VIDEO Care sunt cele mai bune metode contraceptive, în funcţie de vârstă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul ginecolog Alexandra Crişan, în studioul Adevărul Live FOTO Marian Iliescu
Medicul ginecolog Alexandra Crişan, în studioul Adevărul Live FOTO Marian Iliescu

Alexandra Crişan, medic primar obstetrică şi ginecologie la Spitalul Filantropia din Bucureşti, cu o experienţă în obstetrică de aproximativ 25 de ani, a vorbit, la Adevărul Live, despre problemele ginecologice care pun în pericol sănătatea femeilor şi a viitorilor copii.


Principalele preocupări ale femeilor astăzi sunt legate de sarcină. Iar teama de o sarcină este, practic, cea mai frecventă cauză pentru care vin la ginecolog, spune medicul ginecolog Alexandra Crişan, de la Spitalul Filantropia din Bucureşti.

Alegerea metodei contraceptive trebuie să se facă în funcţie de o sumedenie de factori, iar medicul ginecolog este singurul în măsură să decidă care este contraceptivul potrivit pentru fiecare cuplu în parte. Se ţine cont de vârsta femeii, de cât de repede vrea să procreeze, de numărul partenerilor, de posibilităţile financiare.

Contracepţia, pe vârste

Cea mai folosită metodă contraceptivă este retragerea, coitus interruptus, la toate vârstele, spune specialista. „Eu cred că unei femei tinere este greu să-i recomanzi un steriletul sau spermicide locale. Am observat că femeile tinere nu prea ştiu să-şi administreze spermicidele locale. Ele sunt reticente atunci când le spun că trebuie, cu un sfert de oră înainte de contactul sexual, să-şi introducă o pastilă, un ovul sau o cremă. Pe când o femeie mai experimentată acceptă mai uşor această metodă. De asemenea, o femeie care are deja două naşteri, care a depăşit 35 de ani, e mai bine să-şi monteze un sterilet decât să ia anticoncepţionale. De altfel, dacă femeile de peste 35 de ani mai şi fumează nici nu au voie să ia anticoncepţionale“, subliniază medicul ginecolog.

Toate metodele contraceptive în afara celor chirurgicale (ligatura trompelor la femei şi vasectomia la bărbaţi), inclusiv steriletul, sunt reversibile. Adică după o vreme, pot fi întrerupte, iar femeia poate rămâne însărcinată.

În ceea ce priveşte steriletul, acesta trebuie pus numai în anumite condiţii: femeia nu trebuie să aibă leziuni pe col, să nu aibă menstruaţie abundentă, să nu aibă un fibrom, o problemă tiroidiană sau un chist de ovar.

 Pentru femeile tinere, metodele cele mai utilizate sunt anticoncepţionalele, care acum sunt atât de mult discutate. Ele au şi efecte pozitive, dar şi negative. De aceea, trebuie prescrise, ca şi în cazul steriletului, în funcţie de particularităţile fiecărei femei în parte. „Tot ce e prea mult strică. Dacă iei un anticoncepţional cinci ani, sigur că riscul unei probleme de coagulare sau hepatice este mult mai mare. Sunt totuşi, nişte pastile pe care le înghiţi zi de zi“, subliniază specialista.

Anticoncepţionalele fac ca menstruaţia să vină regulat, să fie mai redusă cantitativ, să doară mai puţin. Multe dinter ele, care deranjează cel mai mult pacientele, sunt minore – cresc pofta de mâncare (pacientele care au tendinţă de îngrăşare se îngraşă, cele care nu au tendinţă nici nu se îngraşă), tensiune la nivelul sânilor şi durere de sâni, senzaţia de vomă. Reacţiile secundare care trebuie să îngrijoreze sunt accidentele trombo-embolice, bolile hepatice. „De astea trebuie să ne temem, pe astea trebuie să le avem în vedere“, atrage atenţia medicul Alexandra Crişan.

Ce investigaţii sunt necesare înainte de a lua anticoncepţionale

Înainte de a prescrie un anticoncepţional, ginecologul trebuie să adreseze o serie de întrebări: dacă pacienta are boli cardiace, boli vasculare (inclusiv varice), boli hepatice, diabet, glaucom, dacă are în familie (părinţi sau bunici) antecedente de accidente vasculare cerebrale sau infarct la vârste tinere, dacă ştie că are în familie probleme de coagulare.

Dacă o femeie a avut un părinte care a făcut infarct la 50 de ani, atunci ginecologul trebuie să o dirijeze spre hematologie. Aici i se face un examen complet de coagulare, cu toate bolile genetice care cresc coagulabilitatea sângelui (trombofilii). Trombofiliile pot fi moştenite, dar şi dobândite în timp. Dacă are probleme de coagulare, îi sunt contraindicate anticoncepţionalele de orice tip.

Medicul ginecolog Alexandra Crişan răspunde întrebărilor despre contracepţie, sarcină şi avort

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite