Medicină

articolul anterior articolul urmator

Hidroxiclorochina: Studiul din revista The Lancet, criticat şi de cercetători

1
29 May 2020 22:53:02
Autor: News.ro
OMS a anunţat suspendarea testelor clinice pe care le coordona cu partenerii din mai multe ţări pe această moleculă. FOTO EPA
OMS a anunţat suspendarea testelor clinice pe care le coordona cu partenerii din mai multe ţări pe această moleculă. FOTO EPA

Suspendarea de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a testelor pe hidroxiclorochină ar putea însemna sfârşitul acestui posibil tratament pentru Covid-19. Dar studiul responsabil de această decizie este criticat, dezbaterea despre molecula controversată fiind din nou lansată, scrie AFP.

Studiul în cauză, publicat la 22 mai în revista de ştiinţă The Lancet, se bazează pe 96.000 de pacienţi spitalizaţi între decembrie şi aprilie în 671 de spitale, şi compară starea celor care au primit tratamentul cu cel al pacienţilor care nu l-au primit. 
 
Dr Mandeep Mehra şi colegii săi au concluzionat că tratamentul nu pare să fie benefic pentru bolnavii de Covid-19 internaţi şi ar putea fi chiar nefast. „Suntem mândri să contribuim la cercetarea despre Covid-19" în această perioadă "incertă", a declarat, vineri, pentru AFP unul dintre autori, Sapan Desai. 
 
Aceste rezultate, care sunt la fel ca alte câteva studii, au avut un impact uriaş şi consecinţe spectaculoase.     
 
Trei zile mai târziu, OMS a anunţat suspendarea testelor clinice pe care le coordona cu partenerii din mai multe ţări pe această moleculă. 
 
Multe alte teste clinice au fost suspendate şi unele ţări, între care şi Franţa, au interzis folosirea hidroxiclorochinei pentru tratarea Covid-19. 
 
Profesorul Didier Raoult a caracterizat studiul Lancet „fără valoare”. Cercetările sale care duc la concluzia că hidroxiclorochina este eficientă în asociere cu un antibiotic, azitromicina, au fost criticate de alţi specialişti. 
 
Dar chiar şi cercetători sceptici cu privire la interesul moleculei contra Covid-19 au exprimat îndoieli referitoare la studiul din The Lancet.       
 
Într-o scrisoare deschisă, publicată joi seară, zeci de cercetători, de la Harvard la Imperial College din Londra, subliniază că studiul din revistă "stârneşte preocupări privind integritatea metodologică şi a datelor”.
 
Ei au scris o listă cu puncte problematice, de la contradicţii în dozele administrate în unele ţări, la întrebări etice despre strângerea de informaţii despre pacienţi şi refuzul autorilor de a oferi acces la datele originale.    
 
Dr Mehra a asigurat, vineri, pentru AFP, că o „analiză academică independentă a datelor” a fost lansată. Dar „rezultatele, concluziile şi interpretările studiului rămân neschimbate", a declarat acesta, remarcând totuşi natura „intermediară" a acestui studiu în aşteptarea rezultatelor "necesare pentru a ajunge la o concluzie cu privire la hidroxiclorochină”. 
 
OMS a transmis că suspendarea testelor care implică hidroxiclorochina este „temporară" şi că experţii îşi vor spune părerea după ce vor cerceta alte elemente, probabil până la mijlocul lui iunie. 
 
„Am îndoieli serioase cu privire la beneficiile unui tratament cu clorochină/ hidroxiclorochină contra Covid-19 şi abia aştept să se termine această poveste, dar cred că integritatea cercetării nu poate fi invocată doar atunci când un articol nu merge în direcţia preconcepţiilor noastre", a comentat pe Twitter profesorul François Balloux de la University College din Londra. 
 
„Dacă articolul din The Lancet este o înşelătorie, acest lucru va zdruncina încrederea în oamenii de ştiinţă pe termen lung", a comentat vineri profesorul Gilbert Deray de la Pitié-Salpêtrière din Paris. „Aştept cu nerăbdare rezultatele anchetei". 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Eugen DELCEA
1.06.2020, 01:36:30

Hidroxiclorochina costă doar 10 cenţi,a fost sabotată de la început de Macron, Trump luat în băşcălie de mass-media Ocultei când a lăudat-o, apoi au apărut rapid "studii" care s-o desfiinţeze. Nu costă 300 dolari doza ca la vaccinul Tamiflu al firmei iudaice GILEAD, deţinută de Donald Rumsfeld, secretarul Apărării în SUA...