Medicină

articolul anterior articolul urmator

Hemoroizii în sarcină au remediu. Medicul specialist Carmen Cheleş ne învaţă cum pot fi preveniţi

0
3 Jan 2020 15:52:51
Autor: Click! pentru femei

Hemoroizii apar frecvent în sarcină, mai ales în ultimul trimestru, dar şi în timpul travaliului sau la puţin timp după naştere. Deşi aceştia nu afectează evoluţia fătului, e bine să îi prevenim sau să îi tratăm, recomandă medicul specialist ginecolog-obstetrician Carmen Cheleş, de la Clinica Medicum, Bucureşti .

Deşi este un subiect pe care mulţi îl evită, hemoroizii reprezintă o problemă reală în viaţa de zi cu zi a multora şi un inconvenient constant în sarcină. Medicul obstetrician-ginecolog Carmen Cheleş atrage atenţia că peste 30% dintre gravide suferă din pricina hemoroizilor.
Umflături sau, altfel spus, îngroşări ale vaselor de sânge de la nivelul anusului, aceştia pot fi interni sau externi. Dimensiunea lor diferă – pot fi de câţiva milimetri până la câţiva centimetri.
Multe femei se confruntă pentru prima dată cu hemoroizi în timpul sarcinii. În cazul în care au avut şi înainte, odată cu instalarea sarcinii şi, în special în ultimul trimestru, hemoroizii vor mări gradul de disconfort.

De ce apar

Creşterea în volum a uterului generează presiune pe vasele sangvine mari, aflate pe peretele posterior al abdomenului, şi îngreunează circulaţia sângelui. De altfel, hemoroizii în sarcină apar în acelaşi mod
cu varicele. În acest caz, se recomandă, pe cât posibil, statul culcat pe partea laterală stângă, pentru a evita apăsarea uterului pe vasele sangvine. O altă cauză este încetinirea tranzitului intestinal şi apariţia
constipaţiei, care determină presiune crescută în momentul golirii intestinului. Este important ca scaunul să aibă o consistenţă moderată.
De ajutor în acest sens sunt dieta bogată în fibre şi consumul mare de lichide. Pot fi utilizate şi laxative, în cazuri excepţionale, acestea putând face mai mult rău decât bine, dacă sunt administrate pe termen lung. De asemenea, hemoroizii pot apărea în sarcină din cauza nivelului crescut de progesteron asociat sarcinii. Acesta favorizează relaxarea şi umflarea cu uşurinţă a pereţilor venelor.

Continuarea pe clicksanatate.ro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările