Fertilizare in vitro. Verdict, după trei ani de încercări: „Veţi avea copii!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Celulă de fertilizare Foto: Shutterstock
Celulă de fertilizare Foto: Shutterstock

Luna decembrie este luna miracolelor, care culminează cu Naşterea Domnului. Unii îi spun luna cadourilor, căci şi acestea, miracolele, sunt nişte cadouri. Un cuplu din Bucureşti a trăit un alt fel de miracol şi a primit un cadou: acum, în decembrie, ea şi el au aflat că vor avea copii, după trei ani de încercări.

Au fost trei ani agitaţi, cu analize, complicaţii medicale, trei ani de emoţii. „Adevărul” vă prezintă în aceste zile povestea a doi tineri, a căror identitate o vom proteja, care au intrat în Programul de fertilizare in vitro.

Valentina şi Valentin Ilie, să le spunem formal aşa, s-au cunoscut în urmă cu 12 ani. Locuiau în sectorul 5 al Capitalei, unde stau şi acum, la jumătatea distanţei dintre apartamentele părinţilor, căci toate ce ne sunt dragi se cuvine să ne fie aproape. Se cunoşteau şi au ajuns să se iubească.

În 2008 au decis să se căsătorească. Valentinei îi place să programeze totul. A programat nunta şi credea că totul, chiar şi conceperea unui copil, se programează. Bineînţeles, nu şi iubirea, pentru că de acolo a pornit, porneşte totul. Şi-a dorit foarte mult ca naşterea copilului să se petreacă în decembrie, să fie Săgetător copilul, să aibă succes, cum spun astrele.

Încercări nereuşite
Pentru început s-au adresat unei clinici private. După o rundă de analize, au aflat că Valentin are o cantitate scăzută şi o calitate slabă a spermatozoizilor. La sfârşitul anului 2008 au făcut prima inseminare, cu stimulare ovariană, iar în februarie 2009 a avut loc a doua inseminare.

Valentina: „Am schimbat medicul, am făcut o nouă serie de analize, pentru o altă inseminare, la o altă clinică. În noiembrie 2009 am făcut o a treia procedură. Eram în prag de disperare, pentru că am avut impresia că va fi foarte uşor. Credeam că după nuntă va fi foarte uşor. Că totul se va petrece aşa cum stabilisem“.
 
Valentin: „Valentina credea că totul se programează, dar n-a fost aşa. A avut o perioadă în care a clacat şi nu se gândea decât la copii. La serviciu avea şase gravide, deja se enerva când vedea o gravidă pe stradă. Era dărâmată psihic.“



O veste proastă şi o amânare dureroasă
În decembrie 2009, după a treia inseminare, Valentina a mers la un alt control, iar medicul, privind analizele proaspete, a văzut ceva suspect la vezică. „M-a trimis la un urolog, care m-a şocat cu atitudinea lui panicată. A zis că e tumoră. După sărbători, pe 8 ianuarie 2010, am fost la Fundeni. M-am dus cu ideea că o să-mi infirme ce mi-a spus celălalt medic. Din păcate, şi la Fundeni mi s-a spus acelaşi lucru. Am rămas în spital şi m-au operat. Era o tumoră vezicală canceroasă“, povesteşte Valentina.

Şocul operaţiei a fost dublat de o amânare: „Un an mi-au interzis să fac copii, ceea ce m-a durut şi mai mult. A fost o lovitură puternică, pe lângă tratamentul cu citostatice pe care a trebuit să-l fac. Un an pe care vreau să-l uit.“

În 2011, continuă Valentin, şi-au reluat meseria de viitori părinţi şi au repetat analizele. Ianuarie-februarie, numai analize, foarte multe. El a descoperit o inversiune pe cromozomul 9, care dă infertilitate. Exista posibilitatea ca spermatozoizii să nu poată să ducă procesul până la capăt.

În martie, au făcut o fertilizare in vitro, tot la o clinică privată. După ce procesul începuse bine, din păcate, n-a fost să fie nici de data aceasta. Dar Valentina şi Valentin nu au renunţat. Fiecare zi, fiecare etapă au fost deosebit de grele.

„Între timp, a început acest program al ministerului, iar medicul nostru ne-a întrebat dacă vrem să ne înscriem. Norocul nostru a fost că aveam nişte analize făcute şi aşa am putut să ne depune dosarul mai repede. O lună aştepţi aprobarea. Aşteptasem noi trei ani, ce mai era o lună. Dar a fost exasperant de lungă şi această perioadă“.

Au fost acceptaţi în program, iar în octombrie Valentina a făcut a doua fertilizare in vitro. Medicul i-a spus că optimismul mamei contează 5% în reuşita procedurii.

Cum au apărut „pufoasele“
Pe 21 noiembrie a avut loc primul embriotransfer. Embrionii au fost alegerea lui Valentin şi a a medicului: „Am aşteptat două săptămâni, care mi s-au părut doi ani. Pe 2 decembrie am făcut un test de sânge care a arătat că s-a prins. Iar după un timp am făcut o ecografie şi rezultatul a fost uimitor. Suntem foarte fericiţi: sunt doi. Unul are vilă cu piscină, unul stă la apartament. Aşa glumea medicul. Adică unul are o căsuţă mai mare, iar celălalt una mai mică. Şi sunt foarte depărtaţi, deci nu vor semăna. La fel, sunt şanse mari să fie fată şi băiat. Aceasta pentru că nu provin din acelaşi embrion, ci din embrioni diferiţi.

Acum, perioada critică n-a trecut. După 12 săptămâni, Valentin şi Valentina pot fi siguri că procedura a reuşit. Până atunci se bucură de Sărbătorile care le-au adus „pufoasele“, aşa cum îi place lui Valentin să le spună mogâldeţelor care se văd pe ecografie.

171 de proceduri până în noiembrie
Ministerul Sănătăţii a anunţat că în primele cinci luni de funcţionare a programului de fertilizare in vitro (FIV) şi embriotransfer au fost efectuate 171 de proceduri.  Din iulie şi până în noiembrie, 761 de cupluri au depus dosare pentru a beneficia, gratuit, de o procedură de fertilizare in vitro. Dintre acestea, 579 de dosare au fost aprobate.

Bugetul programului este de patru milioane de lei. Ministerul Sănătăţii va susţine financiar o singură procedură de FIV, în două etape:
- 4.920 de lei după realizarea procedurii de fertilizare (prelevarea ovocitelor prin puncţie foliculară; recoltarea spermei şi procesarea acesteia; inseminarea ovocitelor;  transferul embrionar);
- 1.230 de lei după confirmarea finalizării procedurii FIV/ET cu o sarcină, urmată de naştere.

Un număr de 8 clinici din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Braşov şi  Sibiu au fost admise, până la această dată, pentru a derula programul Ministerului Sănătăţii. Lista unităţilor care se pot înscrie în program rămâne deschisă. Programul MS va continua şi în anul 2012. Acesta va fi extins prin includerea a încă două clinici de specialitate, din Bucureşti şi din Craiova.

Laborator de analize pentru inseminare
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite