Hipertensiunea, inamicul tăcut al sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hipertensiunea arterială este o problemă de sănătatea publică în multe ţări, inclusiv în România. Lipsită de simptome evidente, hipertensiunea evoluează în timp, afectând inima, rinichii, ochii şi creierul. Există numeroase modalităţi prin care o poţi preveni şi ţine sub control.

Ce este şi de ce apare

Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate în ţara noastră şi în lume. În ţara noastră, 40% dintre români au această problemă, conform unui studiu realizat în 2012. Îngrijorător este că mulţi nu ştiu că o au, deci nu se tratează.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 30% dintre bărbaţii şi 50% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 65 şi 75 de ani suferă de hipertensiune. La nivel mondial, din numărul total de decese, 7 milioane şi jumătate sunt puse pe seama tensiunii arteriale crescute. Cu toate că se consideră că este o problemă a vârstnicilor, tot mai mulţi tineri au hipertensiune, din cauza stilului de viaţă nesănătos.

Tensiunea arterială (TA) reprezintă presiunea pe care sângele o exercită asupra pereţilor vaselor de sânge. Unitatea de măsură folosită este milimetru coloană de mercur (mmHg). Valoarea optimă a tensiunii este sub 120/80 mmHg.

Primul număr (valoarea mare) este tensiunea sistolică, aceasta reprezentând presiunea când sângele este pompat în artere, iar cel de-al doilea număr (valoarea mică) este tensiunea diastolică, aceasta indicân presiunea când inima se relaxează. HIPERTENSIUNEA (HTA) este definită ca tensiunea cu valori mai mari de 140/90 mmHg.

Află mai multe despre hipertensiune pe clicksanatate.ro

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite