Consult.

Devenim mai „hormonali"

O altă explicaţie pentru deschiderea noastră mai mare către exprimarea sexualităţii o reprezintă modificările hormonale care au loc în organism. Expunerea la soare determină creşterea nivelului hormonului melanocit-stimulator. Rolul său principal este de a coordona sinteza melaninei, pigmentul care ne face să ne bronzăm şi care ne oferă şi o oarecare protecţie împotriva efectului nociv al radiaţiilor solare. Oamenii de ştiinţă au observat că nivelul crescut al acestui hormon este asociat şi cu un apetit sexual mai crescut, mai ales în cazul femeilor.

Alţi doi hormoni cu efect benefic asupra libidoului pentru ambele sexe sunt serotonina şi dopamina. Ei sunt responsabili cu starea generală de bine şi cu alungarea depresiei şi ating un nivel crescut atunci când organismul este expus timp îndelungat la lumina solară. „Stările depresive şi emoţiile negative, mai frecvente în sezonul rece, când lumina solară este mai puţină, afectează semnificativ viaţa sexuală", spune psihologul Lena Rusti. Prin urmare, vara, când avem o stare de spirit mai bună, şi libidoul este mai crescut. Explicaţia este că nivelul crescut de hormoni ai fericirii, cum mai sunt numiţi ei, stimulează eliberarea în corp a testosteronului, care creşte dorinţa sexuală atât la bărbaţi, cât şi la femei.

Mirosul personal,un mesager sincer

Pentru a ne regla temperatura corporală atunci când afară este foarte cald, organismul concentrează mare parte din sânge către suprafaţa pielii. O consecinţă a acestui proces este creşterea sensibilităţii pielii, orice organ irigat de o cantitate mare de sânge reacţionând mai uşor la stimuli. Aşadar, atingerile sunt resimţite la intensitate maximă, spun specialiştii. În plus, căldura relaxează muşchii, ceea ce este important, deoarece, cu cât suntem mai tensionaţi, cu atât apetitul sexual este mai scăzut.

Şi mirosul devine mai ascuţit vara, iar ceea ce rezultă din pulverizarea unui parfum şi mirosul personal pot reprezenta, chiar dacă doar inconştient, un semnal senzual. Unii specialişti consideră chiar că şi mirosul transpiraţiei este incitant pentru anumite persoane. Odată cu apa eliminată prin glandele sudoripare, sunt eliberaţi şi o serie de feromoni, care sunt percepuţi de creierul persoanelor de sex opus ca afrodiziace, antrenând dorinţa sexuală. Este vorba, de fapt, despre acel miros natural, diferit de la o persoană la alta, care-l atrage pe partener.

Mecanism favorabil perpetuării speciei

Se pare că apetitul sexual sporit în această perioadă este, de fapt, un mecanism care asigură supravieţuirea speciei umane. Oamenii de ştiinţă de la Spitalul de Stat din Boston au demonstrat că zilele lungi, cu un nivel crescut de lumină solară asigură sporirea fertilităţii. Prin urmare, libidoul creşte pur şi simplu pentru că şansele ca femeile să rămână însărcinate în această perioadă sunt mai mari. Specialiştii au constatat că atât nivelul testosteronului (hormon sexual masculin), cât şi cel al estrogenului (hormon sexual feminin) depăşesc media anuală în perioada caldă. În plus, calitatea spermei şi a ovulelor este mai bună vara.

Vitamina D face bărbaţii virili

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Graz, Austria, arată că un aport crescut de vitamina D în corp creşte nivelul hormonului sexual masculin testosteron. Cu cât nivelul acestui hormon este mai mare, cu atât bărbaţii sunt mai virili, spun specialiştii. Cea mai bună sursă de vitamina D este lumina solară, prin urmare expunerea la soare creşte dorinţa sexuală a bărbaţilor. O expunere la soare de numai o oră creşte cu aproximativ 70% nivelul
testosteronului.

„Vreau o relaţie, dar mi-e frică de eşec"

„Am 29 de ani şi încă nu mi-am început viaţa sexuală. În momentul de faţă am un partener cu care aş vrea să fac acest pas, dar încă am reţineri, pentru că el a avut mai multe partenere şi, mai mult, pentru el acest aspect este foarte important. Mi-este teamă că, din cauza lipsei de experienţă şi a complexelor mele legate de felul cum arăt, nu aş face faţă şi că relaţia ar putea deveni un eşec din acest motiv. Ce mă sfătuiţi să fac pentru a depăşi acest moment?" Întrebare de la M. A., Horezu

Specialistul vă răspunde: Lena Rusti psiholog, psihoterapeut

image

Depinde cum vă raportaţi la relaţie şi care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastră. Atât timp cât sunteţi virgină, ar fi destul de bizar, dacă nu imposibil să aveţi experienţă sexuală. O relaţie sexuală care să se bazeze pe perfecţiune nu are prea multe şanse, oricât de mult v-aţi strădui. Înţeleg că ţineţi la această persoană şi doriţi mult să fiţi împreună. Atât de mult, încât credeţi că dumneavoastră ar trebui să faceţi tot ce îşi doreşte el, astfel încât să fie suficient de motivat să rămână în această relaţie. Aşa o declaraţie de altruism, în cazul în care nu reprezintă şi lipsă de respect pentru propria persoană, asigură un teren prielnic pentru ca relaţia de cuplu să funcţioneze. Bărbatul respectiv ar trebui să aprecieze aceste lucruri şi să vă ofere dragoste necondiţionată, astfel încât să căpătaţi încredere în dumneavoastră ca femeie. Trebuie să ştiţi că o relaţie nu este un lucru pe care să îl controlaţi exclusiv prin comportamentul dumneavoastră. Tot ce puteţi face este să vă asumaţi această experienţă şi consecinţele ei.

„Ce model va avea în viaţă copilul meu?"

Am un băieţel în vârstă de 2 ani şi 6 luni. Am divorţat când Andrei avea trei luni, iar tatăl l-a văzut o singură dată când avea un an şi jumătate. Pentru că bunicii, părinţii mei care îl cresc în momentul de faţă, sunt în provincie, iar eu sunt în Bucureşti, îmi văd copilul săptămânal. Cel mic are parte de dragostea bunicilor, dar nu are niciun model patern-matern. Există riscul ca Andrei să nu aibă o dezvoltare emoţională normală? Cum pot să-l ajut astfel încât să nu dezvolte complexe de inferioritate faţă de copiii care au părinţii lângă ei? Întrebare de la Carmen, Bucureşti

Specialistul vă răspunde: Lena Rusti psiholog, psihoterapeut

Îmi pare rău să vă spun, dar adevăratele sale modele vor fi bunicii, pentru că alături de ei creşte şi se simte iubit. Ei aşază în viaţa de zi cu zi a copilului propriile lor valori, modul în care ei văd lumea. Faptul că îi numeşte bunici nu face o diferenţă prea mare. El va învăţa că părinţii sunt cei care te vizitează din când în când. Înainte de a rezolva problema tatălui, gândiţi-vă cum v-aţi putea face şi dvs. mai prezentă în viaţa lui. Ştiu că staţi departe de el, însă la vârsta asta copilul are mare nevoie de părinţi.

Aşteptăm întrebările voastre la adresa de e-mail: sanatate@adevarul.ro

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite