Articol publicitar

Fistula arteriovenoasă: accesul vascular recomandat pentru efectuarea dializei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
fav

Fistula arteriovenoasă este o comunicare creată chirurgical între o arteră şi o venă, prin care sângele circulă direct, cu un debit crescut, necesar pentru procedura de hemodializă la pacienţii cu afecţiuni renale severe.

Hemodializa este o procedură de filtrare a sângelui indicată la pacienţii cu insuficienţă renală acută sau cronică. Această procedură se realizează cu ajutorul unui aparat special de dializă, ce utilizează un circuit extern, cu reîntoarcerea sângelui în corp prin intermediul unui cateter venos sau al unei fistule arteriovenoase. Practic, aparatul de dializă suplineşte funcţia rinichiului.

De ce este recomandată o fistulă arteriovenoasă pentru efectuarea dializei?

Pentru o bună circulaţie a sângelui prin circuitul aparatului de dializă, este necesară o presiune sanguină de tip arterial, iar peretele arterial nu permite puncţionări multiple, la intervale scurte de timp. Din acest motiv se practică fistula arteriovenoasă, presiunea sângelui arterial dilatând vena, care are un perete suplu şi uşor de puncţionat.

Astfel, prin abordul venos la nivelul fistulei, se accesează sânge arterial.

Procedura se efectuează GRATUIT pentru pacienţii asiguraţi

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii cu afecţiuni cronice severe renale pot beneficia de intervenţia chirurgicală în vederea realizării fistulei arteriovenoase în condiţii de maximă siguranţă, în cadrul Departamentului de Chirurgie Vasculară. Procedura este realizată de medici chirurgi vasculari cu o vastă experienţă în domeniu. Pacienţii asiguraţi CNAS pot beneficia complet gratuit de realizarea fistulei arteriovenoase!

Pachetul disponibil la SANADOR include procedura propriu-zisă, o noapte de spitalizare şi consult la medic de specialitate.

Cum se realizează o fistulă arteriovenoasă?

Fistula arteriovenoasă pentru hemodializă se realizează printr-o intervenţie chirurgicală relativ simplă, de către chirurgul vascular. Procedura este nedureroasă, durează aproximativ 30–45 minute şi se realizează cu anestezie locală. Astfel, spitalizarea este minimă, iar pacientul îşi poate relua rapid activităţile de zi cu zi.

Locul de elecţie pentru crearea fistulei este la plica cotului, dar astfel de fistule se pot realiza şi în alte regiuni ale corpului, inclusiv la nivelul membrului inferior (fistule femuro-femurală, popliteo-poplitee etc.).

Pregătirea preoperatorie

Înainte de intervenţia chirurgicală, este necesară evaluarea calităţii vaselor prin ecografie Doppler şi măsurători ale debitelor locale. Ultrasonografia Doppler este foarte utilă atât pentru evaluarea preoperatorie, cât şi pentru monitorizarea fistulelor arteriovenoase la pacienţii dializaţi. O fistulă funcţională trebuie să asigure un debit sanguin optim, să fie durabilă şi să permită puncţionări multiple, fără complicaţii majore.

Avantajele fistulei arteriovenoase

Fistula arteriovenoasă este considerată cea mai bună opţiune în vederea realizării hemodializei, deoarece prin intermediul ei se asigură cel mai ridicat flux sanguin, are riscuri minim de infecţie sau ocluzie(tromboză) şi are o durată de viaţă mai lungă, comparativ cu puncţionarea venoasă prin intermediul unui cateter de dializă.

Ce complicaţii pot apărea la nivelul fistulei arteriovenoase?

Printre complicaţiile fistulelor arteriovenoase se numără trombozarea fistulei, dilatarea anevrismală a venei arterializate (dilatarea excesivă) şi infectarea fistulei.

Pentru o întreţinere corespunzătoare a fistulelor arteriovenoase, se recomandă evitarea traumatismelor la nivelul membrului cu fistula arteriovenoasă, dezinfectarea fistulei înaintea puncţionării şi menţinerea unei tensiuni arteriale sistolice între 120–140 mm Hg.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite