Hipotiroidismul  duce la creşteri în greutate. Motive mai puţin ştiute pentru care ne îngrăşăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dereglările de tiroidă duc la modificarea numărului de kilograme
Dereglările de tiroidă duc la modificarea numărului de kilograme

Dacă mănânci mai mult decât de obicei şi faci mai puţin sport, nu vei fi surprins că vei lua în greutate. Dar dacă nu ai schimbat nimic şi totuşi cântarul arată tot mai multe kilograme?

Somnul insuficient poate fi unul dintre motivele pentru care poţi lua în greutate. Fie te culci târziu şi iei mici gustări la ore total nepotrivite, iar asta înseamnă mai multe calorii, fie privarea de somn modifică nivelul hormonilor, stimulând apetitul atfel încât oricât ai mânca, nu te simţi sătul.

Atunci când provocările vieţii devin mai intense organismul intră într-un fel de modul de supravieţuire. Cortizolul – hormonul stresului – este secretat în cantitate mai mare, fapt care creşte apetitul. Mâncăm mai mult şi putem găsi un confort în supraalimentare care se vede apoi pe cântar.

Din păcate, un efect secundar al medicamentelor antidepresive este creşterea în greutate. În această situaţie este recomandată discuţia cu medicul curat şi nu oprirea medicaţiei din proprie iniţiativă. Medicamentele antipsihotice precum cele prescrise împotriva schizofreniei sau personalităţii bipolare, alături de pilulele împotriva migrenei, crizelor, hipertensiunii arteriale sau diabetului pot fi şi ele cauze ale creşterii în greutate.

Contrar credinţei populare, pilula contraceptivă nu produce obezitate. Este posibil ca unele femei să reţină mai multă apă în organism după administrare, însă este o situaţie de scurtă durată, potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com. Dacă aveţi îngrijorări legate de pilulă şi numărul de kilograme nou-apărute, cel mai bine este să discutaţi cu medicul.

Lipsa hormonilor tiroidieni încetineşte metabolismul

Dacă tiroida nu produce suficienţi hormoni, acest lucru ne poate face să ne simţim obosiţi, slăbiţi, înfriguraţi şi să creştem în greutate. Fără suficienţi hormoni tiroidieni, metabolismul încetineşte, făcând mai uşoară acumularea de kilograme. Tratând disfuncţiile tiroidiene putem inversa o parte din acumularea de grăsime suplimentară.

Multe dintre femei tind să dea vina pe menopauză pentru numărul de kilograme în plus, însă hormonii pot să nu fie singura cauză. Îmbătrânirea organismului încetineşte metabolismul, astfel că se ard mai puţine calorii. Schimbările intervenite în stilul de viaţă - cum este de pildă efectuarea de exerciţii mai puţine - joacă şi ele un rol. Dar acolo unde numărul de kilograme în plus sunt asociate cu menopauza, grăsimea acumulată se depune în jurul taliei, mai degrabă decât pe şolduri şi coapse.

Creşterea în greutate este frecventă la persoanele care suferă de sindromul Cushing, o afecţiune rară prezentă atunci când organismul este supus unui nivel prea mare de cortizol, hormonul stresului. Cortizolul acţionează în întreg organismul şi, în mod special reglează metabolismul şi presiunea sângelui. O cantitate prea mare de cortizol în corp poate apărea ca urmare a administrării unor medicamente împotriva artritei, astmului sau lupusului, dar şi ca urmare a existenţei unei tumori care determină suprarenalele să producă în exces acest hormon. Creşterea în greutate determinată de acest sindrom este mai vizibilă la nivelul feţei, gâtului, spatelui sau taliei.

Sindromul ovarului polichistic este o problemă hormonală pe care o pot avea femeile de vârstă fertilă. Disfuncţiile hormonale afectează ciclul menstrual şi determină apariţia hirsutismului şi a acneei severe. Pacientele sunt rezistente la insulină - hormon care reglează nivelul zahărului în sânge - astfel că multe dintre ele sunt supraponderale sau obeze. Grăsimea tinde să se concentreze în jurul taliei, astfel încât bolnavele au un risc crescut de boli cardiovasculare.

Renunţarea la fumat este un lucru benefic pentru sănătate, dar poate determina, uneori, o creştere a numărului de kilograme, dar nu spectaculoasă, circa 5 kilograme. Senzaţia de foame ar trebui să dispară după câteva săptămâni de la abandonarea obiceiului de a fuma, iar kilogramele acumulate ar trebui să se diminueze.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite