Harta consumului de alcool în întreaga lume. Cum se prezintă România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În mod surprinzător, Rusia nu este ţara cu cel mai mare consum de alcool. Acest titlu merge către Belarus, ai cărei locuitori trag la măsea cu doi litri mai mult într-un an decât vecinii lor de la est. În topul marilor băutori de alcool figurează şi românii. Bărbaţii din ţara noastră beau cu doar 1,3 litri de alcool pur pe an mai puţin decât ruşii.

Mai multe hărţi create în cadrul proiectului Wasted Worlwide, care dezvăluie obiceiurile de consum de alcool în întreaga lume, plasează România pe un loc fruntaş în topul statelor cu cei mai înverşunaţi consumatori de băuturi alcoolice.

Hărţile au fost făcute în baza datelor curpinse în Raportul global privind alcoolul şi sănătatea din 2014, o parte din ele fiind publicate de Business Insider.

Potrivit raportului, Belarusul înregistrează cel mai mare consum de alcool din lume, cu o cantitate de medie de 17,5 litri pe cap de locuitor. Pe loc secund se află Rusia, cu un consum mediu de 15,1 litri pe cap de locuitor. Americanii consumă o cantitate medie de alcool relativ rezonabilă de 9,2 litri, care este, de asemenea, mai mică decât cea băută de englezi (11,6 litri) şi irlandezi (11,9 litri).

Cum era de aşteptat, în ţări din Orientul Mijlociu şi nordul Africii se bea cel mai puţin: locuitorii din Libia şi Mauritania consumă o medie de 0,1 litri de alcool, cei din Arabia Saudită beau 0,2 litri, iar cei din Egipt - 0,4 litri.

Consumul total în litri de alcool pur per capita

image

Cantitatea cea mai mare de alcool consumată de barbaţi a fost înregistrată în Belarus. Aceştia beau în  medie 27,5 litri de alcool pur pe an. Şi bărbaţii ruşii consumă o cantitate importantă de alcool, în cazul lor media fiind de 23,9 litri pe an. În categoria iubitori de alcool apar şi românii, cu un consum mediu de 22,6 litri pe an. Americanii, în schimb, beau, în medie, 13.6 litri pe an.

Consumul total în litri de alcool pur per capita la bărbaţi

image

Femeile, în general, consumă mai puţin alcool decât bărbaţii, dar în unele ţări şi doamnele beau foarte mult. Femeile din Belarus sunt campione la acest capitol, cu un consum mediu de 9,1 litri de alcool pur pe an. Cele din Republica Moldova vin din urmă, la mică distanţă, cu un constum mediu de 8,9 litri. Femeile din Rusia şi Cehia beau în medie 7,8 litri, portughezele beau 7,6 litri, iar femeile din Australia şi din Ucraina beau 7,2 litri. Cu o nuanţă corespunzătoare consumului mediu la femei cuprins între 6.37 şi 7,27 litri e colorată şi România.

Consumul total în litri de alcool pur per capita la femei

image

Berea este cea mai populară băutură alcoolică din Yemen şi Bhutan, în contextul în care este singurul tip de alcool consumat. Este, de asemenea, cea mai populară băutură din Vietnam (97,3%), Namibia (96,7%), Indonezia (84,5%), Myanmar (82,6%) şi Mexic (75,7%).

Procentul din consumul total de alcool reprezentat de bere

image

Vinul este de departe cea mai populară băutură alcoolică în Europa. În Italia, 65,6% din alcoolul consumat e reprezentat de vin, în Franţa acest procent e de 56,4 la sută, iar în Portugalia de 55,5%. Vinul este, de asemenea, o băutură populară în Uruguay (59,9%) şi Argentina (48%).

Procentul din consumul total de alcool reprezentat de vin

image

Haitienilor le plac tăriile: 99,6% din alcoolul consumat de ei sunt băuturi spirtoase. Acestea sunt, de asemenea, cea mai populară formă de alcool în Arabia Saudită (97,9%), Coreea de Nord (94,9%), India (93,9%) şi Liberia (88,1%).

Procentul din consumul total de alcool reprezentat de băuturile spirtoase

image

Ungaria are înregistrat procentul cel mai mare de afecţiuni asociate consumului de alcool (19,3% din populaţie suferă de o asemenea afecţiune). În Rusia, 18,2% din populaţie are o boală indusă de consumul de alcool, iar în Belarus, ţara cu cel mai mare consum de alcool, 17,5% din populaţie se confruntă cu o asemenea boală.

Procentul populaţiei cu una sau mai multe boli induse de consumul de alcool

image

Belarus are cel mai mare număr de decese asociate consumului de alcool, cu 34,7% din totalul deceselor dintr-un an. Urmează Ucraina cu 34,4%, Lituania (30,9%) şi Rusia (30,5%).

Procentul deceselor asociate consumului de alcool într-un an

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite