Grăsimea brună ar putea fi soluţia antiobezitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tip de grăsime de culoare brună, care arde caloriile pentru a ne furniza căldură, ar putea deveni o alternativă la terapiile antiobezitate existente. Cercetătorii încearcă în prezent să găsească o cale de a o multiplica în organism.

Deşi grăsimea brună a fost identificată încă din secolul al XVI-lea, rolul ei surprinzător în procesul de ardere a caloriilor a fost descoperit ­de-abia în urmă cu ceva mai mult de un deceniu. Acest tip de grăsime se găseşte în corpul bebeluşilor, pe care-i ajută să-şi menţină temperatura constantă. Ei nu deţin mecanismul prin care organismul produce căldură pentru organele interne atunci când afară este frig: tremuratul. Grăsimea brună le furnizează căldură.

Arde la fel de multe calorii ca muşchii

Culoarea maronie este dată de numărul foarte mare de mitocondrii din acest tip de celule adipoase. Mitocondriile sunt organite celulare care conţin fier, iar acesta are culoare ruginie. Toate celulele corpului conţin mitocondrii, dar într-un număr mult mai mic. Ele transformă energia din glucoză într-un tip de energie ce poate fi utilizată de celule. Şi celulele musculare, care ard multe calorii, ca şi grăsimea brună, conţin multe mitocondrii.

Există şi  în organismul adult

Până nu demult, se credea că, pe măsură ce ne dezvoltăm, grăsimea brună este transformată în grăsime albă. Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universităţii „Harvard" au observat însă acum doi ani că ea este în continuare prezentă în organismul adult, dar în cantităţi mult mai mici. „Cel mai interesant lucru ni s-a părut că adulţii supraponderali şi obezi au cea mai puţină grăsime brună în corp", declara dr. Ronald Kahn, unul dintre autorii studiului care a evidenţiat prezenţa grăsimii brune la adulţi.

Cum am putea produce mai multă

Oamenii de ştiinţă cred că grăsimea brună ­ne-ar putea ajuta să ardem mai multe calorii fără a reduce consumul, ca şi când am face sport. Pentru aceasta, ar trebui să se descopere o substanţă sau un mecanism prin care să se poată spori cantitatea de grăsime brună la obezi. Specialiştii Centrului German de Cercetări Oncologice din Heidelberg au descoperit, în urma unui studiu pe cobai, că enzima COX-2 poate transforma grăsimea albă în grăsime brună. Un medicament care să conţină enzima COX-2 ar putea fi soluţia în acest sens.

Inactivă la persoanele obeze

În mod normal, adrenalina şi hormonii tiroi­dieni activează grăsimea brună atunci când organismul este expus la temperaturi joase. Într-un experiment, cercetătorii Universităţii „Maastricht", din Olanda, au observat mecanismul de activare după ce au expus la frig 24 de bărbaţi, timp de două ore.

Tomografiile computerizate efectuate ulterior au arătat cum grăsimea brună intră în acţiune. Mai puţin în cazul unui voluntar care era obez. Prin urmare, persoanele obeze nu doar că au mai puţină grăsime de acest fel, dar este şi inactivă. O altă problemă necesită aşadar rezolvare pentru a pune capăt epidemiei de obezitate: ea trebuie activată pentru a arde caloriile în exces. Cercetătorii caută încă metode pentru a reuşi acest lucru.

Arderi mai intense, apetit mai mare?

Deşi nu au reuşit încă să creeze un medicament care să activeze grăsimea brună în organism, oamenii de ştiinţă nu ştiu ce efect ar putea avea. Ei se tem că, pe lângă creşterea consumului de energie, medicamentul ar putea duce şi la o sporire a aportului de calorii, deci la creşterea apetitului. În aceste condiţii, efectul grăsimii brune asupra greutăţii corporale ar fi nul.

Specialistul nostru
Dr. Nicoleta Mihaela Mîndrescu

medic primar diabet,
nutriţie şi boli metabolice


Grăsimea brună ar putea deveni o nouă ­armă în lupta cu obezitatea. Ea ar permite ­reglarea metabolismului energetic la persoanele supraponderale şi obeze şi trebuie privită cu optimism, însă pentru a şti cum acţionează şi cât de eficientă este, sunt necesare mult mai multe cercetări.

Ar trebui să ne întrebăm, de exemplu, cum vom „gestiona" transpiraţia excesivă ce rezultă în mod firesc din arderea caloriilor de către acest tip de grăsime. În ­cazul bărbaţilor, care au mai multe glande sudoripare decât femeile, dar şi în perioada de menopauză, în ­care apar bufeurile, transpiraţia ar putea crea mult disconfort.

Benefică

Datorită rolului benefic în organism, grăsimea brună a fost numită grăsime „bună".

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite