Hepatitele B şi C pierd teritoriu în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imunizarea, evitarea folosirii la comun a obiectelor de igienă personală, spălarea mâinilor înainte de fiecare masă şi utilizarea prezervativului scad riscul de îmbolnăvire. Datele statistice arată că 790.000 de români sunt infectaţi cu virusul hepatitic B şi 700.000 cu tulpina C. Datorită vaccinării, numărul îmbolnăvirilor de hepatita B este în scădere.

În prezent, infecţiile cu virusurile hepatitice au o răspândire îngrijorătoare la nivel mondial. Cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei, marcată pe 28 iulie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că în jur de 2 miliarde de persoane sunt infectate cu virusul hepatitic B (HBV), iar 130-170 de milioane cu virusul hepatitei C (HCV). Din fericire, în România, ultimele date statistice arată o scădere importantă a numărului de persoane infectate cu virusurile hepatitice B şi C. Anul acesta, cifrele arată că numai 3,6% din populaţie este infectată cu virusul B, în comparaţie cu 4,5% cât indicau statisticile din anii trecuţi. În ceea ce priveşte hepatita C, procentul de îmbolnăviri a scăzut de la 3,5% la 3,2%.

Dintre toate tipurile de virusuri care dau hepatită (A, B, C, D, E etc.), tulpinile B şi C sunt considerate cele mai periculoase, deoarece în unele cazuri infecţiile se cronicizează şi evoluează către ciroză şi cancer. Ba, mai mult, în cazul infecţiei cu virus B, există riscul ca, după 15-20 de ani, persoana infectată să fie diagnosticată cu cancer hepatic, fără ca, în prealabil, să fi dezvoltat hepatită sau ciroză hepatică.

Sex protejat şi obiecte de igienă individuale

Prevenirea infectării cu cele două tipuri de virusuri se realizează similar, deoarece amândouă se transmit în principal prin sânge şi prin fluidele corpului (spermă, secreţii vaginale). Prin urmare, pentru a preveni îmbolnăvirea este bine să avem în vedere un set de reguli, ce trebuie respectate mai ales atunci când venim în contact cu persoane străine sau cu cele despre care ştim că sunt bolnave.

Actul sexual reprezintă una dintre cele mai frecvente căi de răspândire a virusului şi, prin urmare, folosirea prezervativului este obligatorie îndeosebi în cazul persoanelor care au parteneri multipli sau relaţii sexuale pasagere. O altă cale de pătrundere a virusurilor în organism se realizează prin intermediul acelor (de exemplu, a celor cu care sunt dotate aparatele de tatuat sau a celor de seringă) şi, de aceea, realizarea unui tatuaj sau a unei injecţii trebuie să se facă doar cu ace de unică folosinţă.

În ceea ce priveşte obiectele de igienă personală (trusa pentru manichiură şi pedichiură, aparatul de ras, periuţa de dinţi), medicii recomandă evitarea folosirii lor la comun cu alte persoane. Trebuie reţinut şi faptul că virusul hepatitic B este de 100 de ori mai contagios decât HIV-ul.

Vaccin comun pentru tipurile A şi B

Din păcate, imunizarea faţă de virusurile hepatitice se poate realiza numai pentru tipurile A şi B. „În vederea scăderii incidenţei cu HBV, în România, s-a introdus încă din anul 1995 un vaccin de imunizare activă care este obligatoriu la nou-născuţi, fiind inclus în Programul Naţional de Vaccinare. Vaccinul se administrează în trei doze: prima doză la cel mult 12 de ore după naştere, următoarea doză la o lună şi cea de-a treia după şase luni", explică prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş" din Bucureşti.

Acest vaccin se poate face şi de către adulţi, contra sumei de 180 de lei (trei doze). Ba, mai mult, adulţii au la dispoziţie un vaccin care oferă imunitate împotriva ambelor virusuri (A+B). Potrivit specialistului, acest vaccin ar trebui să se regăsească pe lista de priorităţi a personalului medical, a persoanelor care utilizează droguri pe cale intravenoasă şi a persoanele cu alte orientări sexuale. Deşi România se înscrie în rândul ţărilor cu un istoric în ceea ce priveşte infecţia cu virusul hepatitei A, rata de vaccinare este foarte mică.

Oboseala apărută din senin poate fi un semn de boală 

Cele mai multe persoane nu sunt interesate de acest vaccin întrucât hepatita A nu lasă sechele la nivelul ficatului, fără a produce niciun „deranj" în unele cazuri . Cu toate acestea, vaccinarea nu ar trebui neglijată, deoarece, similar celorlalte virusuri hepatitice, cel de tip A se cantonează nu numai în zona ficatului, ci şi la nivelul căilor biliare şi al pancreasului. Inevitabil, persoana infectată cu virusul hepatitic A va dezvolta de-a lungul vieţii o dischinezie biliară (perturbarea mecanismului de eliminare a bilei).

În general, virusul hepatitic A rezistă pe suprafeţele contaminate circa trei-patru ore. De aceea, pe lângă vaccinare, hepatita A poate fi prevenită şi prin câteva reguli simple de igienă care trebuie respectate îndeosebi în timpul concediilor. Datele statistice arată că, în timpul verii, numărul cazurilor de infecţie cu virusul hepatitei A creşte. Acesta lucru se explică prin faptul că, în timpul vacanţelor, devenim mai neglijenţi cu igiena mâinilor, principalul mijloc de contractare a virusului.

Testare gratuită pentru virusul C

În perioada 1-6 august, în laboratoarele Bioclinica din 25 de oraşe se pot face gratuit teste pentru depistarea virusului hepatitic C. Printre oraşele participantele la testare se numără: Bucureşti, Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara etc. Mai multe informaţii despre testare puteţi afla accesând site-ul www.impreunapentruviata.ro.

Unele infecţii au manifestări înşelătoare

Potrivit medicului Adrian Streinu Cercel, doar 25-30% din persoanele care se infectează cu virusul hepatitic A prezintă simptome, iar cel mai elocvent este icterul. Acesta constă în coloraţia galbenă a ochilor şi a pielii. Totodată, bolnavul mai acuză stări de greaţă, lipsa poftei de mâncare, vărsături, oboseală şi prezenţa balonării imediat după masă.

image

În cazul hepatitei de tip B, simptomele sunt asemănătoare cu cele generate de tipul A, cu diferenţa că urina se închide la culoare, iar materiile fecale sunt decolorate (spre galben). În cazul hepatitei de tip C, simptomatologia se manifestă doar în cazul a 15-20% din pacienţi. Cele mai frecvente simptome de boală sunt oboseala şi colorarea în galben a ochilor şi a tegumentelor. Din păcate, în cele mai multe cazuri de infecţie cu virusul hepatitic C, simptomele pot surveni abia după 20 de ani, moment în care se depistează o afectare severă a ficatului.

Ce faci dacă un apropiat este infectat

Atunci când în familie există o persoană bolnavă, se recomandă celorlalţi membri să se vaccineze pentru a preveni riscul de îmbolnăvire. Deoarece, în cazul bolnavilor de hepatită, riscul de a contracta o altă tulpină de virus hepatitic este mare, se recomandă ca bolnavul să aibă propria veselă. Aceasta deoarece, de exemplu, virusul hepatitic A rezistă chiar şi trei-patru ore pe obiectele din jur. Ba, mai mult, şi obiectele sanitare trebuie dezinfectate zilnic, iar fiecare membru al familiei trebuie să aibă propriul prosop de baie.

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite