Hiperaciditate? Iată cum reglezi problema în mod natural!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castanele, sub formă de  piure sau de decoct, scad  aciditatea organismului
Castanele, sub formă de piure sau de decoct, scad aciditatea organismului

Multe dintre problemele de sănătate sunt o consecinţă a modificării pH-ului din organism, pe fondul unei alimentaţii şi unui stil de viaţă care cresc aciditatea, spun specialiştii. Dar, cu ajutorul unor remedii naturale, poţi reface echilibrul acido-bazic.

Majoritatea proceselor metabolice din corpul nostru generează aciditate. Dacă acestora li se adaugă factori acidifianţi precum alimentele industriale, ultraprocesate şi stresul, ajungem la un dezechilibru acido-bazic extrem de periculos pentru starea de sănătate.

Citeşte şi:
Nu exclude grăsimile din dietă!

6 motive din cauza cărora nu slăbeşti

Principala manifestare a unui mediu intern acid este oboseala persistentă, care se instalează, aparent, fără cauză şi care se accentuează în urma consumului de cafea. Însă pH‑ul acid este un factor important de risc pentru apariţia unor tulburări de metabolism, dar şi pentru instalarea osteoporozei, infecţiilor sau chiar a cancerului.

Cartofii şi castanele, alcalinizante

Dacă nu sunt prăjiţi, cartofii sunt bineveniţi în curele de refacere a pH-ului digestiv şi general. Mai ales cei cruzi sunt puternic alcalini, datorită conţinutului bogat în calciu şi în potasiu. De aceea, ei sunt recomandaţi, sub formă de suc, în curele de reechilibrare acido-bazică. În acest scop, ia câte trei-patru linguri de suc de cartofi cu o jumătate de oră înainte de mesele principale, timp de două săptămâni. La fel de alcaline sunt şi castanele. În fitoterapie, ca remediu antiacid, ele se folosesc sub formă de decoct preparat din 15-20 g de castane zdrobite, care se lasă să fiarbă două-trei minute într-un litru de apă. Într-o zi, se beau două-trei căni din acest preparat. În acelaşi scop pot fi utilizate castanele coapte şi cele sub formă de piure.

Orzul verde, detoxifiant şi antiinflamator

PH-ul alcalin al sucului proaspăt de orz verde este conferit de varietatea de enzime, minerale, aminoacizi şi de vitamine. Acest suc creşte pH-ul şi ameliorează digestia persoanelor care suferă de acidoză, o tulburare asociată cu un pH al organismului mai mic de 7. În plus, sucul de orz verde este energizant şi detoxifiant, favorizând eliminarea colesterolului „rău" şi atenuarea proceselor inflamatorii din corp. Terapia cu suc de orz verde poate dura o lună, timp în care se beau câte 50 ml de suc dimineaţa şi seara, cu o jumătate de oră înainte de mese. De asemenea, cei care nu au la îndemână orz verde, pot achiziţiona de la PLAFAR extract de orz verde. Se ia câte o linguriţă din acest preparat de două-trei ori pe zi, diluat în 100 ml de apă.

Germenii de cereale, un complex de nutrienţi

Prin bogăţia în vitamine şi în minerale, cerealele germinate sunt recunoscute ca arme redutabile împotriva excesului de aciditate din corp. Fie că-i adaugi în salate, fie că-i consumi pe stomacul gol, germenii de grâu neutralizează pH-ul şi, în plus, îţi conferă energie şi o cantitate mai mare de nutrienţi decât cerealele propriu-zise. Printre acestea se numără vitaminele din complexul B, vitamina E, calciul, magneziul şi fosforul.

Argila neutralizează acizii din organism

Un alt remediu eficient pentru restabilirea echilibrului acido-bazic în corp este argila. Ea conţine o gamă variată de minerale, dintre care cele mai importante sunt fierul, calciul, aluminiul, magneziul, sodiul, potasiul, fosforul, siliciul şi zincul. Specialiştii recomandă un litru de apă de argilă pe zi, administrat în mai multe reprize a câte două-trei linguriţe. Apa de argilă se prepară prin adăugarea a cinci-şase linguri de praf la un litru de apă rece. Se amestecă din jumătate în jumătate de oră, iar după patru ore poate fi consumată apa limpede.

Înlocuieşte cafeaua cu ceaiuri!

Plantele bogate în minerale, cum sunt ovăzul, urzica, trifoiul roşu şi coada-calului, se pot administra sub formă de infuzie pentru reducerea acidităţii corporale. Pentru prepararea ceaiului, se utilizează o linguriţă de plantă la o cană cu apă fierbinte. Aceste preparate pot înlocui cu succes cafeaua, care este extrem de acidă şi, în plus, are efect diuretic, favorizând eliminarea mineralelor din corp. Alte plante care au rolul de a reface echilibrul acido-bazic sunt florile de soc şi păpădia, care stimulează rinichii să elimine substanţele acide din organism.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie,competenţă în apifitoterapie,reflexoterapeut

Deoarece pH-ul organismului nostru este uşor alcalin, cel mai bine ar fi să păstrăm acest nivel. Consumul de apă plată şi de ceaiuri medicinale micşorează aciditatea. De altfel, se recomandă cure periodice de detoxifiere, care ajută la accelerarea eliminării reziduurilor acide din organism (ce rezultă în urma proceselor metabolice endogene): colesterolul, acizii graşi, acidul uric, amoniacul, sulfaţii şi fosfaţii. În cazul în care aceste deşeuri acide nu sunt eliminate, provoacă afecţiuni degenerative şi tulburări cardiovasculare. În situaţii grave, poate apărea şi transformarea malignă a celulelor, de aceea este foarte importantă menţinerea alcalinităţii sângelui la aceste persoane, pentru a preveni apariţia metastazelor sau a recidivelor.

Îndulcitori

Pentru a creşte pH-ul, înlocuieşte zahărul, care este acid, cu mierea, ce are un pH mai puţin acid.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite